Koopgids

Koopgids muurverf

14 november 2016
verven

14 november 2016

Gaat u de muren een nieuw likje verf geven? Om beslagen ten ijs te komen, gebruikt u maar beter goede verf. Hoe u die kiest, dat leggen we u stap voor stap uit.

Welke soorten muurverf zijn er?

  • Verf met een waterbasis: Onder deze noemer vallen latexverf, acrylverf en vinylverf. Ze worden vaak veralgemenend allemaal "latexverf" genoemd. Naast het feit dat verf op waterbasis veel minder sterk geurt, heeft deze variant nog een aantal streepjes voor op verf op basis van solventen: ze is behoorlijk eenvoudig aan te brengen, droogt snel en kan dus snel overschilderd worden met een tweede laag, retoucheren is kinderspel, afschilferen en scheuren komen bijna niet voor en het schildermateriaal kan met water worden schoongemaakt.
  • Verf op solventenbasis (alkyd): Deze soort is veel meer vervuilend en is bijna volledig van de markt verdwenen. Verf van dit type heeft een sterke geur en kan enkel gereinigd worden met solventen (bv. White spirit).

Hangt de kwaliteit muurverf samen met de prijs ervan?

Gedeeltelijk wel, maar de goedkopere varianten zijn zeker niet altijd van een mindere kwaliteit. Onze Beste Koop van Hubo kost u bijvoorbeeld slechts € 1,53/m². Wel is het zo dat de duurdere producten doorgaans bovenaan in de ranking eindigen, terwijl de meeste goedkopere varianten onder aan de lijst bengelen. 

Hoe vergelijk ik de prijzen van muurverf?

U hebt dus wellicht de neiging in de winkel de prijs per liter te vergelijken. Op zich heeft dat weinig zin. Het rendement van ieder product is anders, alsook het aantal lagen dat u nodig hebt voor een mooie dekking en u moet er ook de primer nog bijtellen. In onze koopwijzer vindt u daarom een prijs/m², inclusief primer. Zo krijgt u een beter beeld van hoe goedkoop/duur een bepaald product werkelijk uitvalt.

Wat is het verschil tussen matte en glanzende verf?

Het verschil schuilt niet alleen in de aanblik. Een matte verf is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor muren en plafonds. Als u de muur echter geregeld wilt kunnen reinigen, dan kiest u beter voor iets meer glans (“satin” op het etiket), wat makkelijker afwasbaar is. Het nadeel van zo’n glanzende verf is wel dat het iets minder eenvoudig aan te brengen en bij te werken is en dat het oneffenheden meer accentueert. Een goede voorbereiding is bij zulke verf dan ook cruciaal voor een mooi eindresultaat. Het nadeel van matte verf is dan weer dat die iets gevoeliger is voor vlekken en vocht. 

Is een grondlaag steeds noodzakelijk?

De verfwerken beginnen met een grondlaag is altijd een goed idee. Dat geeft u immers de meeste garantie op een mooi eindresultaat. Bij bepaalde ondergronden, nieuwe gipsplaten of ruwe pleister bijvoorbeeld, zou uw verf zonder grondlaag te veel worden opgeslorpt door de muur, met strepen of kleurverschillen tot gevolg. Een primer is verder belangrijk voor een goede hechting van uw verf. Vergelijk het maar met dubbelzijdige tape die aan weerszijden voor de nodige hechting zorgt. Heel wat fabrikanten raden op het etiket van hun product daarom zelf ook aan om steeds eerst een grondlaag te zetten, alvorens met de verf aan de slag te gaan.