Koopgids

Tips voor de aanschaf van een grastrimmer

03 maart 2021

Met een grastrimmer kun je je grasmat afwerken in hoekjes en randjes waar je met de grasmaaier niet bij kunt. Lees hier waar je bij aankoop op moet letten.

Types van grastrimmers

Met een grastrimmer, ook wel kantenmaaier of grasrandsnijder genoemd, kun je maaien op plekken waar je grasmaaier of robot niet bij kan, zoals aan de randjes of rond bomen, een tuinhuis, tuinmeubels of andere objecten.

Je hebt grastrimmers in vele soorten en prijsklassen. Welke je het best kiest, is voor iedere tuin anders. Veel hangt af van de lengte van de grasboorden die je moet bijwerken, de grootte en inrichting van je tuin, het gewenste comfort en het bedrag dat je eraan wilt spenderen.

Met stroomkabel of op batterij

Elektrische kantentrimmers zijn de goedkoopste oplossing. Ze zijn geschikt voor kleine en middelgrote tuinen. Je hebt wel een verlengsnoer nodig, vele meters lang als er geen stopcontact direct in de buurt is. Het is extra opletten dat je met de snijdraad of de mesjes niet in de stroomkabel snijdt en dat hij zich niet rond bomen, struiken, beeldjes of andere objecten wikkelt terwijl je rondgaat in de tuin.

Met een graskantmaaier op accu is je actieradius onbeperkt, wat zo'n model geknipt maakt voor grotere tuinen waar obstakels als tuinmeubels, bomen enz. in de weg staan. Nadeel is de beperkte werktijd: de beste modellen blijven maar maximaal 36 minuten aan de slag, en het opladen van de accu kan erg lang duren, soms wel 5 uur. Een trimmer op batterij is ook duurder in aanschaf. Aan een goede machine ben je gemakkelijk het dubbele of meer kwijt dan aan een trimmer met stroomkabel.

Draad of mesjes

De meeste geteste grastrimmers werken met ronddraaiende snijdraad. Die zit op een spoel. Wanneer de draad versleten is of afbreekt, wordt er een nieuw eindje draad afgerold. Het meest praktisch is als dat automatisch gebeurt, of met een 'tap & go"-systeem, waarbij je de trimmer even op de grond tikt om nieuwe draad tevoorschijn te laten komen.

Als de trimdraad op is, moet je een nieuwe draadspoel monteren. Bij de meeste toestellen wordt een reservespoel meegeleverd. Je kunt afzonderlijk spoelen bijkopen. De prijs varieert afhankelijk van de lengte en de sterkte van draad (voor gewoon gras of voor ruig gras en onkruid).

Sommige grastrimmers werken met kunstofmesjes. Die zijn iets minder efficiënt dan snijdraad, en ze zijn niet geschikt om stugge stengels en taaiere grassen aan te pakken.
Mesjes zijn wel heel gemakkelijk te vervangen als ze stuk zijn of bot worden. Meestal zit er een extra set mesjes in de verpakking.


Check voor aankoop in de koopwijzer hoe de grastrimmers scoren in onze test.

Naar de koopwijzer grastrimmers

We testen grastrimmers uitgebreid in verschillende situaties die in jouw tuin kunnen voorkomen. Welke praktijkproeven grastrimmers bij ons moeten afleggen, zie je hier.