Koopgids

Koopgids grasmaaier

23 februari 2021
grasmaaiers-n379042

Welk type het meest geschikt is, hangt voornamelijk af van uw gazon, maar ook van de tijd en de energie die u er wilt instoppen. En vanzelfsprekend van uw budget.

De belangrijkste zaken waar u op moet letten

Welk materiaal voor het chassis?
Staal roest. Aluminium is hiertegen beter bestand maar zal uiteindelijk toch last krijgen van corrosie door het zure gras. Gietijzer is dan weer zwaar terwijl kunststof gevoelig is voor schokken, verkleurt en bij het verouderen makkelijker breekt. Kortom, het ideale materiaal bestaat niet. Maar u kunt de levensduur van uw grasmaaier toch wat verlengen: raap de keitjes en stukjes hout op die op het gazon liggen alvorens aan de maaiklus te beginnen. Verwijder na elke maaibeurt ook alle maaiafval van het chassis en het mes om vroegtijdige corrosie en slijtage te vermijden.
Welke maaihoogteregeling?
Het gebeurt dat u de maaihoogte moet aanpassen, bv. in het begin van het seizoen of na lange afwezigheid. het handigst is een centrale regeling, waarbij u de 4 wielen in één beweging verstelt met een knop of een hendel. In andere gevallen gebeurt de aanpassing per as of per wiel. Uiteraard moet de verstelmogelijkheid zelf ook gebruiksvriendelijk zijn. Als u de wielen volledig moet demonteren om ze te verstellen, is de klus omslachtiger dan wanneer u gewoon telkens een hendel moet bedienen.
Opvangbak of -zak?
Een zak in versterkt nylon is lichter en minder groot om weg te bergen dan een kunststof bak, maar soms moeilijker te ledigen en te reinigen.
Om de bak of zak vlot te ledigen en te reinigen, is een ruime opening van de zak of bak handig. Soms voorzien fabrikanten in een extra uitsparing of een tweede opening.
Bij een bak met onderaan een uitlopend stuk dat in de afvoeropening van het chassis past, loopt u minder risico dat er gras op de grond valt wanneer u de bak wegneemt om die te legen.
De duwboom: verstelbaar en opklapbaar?
Wanneer u de hoogte van de duwboom kunt aanpassen aan uw eigen gestalte of die van (een) andere gebruiker(s), is dat een extra stukje comfort.
Ook handig als u weinig opbergruimt hebt of wanneer u de maaier moet meenemen in de auto, is een opklapbare duwboom. Let wel: u kunt niet alle opklapbare duwbomen even ver inklappen.
Met of zonder mesrem?

Bij sommige benzinemaaiers kunt u het mes doen stoppen zonder de motor uit te schakelen. Op die manier hoeft u het toestel niet opnieuw in gang te trekken nadat u de zak of bak hebt geledigd. En u kunt de motor ook laten draaien om bv. over een grindpad te rijden. Handig meegenomen voor bv. ruglijders.

Mulchen?
Bij het mulchen wordt het maaisel niet opgevangen maar op het gazon achtergelaten. Door ontbinding vormt het daar humus en zo organische meststof. Tegelijk droogt het gazon minder snel uit. Dat is echter alleen doeltreffend als de grasmaaier het maaisel goed versnippert en gelijkmatig over het gazon uitstrooit. Daarom moet de afvoeropening voor het grasmaaisel in het chassis worden afgedicht, met bv. een ingebouwde klep of een aparte stop; het maaisel blijft dan langer onder het chassis rondzweven, waar het verder wordt verkleind. Soms kunt u een speciaal dubbel mulchmes monteren dat het gras nog korter en/of beter zou versnipperen. Uit tests blijkt zo'n mes evenwel niet altijd betere resultaten te geven dan een gewoon mes.
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/10/2021

Aanbevelng voor stadstuintje met grasopp. 20 m2 ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021
, Gereageerd:

Hallo, welk model je het best kiest, hangt vooral af van je budget (de prijzen variëren van € 500 tot € 2 600), de grootte van je tuin en het soort van gazon (lang gras, hobbelige of hellende ondergrond, aantal obstakels). Behalve twee modellen die ernstige veiligheidsproblemen vertonen, trekken alle geteste robotmaaiers zich overal uit de slag. Meer info vind je nog hier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/doehetzelf-tuin/dossier/robotmaaiers ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/09/2021

welke grasmaaiers enkel electrisch, zijn aan te reden voor een tuinperceel van 15 are in 3 delen onderverdeeld.
Mijn huidig machine powerplus is wegens defect aan snelle vervanging toe
Graag een spoedig antwoord.
Mvg
L. Verboven

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/09/2021
, Gereageerd:

Dag Lodewijk, volgens onze testresulaten zou dat opnieuw dat merk kunnen zijn, de POWERPLUS POWPG10240 is als beste van de test eruit gekomen en zou aan je eisen kunnen voldoen. Meer info vind je nog hier: https://bit.ly/3jPMKyh  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/08/2021

Is er een test gedaan met zitmaaiers?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/08/2021
, Gereageerd:

Jammer genoeg is er momenteel geen relevante test beschikbaar, ik geef uw vraag alleszins door als suggestie. Sorry dat we u deze keer niet van dienst konden zijn. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/06/2021

Heeft een grasmaaier op batterij ook een zelftrekkende modus? Of moet men hem duwen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021
, Gereageerd:

Dag Marcel, dat hangt af van merk en model...

 Beide filters (op batterijen én zelftrekkend) zijn opgenomen in onze productselector. Er zijn 4 modellen die beide functies combineren:

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/doehetzelf-tuin/test/koopwijzer-grasmaaiers/resultaten?filter=NW10060_type~batterijmaaiers%7CNW10073_zelftrekkend~1

 Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2021

Hallo, heb nu mijn 3de grasmaaier op accu. Gazon grootte 200 m2 wat niet zo groot is. Maar ideaal om met een accu te werken. De 2 laatste waren va het merk Boch en zeer tevreden. Ook gekocht met een 2de gratis accu 36V. Levensduur van de accu’s ongeveer 2,5 jaar.Met wekelijks afrijden tijden seizoen. De laatste maaier heb ik nu toch 9 jaar en 1 bijbestelde accu. De accu’s zijn de laatste jaren veel verbeterd. Nu verkoopt Boch ook grasmaaiers met 18Volt accu’s. Ben ook op Amazon gaan kijken naar deze grasmaaiers en daar staan deze te koop voor 185€ zonder en 215€ met 4 Aph wat uitzonderlijk goedkoop is tegenover de originele site van Boch. Er staat er ook een grasmaaier met een 36V accu en lader voor 250€. Ik maak geen reclame maar, weeral veel goedkoper dan op de site om andere winkels. Indien mijn 2 accu’s het gaan opgeven dit jaar weet ik wat te doen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/03/2021

Dus als ik het goed voor heb, dan zijn kabels met BQ code ook een goed alternatief voor buitenkabels? Indien zo, dan waarom dat niet gewoon in het begin reeds vermelden, nu ontstaat er toch verwarring.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies