Nieuws

Beste kattenvoer? Behandel je kat niet als luxepoes

22 juli 2020
Drie rode katten eten kattenvoer met hartjes van brokjes om ze heen.

Er zijn talloze soorten kattensnoepjes op de markt. Maar bespaar jezelf het geld: je kat heeft genoeg aan een kleine hoeveelheid basisvoeding en vers drinkwater. Wij testten 34 verschillende soorten droge kattenbrokken op kwaliteit, voedingswaarde en gezondheidsvoordeel.

De noden van je kat

De juiste hoeveelheden 

Of je nu een kieskeurige kat in huis hebt of niet, het is sowieso belangrijk dat ze de juiste voedingsmiddelen binnenkrijgen in de juiste proporties. Bij Belgische huisdieren is obesitas immers ook een groeiend probleem. In de meeste gevallen is 85 gram droge voeding per dag (200 à 300 kilocalorieën) genoeg voor een volwassen kat, al is de precieze portie afhankelijk van de energiewaarde van de gekozen voeding en van de kat zelf.

Hoewel het misschien verleidelijk is om je bedelende kat wat extra toe te werpen terwijl jij in de keuken vis of kip staat te bereiden, zijn extraatjes niet altijd een goed idee. Dit kan bij een kat namelijk snel tot overgewicht leiden. Denk naast etensrestjes ook aan kattensnoepjes boven op het basisvoedsel. Hoe graag je je kat ook wilt verwennen met lekkernijen, het beste is om dit zo min mogelijk te doen. Ook melk valt af te raden, katten worden na het spenen namelijk lactose-intolerant. Daardoor krijgen ze problemen om melksuiker te verteren, met diarree tot gevolg.

Ken je kat

Het belangrijkste bij de keuze van kattenvoer is dat je de samenstelling van de brokken afstemt op je huisdier. De categorieën op de verpakking, zoals “actief”, “binnenkat”, “junior” en “gesteriliseerd” zijn een goede leidraad. Een jong katje heeft bijvoorbeeld nood aan extra energie en voedingsstoffen om te groeien. En zo heeft een gesteriliseerde of gecastreerde kat ongeveer 30 % minder calorieën nodig dan een vruchtbare kat.

Ook is de energiebehoefte van een kat afhankelijk van de mate waarin ze beweegt: poezen die regelmatig in de buitenlucht op stap gaan, verbranden meer calorieën dan binnenkatten die maar zelden actief zijn.

Ten slotte is het ook af te raden om op eigen houtje gezondheidsproblemen bij je kat, zoals nieraandoeningen of obesitas, aan te pakken met een aangepast dieet. Als je bij je kat zulke problemen vermoedt, moet je een dierenarts vragen om een specifiek voedingsplan op te stellen.

Kwart producten voldoet niet

In onze test hebben we standaardvoer voor katten die regelmatig actief zijn in de buitenlucht geanalyseerd. We letten daarbij niet alleen op de energiewaarde en de gehaltes eiwitten, vetten en koolhydraten, maar kijken ook naar de aanwezigheid van essentiële voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen en aminozuren. Zo moeten de brokken voldoende taurine bevatten, een stof die katten niet zelf aanmaken, maar die wel noodzakelijk is voor hun functioneren. Een kwart van de geteste producten gaat de mist in door een tekort aan taurine, zink en vet en te hoge gehaltes zetmeel, vezels en as.

Hoewel heel wat kattenbrokken goed scoren, zien we de beste resultaten bij de duurdere merken. Toch bestaan er ook goede alternatieven bij de goedkopere (huis)merken. 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

10/08/2021

De auteur van dit artikel had beter eerst een dierenarts gecontacteerd om zijn artikel te laten nalezen want er staan nogal wat fouten in...bvb: vaccinatie tegen hondsdolheid (rabies) is verplicht als dier buiten de Belgische grenzen gaat en minstens 3 weken op voorhand. (niet 1 maand zoals in artikel) en kattenaids is een andere ziekte dan kattenleukose terwijl het in dit artikel gelijkgesteld wordt. Kattenaids is FIV en er bestaat GEEN vaccin voor en leukose is FELV en daar bestaat WEL een vaccin voor.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/11/2021
, Gereageerd:

Dank u!

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021
, Gereageerd:

Dag Anica, ik heb dit even intern nagevraagd en inderdaad, je bent alvast zeer oplettend geweest. Je had gelijk en we hebben dus de desbetreffende informatie een update gegeven :).Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/08/2021

Beetje jammer dat er niet verder wordt gekeken dan hond of kat terwijl er wel heel wat meer dieren ter gezelschap worden gehouden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

03/08/2021

Ik zou niet meer zonder katten kunnen. Elke avond als ik me ga settel in de zetel komt ofwel de jongste me kopjes geven ofwel de oudste mijn schoot verwarmen. Af en toe voeren ze dan 's avonds een show op. Dan probeert de een de ander te snel af te zijn met tikkertje spelen.
Gezelschap top!