Koopgids

Koopgids hogedrukreiniger

04 mei 2017
hogedrukreinigers

04 mei 2017
Een hogedrukspuit kan van pas komen bij onaangename schoonmaakklussen buitenshuis. Welke vragen moet u zich stellen om de juiste keuze te maken bij uw aankoop? Wij zetten ze voor u op een rijtje.

De populariteit van hogedrukspuiten neemt flink toe. Overweegt u ook een aankoop? Wij helpen u de juiste hogedrukreiniger te kiezen.

Voor u tot aankoop overgaat, stel u de vraag of u wel een hogedrukreiniger nodig hebt. Wilt u hem gebruiken om eenmaal per jaar het terras af te spuiten? Uw auto af en toe schoon te maken? Als u slechts een of twee keer per jaar de hogedrukreiniger van stal haalt, bent u misschien goedkoper af met een toestel dat u huurt in een doe-het-zelf-zaak. Een halve dag huur kost zo’n € 25, onze Beste Koop € 149. Of misschien kunt u een toestel kopen met enkele buren?

Welke spuit voor welke klus?

Bij de meeste modellen zitten twee mondstukken: een spuitlans en een vuilfrees. De spuitlans maakt een dunne, scherpe straal. Hoe smaller de straal, hoe langer de klus duurt. De vuilfrees spuit harder en maakt een snelle cirkelvormige beweging. Er zijn ook hulpstukken voor specifieke karweien, zoals een terrasreiniger (soms meegeleverd) en een autoborstel.

Terras (tegels) - Groot oppervlak: terrasreiniger voor oppervlakkige schoonmaak, spuitlans voor verwijderen van hardnekkig vuil. Zet het debiet eerst op het minimum en verhoog indien nodig, of begin op grotere afstand. Klein oppervlak: spuitlans (reken op ongeveer twee minuten per vierkante meter).

Oprit, gevel (klinkers, bakstenen) - Spuitlans of vuilfrees. Een spuitlans met brede straal maakt dat de klus sneller klaar is. De vuilfrees is zeer krachtig, dus oppassen met gebarsten voegen. Begin te spuiten met het laagste debiet en verhoog indien nodig.

Auto en fiets - Gebruik een speciale kit met autoborstels en detergent voor het reinigen van auto’s. Of zet indien mogelijk de druk van de hogedrukspuit op de laagste stand. Check eerst of de portieren en kofferruimte helemaal gesloten zijn. Een mountainbike kunt u afspuiten met de spuitlans, maar wees voorzichtig en houd voldoende afstand.

Waarop letten bij de aankoop?

  • Houd er rekening mee dat een hogedrukreiniger wel wat weegt. Check dus even of er goede wielen onder zitten waarmee u hem makkelijk kunt verplaatsen.
  • Een lange spuitslang voorkomt dat u om de haverklap de machine moet verplaatsen.
  • Ook praktisch is een geïntegreerde haspel waarop u de elektrische draad rolt.
  • Neem het spuitpistool even vast. Ligt het makkelijk in de hand? Dat is wel nodig, want u zult er soms urenlang mee in de weer zijn.
  • Een praktische functie op het spuitpistool van sommige reinigers is de regelbare druk. U kunt daarmee zachtjes beginnen en de druk desgewenst opvoeren om te vermijden dat u het oppervlak of voegen beschadigt.
  • Behalve hulpstukken kan ook een speciaal reinigingsmiddel net dat tikkeltje extra opleveren. Er zijn middelen voor  auto’s, gevels, hout, plastic … Gebruik beter wel het detergent dat de fabrikant van uw toestel aanbeveelt.
  • Denk er ook aan om een veiligheidsbril te kopen als u die nog niet hebt.