Hoe kies je een barbecue?

Soorten van barbecues
Vooraleer je verschillende barbecuestellen gaat vergelijken, moet je je afvragen wat voor soort barbecue je wil. Er bestaan immers diverse types.
Houtskoolbarbecues
Voordelen
|
Nadelen
|
Dit zijn de must have’s als je een houtskoolbarbecue koopt
- DEKSEL: Een deksel laat je toe om de temperatuur te regelen en ook om een oveneffect te creëren. Ideaal voor grotere stukken.
- DEKSELTHERMOMETER: Hiermee zie je perfect wanneer de ideale temperatuur is bereikt en je kunt beginnen grillen.
- WIELEN: Gemakkelijk om de barbecue te verplaatsen
- VENTILATIEROOSTERS: Nuttig om de luchttoevoer te regelen en de temperatuur aan te passen. In combinatie met een rooster in het deksel de ideale manier om de gewenste temperatuur te bereiken en behouden.
- HAAKJES: Een klein maar erg praktisch detail. Handig om je grillvork, tang of ovenwant aan op te hangen.
- WARMHOUDROOSTER: Praktisch om alles samen te kunnen opdienen.
- ASOPVANGBAK: Daarmee vermijd je dat er te veel as opwaait en op je eten terechtkomt.
- GRILLROOSTER: kijkt goed na dat de ruimtes tussen de spijlen niet te groot is, want dan kan het eten er gemakkelijk doorvallen. Check ook of het rooster stevig genoeg is, goed vast zit en zeker niet kantelt tijdens het grillen. Sommige modellen hebben ook een grillrooster waar je het middelste deel kunt uithalen en eventueel vervangen door een keramische grillplaat of een pizzasteen. Vergeet ook niet te kijken hoe gemakkelijk je de grill kunt verwijderen.
Barbecues op gas
Voordelen
|
Nadelen
|
Let bij aankoop op de volgende eigenschappen
- AANTAL BRANDERS: Je hebt er meer nodig naarmate je voor meer personen eten klaarmaakt. Met twee branders kun je voor ongeveer 6 personen koken.
- ZIJBRANDERS: Handig als je eventueel een saus wil opwarmen.
- BAKPLATEN: Deze zijn handig om te gebruiken als een plancha voor het bakken van vis of andere voedingswaren die anders gemakkelijk uiteenvallen, of om een ei of een pannenkoek te bereiden.
- ZIJTAFELS: Praktisch als werktafel om te versnijden of borden te dresseren.
- HAKEN: Zeer handig om je grilltangen en/of handschoenen netjes en overzichtelijk aan te hangen.
- UITSPARING VOOR GASFLES: Zeer handig om alles compact op te bergen
Japanse Kamado barbecue
Dit type barbecue in de vorm van een keramieken ei duikt meer en meer op in restaurants, maar ook bij mensen thuis. Marktleider is de Green Egg. Deze toestellen verbruiken veel minder houtskool en houden hun warmte veel langer vast. Ze zijn ook zeer veelzijdig en uitermate geschikt voor slowcooking en roken. Het is wel aangeraden om grotere stukken houtskool te gebruiken. Nadeel: deze toestellen zijn duurder dan de traditionele barbecues. Prijzen gaan van € 650 tot 2 000!
De geschikte barbecue voor jou
We raden je aan om onze koopwijzer barbecues te raadplegen. Daar vind je de kenmerken en prestaties van alle modellen die we hebben getest.