Nieuws

Bosch Ciso-snoeischaar: handig maar gevaarlijk!

08 februari 2011
Bosch Ciso-snoeischaar: handig maar gevaarlijk!

Met dit toestel op accu wordt de snoeiklus een stuk lichter. Maar wij verkiezen toch een goede manuele snoeischaar.

Struiken en boompjes bijsnoeien met een snoeischaar vergt kracht in de hand. Bosch beweert daarvoor een oplossing te hebben gevonden: de Ciso-snoeischaar op accu. Is dit dan het ideale toestel? Om dat uit te vissen, onderwierpen wij het aan dezelfde proeven als de manuele snoeischaren uit onze test van oktober 2010. Met plaats 12 op een totaal van 15 kan de Ciso niet overtuigen.

Handig in het gebruik

Veel kracht moet u inderdaad niet op het toestel zetten. U hoeft enkel met uw vinger de trekker van het toestel over te halen om het snoeimes een tak door te laten knippen. Verder biedt deze snoeischaar een ergonomische handgreep, een softgrip en een goede balans. Toch weegt de Ciso met zijn 590 gram al dubbel zo veel als de zwaarste manuele snoeischaar uit onze test.

Efficiënt tot hooguit 14 mm

De Ciso knipt takken in zacht hout tot 14 mm door. Als hij hardere takken voorgeschoteld krijgt, blijkt zijn snijcapaciteit al gauw beperkt tot 10 mm. De betere manuele snoeischaren kunnen een grotere snijdiameter aan.

Geschikt voor langdurig gebruik

Met een volle lithium-ion-batterij konden wij in het lab 500 tot 550 taaie takken van 8 mm doorknippen, wat een mooi resultaat is. De batterij opnieuw volledig laten opladen, neemt 5 uur in beslag. De Ciso kwam trouwens nagenoeg ongeschonden uit de duurzaamheidsproef, waarbij hij 6 000 genormaliseerde takken van 8 mm dik door moest knippen. U bent dus vertrokken voor heel wat snoeiuren. 

Gevaarlijk gereedschap

Er bestaat een Europese veiligheidsnorm voor professioneel snijgereedschap als heggenscharen en pneumatisch aangedreven scharen. Volgens die norm mogen toestellen die met één hand worden bediend, een maximale snijopening van 8 mm hebben. Is die groter dan 8 mm, dan moet de gebruiker het toestel verplicht met twee handen bedienen, zodat hij nooit in zijn eigen handen zou kunnen snijden. Welnu, de Ciso heeft een maximale snijopening van 14 mm en is een zeer gevaarlijk instrument. Het is immers niet uitgesloten dat u de trekker met een vinger overhaalt en het snoeimes een vinger van uw andere hand afknipt. Volgens Bosch moet de Ciso-snoeischaar niet voldoen aan de hierboven beschreven norm. Wij menen echter van wel. Gesprekken en correspondentie met de fabrikant hebben uiteindelijk geen eensgezindheid kunnen opleveren. Hoe dan ook raden wij aan om uiterst omzichtig om te springen met dit gereedschap. En houd het zeker ver uit de buurt van kinderen!

Geen hoogvlieger

Al bij al komt de Ciso terecht in de staart van het peloton van de snoeischaren (plaats 12 op 15). Natuurlijk moet u weinig of geen kracht zetten om takken door te knippen. Maar ook sommige manuele snoeischaren vergen minder kracht, bv. dankzij een kliksysteem waardoor de tak in meerdere bewegingen wordt doorgeknipt in plaats van in een keer. Voor een hobbytuinier, die niet dag in dag uit moet snoeien en minder kans loopt op overbelasting van de handgewrichten, verkiezen wij dan ook de betere manuele snoeischaren. Die kosten minder (hooguit € 16 tot € 23, tegenover € 74,95 voor de Ciso), hebben een grotere snijcapaciteit en zijn een stuk minder gevaarlijk.