Koopgids

Koopgids muurverf

05 mei 2020
verven

Ga je de muren een nieuw likje verf geven? Om beslagen ten ijs te komen, gebruik je beter goede verf. Hoe je die kiest, leggen we stap voor stap uit.

Welke soorten muurverf zijn er?

  • Verf met een waterbasis. Onder deze noemer vallen latexverf, acrylverf en vinylverf. Ze worden vaak veralgemenend allemaal "latexverf" genoemd. Naast het feit dat verf op waterbasis veel minder sterk geurt, heeft deze variant nog een aantal streepjes voor op verf op basis van solventen: ze is behoorlijk eenvoudig aan te brengen, droogt snel en kan dus snel overschilderd worden met een tweede laag, retoucheren is kinderspel, afschilferen en scheuren komen bijna niet voor en het verfmateriaal kan met water worden schoongemaakt.
  • Verf op solventenbasis (alkyd). Deze soort is veel meer vervuilend en minder vertegenwoordigd in de winkelrekken. Verf van dit type heeft een sterke geur en kan enkel gereinigd worden met solventen (bv. white spirit).

Hangt de kwaliteit van muurverf samen met de prijs?

Gedeeltelijk wel, maar de goedkopere varianten zijn zeker niet altijd van een mindere kwaliteit. Het vereiste aantal lagen om een optimale dekking te verkrijgen zal eveneens de uiteindelijke kostprijs bepalen.

Hoe vergelijk ik de prijzen van muurverf?

Je hebt wellicht de neiging de prijs per liter te vergelijken. Op zich heeft dat weinig zin. Het rendement van ieder product is anders, alsook het aantal lagen dat je nodig hebt voor een mooie dekking en je moet er ook de primer nog bijtellen. In onze koopwijzer vind je daarom een prijs/m², inclusief primer. Zo krijg je een beter beeld van hoe goedkoop of duur een bepaald product werkelijk uitvalt.

Wat is het verschil tussen matte en glanzende verf?

Het verschil schuilt niet alleen in de aanblik. Een matte verf is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor muren en plafonds. Als je de muur echter geregeld wilt kunnen reinigen, kies je beter voor iets meer glans (“satin” op het etiket), wat makkelijker afwasbaar is. Het nadeel van zo’n glanzende verf is wel dat het iets minder eenvoudig aan te brengen en bij te werken is en dat het oneffenheden meer accentueert. Een goede voorbereiding is bij zulke verf dan ook cruciaal voor een mooi eindresultaat. Het nadeel van matte verf is dan weer dat die iets gevoeliger is voor vlekken en vocht.

Is een grondlaag steeds noodzakelijk?

De verfwerken beginnen met een grondlaag, is vaak een goed idee. Zorg ervoor dat de ondergrond goed schoon is alvorens de primer aan te brengen, dat geeft je de beste garantie op een mooi eindresultaat. Bij bepaalde ondergronden, nieuwe gipsplaten of ruwe pleister bijvoorbeeld, zou je verf zonder grondlaag te veel worden opgeslorpt door de muur, met strepen of kleurverschillen tot gevolg. Een primer is verder belangrijk voor een goede hechting van de verf. Vergelijk het met dubbelzijdige tape die aan weerszijden voor de nodige hechting zorgt. Heel wat fabrikanten raden op het etiket van hun product daarom zelf ook aan om steeds eerst een grondlaag te zetten, alvorens met de verf aan de slag te gaan.

Het is een ander verhaal wanneer je je interieur gewoon gaat opfrissen. Is de muur proper, zonder oneffenheden en is ze al eens geverfd met hetzelfde type verf, dan is een primer niet nodig. Een of twee lagen van voldoende dekkende verf zou dan moeten volstaan.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021

Ik vind "geen enkele tests" op Gevelverf/buiten! Zie ik dat verkeerd of is er werkelijk op Testaankoop hierover "NIETS" te vinden! Spijtig!

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/09/2021
, Gereageerd:

Dag Jeff, ik ga dit even intern vragen en dan koppel ik terug naar jou zodra ik meer weet. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2020

Ik vraag me af waarom de TRIMETAL verven niet werden getest. Deze kwamen vroeger wel voor bij een test van (muur)verven op waterbasis.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/05/2020

Is er ook een test op houtverf (verf voor houten ramen)?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/02/2021
, Gereageerd:

ik heb dezelfde vraag: test voor houtverf buiten

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/08/2019

volgens mijn schilder staat Mathijs op de eerste plaats. wat nu???

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/09/2021
, Gereageerd:

Omdat uw schilder een percentje meer heeft op die verf, of omdat hij nooit gehoord heeft van testen van verf, of omdat hij zoals ik nu met de ellendige zoekrobot van Testaankoop met de zelf door hen voorgestelde zoekbegrippen een vroegere test van bepaalde verven niet meer terugvindt. Er wordt tegenwoordig ook weinig nog getest maar vooral "thema's" behandeld en bladvulling met grote foto's gebruikt: de essentie nl. de "test" zijn ze nogal kwijtgespeeld.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2021
, Gereageerd:

Dag Herman, stuur ons gerust via het contactformulier op onze site (link:https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai )  je vragen en opmerkingen door, we helpen je dan graag verder. Of bel ons op via het algemene nummer 02 542 32 32 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u), ook dan zullen we niet nalaten je op weg te helpen en je de nodige uitleg te verschaffen of door te sturen op je emailadres. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2019
, Gereageerd:

Een schilder heeft meestal een procent op de verf die hij aankoopt in die winkel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/08/2019

mijn schilder beweert dat verven Mathijs op de eerste plaats staat bij testaankoop. blijkt van niet.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies