Koopgids

Koopgids grasmaaier

De belangrijkste zaken waar u op moet letten

Welk materiaal voor het chassis?
Staal roest. Aluminium is hiertegen beter bestand maar zal uiteindelijk toch last krijgen van corrosie door het zure gras. Gietijzer is dan weer zwaar terwijl kunststof gevoelig is voor schokken, verkleurt en bij het verouderen makkelijker breekt. Kortom, het ideale materiaal bestaat niet. Maar u kunt de levensduur van uw grasmaaier toch wat verlengen: raap de keitjes en stukjes hout op die op het gazon liggen alvorens aan de maaiklus te beginnen. Verwijder na elke maaibeurt ook alle maaiafval van het chassis en het mes om vroegtijdige corrosie en slijtage te vermijden.
Welke maaihoogteregeling?
Het gebeurt dat u de maaihoogte moet aanpassen, bv. in het begin van het seizoen of na lange afwezigheid. het handigst is een centrale regeling, waarbij u de 4 wielen in één beweging verstelt met een knop of een hendel. In andere gevallen gebeurt de aanpassing per as of per wiel. Uiteraard moet de verstelmogelijkheid zelf ook gebruiksvriendelijk zijn. Als u de wielen volledig moet demonteren om ze te verstellen, is de klus omslachtiger dan wanneer u gewoon telkens een hendel moet bedienen.
Opvangbak of -zak?
Een zak in versterkt nylon is lichter en minder groot om weg te bergen dan een kunststof bak, maar soms moeilijker te ledigen en te reinigen.
Om de bak of zak vlot te ledigen en te reinigen, is een ruime opening van de zak of bak handig. Soms voorzien fabrikanten in een extra uitsparing of een tweede opening.
Bij een bak met onderaan een uitlopend stuk dat in de afvoeropening van het chassis past, loopt u minder risico dat er gras op de grond valt wanneer u de bak wegneemt om die te legen.
De duwboom: verstelbaar en opklapbaar?
Wanneer u de hoogte van de duwboom kunt aanpassen aan uw eigen gestalte of die van (een) andere gebruiker(s), is dat een extra stukje comfort.
Ook handig als u weinig opbergruimt hebt of wanneer u de maaier moet meenemen in de auto, is een opklapbare duwboom. Let wel: u kunt niet alle opklapbare duwbomen even ver inklappen.
Met of zonder mesrem?

Bij sommige benzinemaaiers kunt u het mes doen stoppen zonder de motor uit te schakelen. Op die manier hoeft u het toestel niet opnieuw in gang te trekken nadat u de zak of bak hebt geledigd. En u kunt de motor ook laten draaien om bv. over een grindpad te rijden. Handig meegenomen voor bv. ruglijders.

Mulchen?
Bij het mulchen wordt het maaisel niet opgevangen maar op het gazon achtergelaten. Door ontbinding vormt het daar humus en zo organische meststof. Tegelijk droogt het gazon minder snel uit. Dat is echter alleen doeltreffend als de grasmaaier het maaisel goed versnippert en gelijkmatig over het gazon uitstrooit. Daarom moet de afvoeropening voor het grasmaaisel in het chassis worden afgedicht, met bv. een ingebouwde klep of een aparte stop; het maaisel blijft dan langer onder het chassis rondzweven, waar het verder wordt verkleind. Soms kunt u een speciaal dubbel mulchmes monteren dat het gras nog korter en/of beter zou versnipperen. Uit tests blijkt zo'n mes evenwel niet altijd betere resultaten te geven dan een gewoon mes.

Afdrukken Versturen via e-mail