Koopgids

Koopgids draagbare compressoren

16 september 2019

Met een draagbare compressor kun je banden, een luchtmatras en andere spullen snel opblazen en licht persluchtgereedschap zoals een nagelpistool aandrijven. Dit moet je weten om een goede machine te kopen.

Een compressor zuigt lucht aan en perst die samen onder hoge druk, de zogenaamde compressie. De perslucht laat toe om allerlei spullen in een wip op te blazen en levert persluchtgereedschappen de nodige power.

Types van compressoren

Je vindt bij de doe-het-zelfzaak verschillende types van compressoren.

Met een draagbare compressor kun je auto en fietsbanden, ballen en andere opblaasspullen snel oppompen. Je kunt er ook lichte gereedschappen als een niet- en nagelpistool mee aandrijven of met het blaaspistool kleine oppervlakken schoonblazen.

Zwaardere persluchtwerktuigen als zandstralers, slijpschijven, slagmoersleutels e.d. vereisen meer power en/of een permanente toevoer van perslucht. Daarvoor heb je een professionele compressor met drukvat nodig.

Er bestaan ook minicompressoren op batterij. Die zijn enkel geschikt als noodoplossing, bijvoorbeeld om bij de hand te hebben in de auto bij bandenpech onderweg.

Waarop letten

Toets deze punten af om zeker te zijn dat je een degelijke draagbare compressor in huis haalt die geschikt is voor de klusjes die jij ermee wilt uitvoeren. Hoe de geteste machines scoren in onze test, zie je door hiernaast door te klikken naar ons artikel "Goed gereedschap is het halve werk" (Test Aankoop 639 van maart 2019, pdf-bestand).

 
Vermogen
Draagbare compressoren genereren een luchtdruk van gemiddeld 8 bar, en dat gedurende anderhalve minuut tot 5 minuten, waarna ze 5 tot 8 minuten moeten rusten en afkoelen. 
Als ze uitgerust zijn met een drukvat waarin extra perslucht kan worden opgeslagen, houden ze het iets langer vol, tot 10 minuten, gevolgd door 10 minuten pauze.

De relatief korte krachtpulsen volstaan om via een slang banden, ballen, luchtmatrassen e.d. op te pompen of met een blaaspistool spullen schoon te blazen.

Draagbare compressoren met extra krachtige persluchtstroom zijn ook geschikt voor de aandrijving van lichte gereedschappen die maar kortstondige aanvoer van perslucht nodig hebben, zoals niet- en nagelpistolen. 

Sommige draagbare compressoren hebben een functie om lucht uit een voorwerp te zuigen, interessant om een luchtmatras of opblaaszwembad snel helemaal af te laten zodat je ze plat kunt opbergen. 
Voeding
Het merendeel van de mobiele compressoren werkt op netstroom, sommige met de optie om over te schakelen op batterijen. Let erop dat de stroomkabel lang genoeg is, om te vermijden dat je elke keer een verlengkabel moet gebruiken.

Je vindt ook compressoren die uitsluitend op batterijen werken. Daarmee kun je volledig vrij manoeuvreren, maar let op dat de batterij voldoende power geeft. Een lithium-ionbatterij levert tot 23 minuten lang stabiele stroom en is in anderhalf uur opgeladen, een nikkel-zinkbatterij daarentegen begint al vanaf minuut 7 te sputteren en heropladen duurt frustrerend lang
Drukmeter
Bij het oppompen van fiets en vooral autobanden is het van belang dat je exact ziet hoeveel lucht je moet bijgeven om de juiste spanning te bereiken. In de lage drukwaarden zijn de meters doorgaans nog precies, maar hoe hoger de druk, hoe minder nauwkeurig de aanduiding wordt op sommige meters. 
Accessoires
Kijk bij het vergelijken van prijzen ook welke accessoires bij het apparaat zitten. Bij sommige draagbare compressoren wordt een heel arsenaal van hulpstukken meegeleverd, o.m. specifieke mondstukken en naalden om allerlei voorwerpen op te pompen, een bandenvuller, een blaaspistool of een convertor om de bandenblazer om te vormen tot luchtpistool enz. Bij andere moet je veel tot alle accessoires afzonderlijk aanschaffen.

Het is handig als de compressor uitsparingen heeft om de luchtslang en de stroomkabel rond te wikkelen en voldoende opbergvakken om de accessoires in weg te bergen. De kleine hulpstukken raken gemakkelijk verloren.

 

Veilig klussen

Compressoren maken een oorverdovend kabaal. Draag altijd degelijke oorbescherming en denk aan je buren.

Draagbare compressoren heb je in vele maten en gewichten: de minimodellen op batterij wegen maar iets meer dan 1 kg, maar de meeste zijn rond 5 kg zwaar, met uitschieters tot 8 kg. Wees voorzichtig en denk aan je rug bij het optillen van de zwaardere modellen.