Hoe wij testen

Hoe wij barbecues testen

19 mei 2021

Bij onze grillproeven staan vlees, kip, groenten, vis en vegetarische burgers op het menu. We testen in het laboratorium, maar ook in de tuin voor een meer praktische evaluatie.

Zoom op de houtskoolbarbecue

Voor onze barbecuetest hebben we ons gericht op modellen met houtskool. Dat is geen verrassing als je bedenkt dat dit de best verkochte modellen in België zijn. Onze gespecialiseerde marktonderzoekers volgen de verkooptrends op de voet. Wat barbecues betreft is houtskool duidelijk niet te vermijden. De Belg lijkt de lage prijs en het feit dat hij zeer hoge temperaturen kan bereiken zonder de noodzaak een gasfles te gebruiken, zeer op prijs te stellen. En niet te vergeten de echte smaak van rook en gegrild voedsel.

Sarah Van Loo, marktanalist, voegt eraan toe: "De coronacrisis heeft een boost gegeven aan de verkoop van barbecues op houtskool. Tussen 2019 en 2020 zien we een groei van 16%. Vorig jaar waren sommige fabrikanten echt verrast door deze rage en raakten hun modellen sneller uitverkocht dan voorzien."

Het belang van comfort

Zoals je kunt zien in onze koopwijzer kunnen de producten in onze tests een maximale eindscore halen van 100. Deze score wordt verkregen door de scores van de verschillende geanalyseerde criteria bij elkaar op te tellen. Eén van de belangrijkste criteria, naast de prestaties, is het gebruiksgemak. Om deze reden hebben we, naast de klassieke laboratoriumtest, een praktijktest uitgevoerd die meer gericht was op de bruikbaarheid, de smaak en de aanblik van het gegrild voedsel. Er werden verschillende aspecten beoordeeld. Vlees dat te droog was of een accessoire dat moeilijk te hanteren was, werd duidelijk nadelig voor sommige modellen.

En veiligheid

Dit aspect was ook essentieel tijdens onze analyse. Te veel barbecues zijn slecht ontworpen en kunnen dus gevaarlijk zijn.
Tijdens deze test beseften we hoe belangrijk het is om een vlakke plaats te kiezen en niet onnodig rond een barbecue te lopen. In tegenstelling tot grote kooktoestellen in de keuken is de barbecue een nomadisch toestel. Het kan worden verplaatst naargelang de stand van de zon of de plaats van de tafel en de gasten. Daarom is het van essentieel belang dat de barbecue stabiel genoeg is om ongelukken te voorkomen.

Om de stabiliteit van de barbecues te beoordelen hebben we twee levensechte situaties gesimuleerd: een situatie waarbij de barbecue op een licht hellend oppervlak wordt geplaatst en een situatie waarbij er tegenaan wordt geschopt (wat bijvoorbeeld kan gebeuren op een plaats waar veel mensen langs gaan). Als een toestel sneller defect raakt dan een ander, dan roept dat toch wel vragen op over de constructie.

Ook moet worden opgemerkt dat een slecht ontwerp van invloed kan zijn op de bereiding. Zo vonden we bijvoorbeeld een model waarvan de roosters te dicht bij de kolen zijn geplaatst. Resultaat: het gegrilde voedsel is oneetbaar.

De juiste barbecue voor jou

We nodigen je uit om onze barbecue-koopwijzer te raadplegen om erachter te komen welk toestel het beste is voor jou. Hier vind je de gedetailleerde resultaten van onze tests. Je moet je keuze maken op basis van de criteria die voor jou het belangrijkst zijn.

Naar de koopwijzer