Nieuws

Black & Decker boormachine met autosense-functie: goedbedoeld idee werkt niet

18 mei 2015
Black & Decker boormachine met autosense-functie: goedbedoeld idee werkt niet

Een schroef-/boormachine van Black & Decker met "Autosense"-functie zou zelf kunnen bepalen op welk moment het moet stoppen om een perfect schroefresultaat te garanderen. Uit onze testen blijkt de technologie helaas nog niet op punt te staan.

Op zoek naar een geschikte boormachine? Kies in functie van de uit te voeren klus voor een van onze Beste Kopen bij de boormachines met en zonder snoer.

"Autosense"?

"De slimmere schroef-/boormachine die weet wanneer hij moet stoppen." Als we de reclame mogen geloven dan is Black & Decker er met de Autosense-technologie in geslaagd om de ideale boormachine te ontwerpen voor de gemiddelde klusjesman. 

In schroefstand gaat dit toestel zelf na hoeveel kracht (of eigenlijk "koppel") er nodig is en bepaalt het zelf wanneer het moet stoppen. Zo hoeft u in principe niet langer handmatig te bepalen welke koppel nodig is om een schroef optimaal in een bepaald materiaal te boren. 

Betekent dat dan dat het gedaan is met schroeven die te ver in het materiaal zitten en een houten plank dreigen te splijten, of met schroeven die nog enkele millimeters uit het materiaal steken? Wij gingen na hoe het toestel het er in realiteit van af brengt…

Teleurstelling

Onze experts stelden vast dat het toestel zijn beloftes niet kan waarmaken.

Kleine schroeven worden te diep ingeboord. Het automatisch gekozen koppel is te groot en het toestel stopt niet snel genoeg.

Voor grotere schroeven zou het toestel in principe meteen moeten weten welk het meest correcte koppel is. In de praktijk boort het toestel de schroef echter schoksgewijs vast, om telkens te "pauzeren" na een bepaald aantal omwentelingen en het koppel aan te passen alvorens te hervatten. Bovendien blijft dit fenomeen zich herhalen zelfs als meteen daarna een gelijkaardige schroef in eenzelfde soort materiaal wordt geboord.

Kortweg, een mooi idee dat niet naar behoren werkt. Per slot van rekening is het efficiënter zelf het nodige koppel te bepalen dat u aanpast naar gelang het soort schroef.