Dossier

Zeg nee tegen mieren

07 april 2015
zeg-nee-tegen-mieren

Preventie tegen mieren in huis begint met een schone keuken zonder rondslingerende voedingsresten. Wanneer ze echt te veel overlast veroorzaken, kunt u ze ook te lijf gaan met een (biologisch) verdelgingsmiddel. Welk product het meest doeltreffend is, hangt af van de schuilplaats van de beestjes.

Liever voorkomen...

In de tuin zorgen mieren zelden voor overlast, integendeel. Deze noeste werkers maken komaf met vervelende insecten en houden met hun gangenstelsels de bodem luchtig, zodat uw planten de wortels kunnen strekken. Helaas kan dit ook omslaan: hun bouwwerken kunnen uw terras en tuin instabiel maken, en mieren zijn natuurlijke vriendjes en bodyguards van de bladluis, lastige beestjes die schadelijk kunnen zijn voor uw planten. Toch hoeft u niet meteen naar een insecticide te grijpen, u kunt mieren ook op een natuurvriendelijke manier proberen weg te houden, te desoriënteren of te verplaatsen. Als dat niet lukt, kunt u ze vernietigen.

Preventieve trucjes

Mieren zijn gewoontedieren en dus makkelijk af te leiden, waardoor u ze op een natuur- en diervriendelijke manier uit uw huis kunt weren. Een grens van koperdraad of koffiedik bijvoorbeeld zal een gebied miervrij houden. Mieren houden namelijk niet van deze stoffen, en zullen automatisch een alternatieve route zoeken. U kunt ook een bloempot met tuinaarde omgekeerd bovenop een mierennest zetten. Binnen een week of twee zullen de mieren een nieuw nest bouwen in de pot, waarna u ze gemakkelijk kunt verplaatsen (of doden, bijvoorbeeld door de pot vervolgens te overgieten met kokend water).

Wilt u de mieren elimineren, dan kunt u altijd eerst de milieuvriendelijke huis-en-tuinmiddeltjes proberen vooraleer u naar een chemisch product grijpt. Een goed bestrijdingsmiddel is bijvoorbeeld kokend water, al dan niet met een scheutje afwasmiddel met citroengeur. Giet enkele dagen lang kokend water in alle uitgangen van een mierennest, en u zult al gauw van dat nest verlost zijn. Ook azijnwater (één deel azijn en twee delen water) houdt mieren op afstand.

Schone keuken

In de keuken kunnen mieren meer schade aanrichten: mieren dragen bacteriën met zich mee en kunnen etenswaren dus besmetten en oneetbaar maken. De beste verdediging blijft een goede hygiëne in de keuken. Mieren (en andere insecten zoals fruitvliegjes) worden immers aangetrokken door voedselresten, zeker als het gaat om zoetigheid zoals fruitafval of confituur. Dek etensresten altijd goed af en hou het werkblad schoon.

Opgelet met "bio" en "green"

Insecticiden voor doe-het-zelvers zijn er in allerlei maten en vormen: lokdozen, poeders, sprays, schuimen en vloeibare producten. Vergeet daarbij echter nooit dat het gaat om chemische producten, ook al staat er "bio", "green" of "eco" in de naam. Dit is namelijk geen garantie voor milieuvriendelijke producten. Enkel producten met pyrethrine, spinosad, goudsbloem, pyrethrumextract, eucalyptus en siliciumdioxide zijn daadwerkelijk van natuurlijke oorsprong, en dan nog blijven het giftige stoffen die u beter niet te veel gebruikt.

Volg sowieso altijd de instructies en gebruik zeker geen hogere dosis dan wat op de verpakking staat aangegeven. En controleer zelf even de samenstelling op het etiket, als u bewust een minder chemische keuze wilt maken. Welk product het meest doeltreffend is, hangt af van het type en de (concentratie aan) actieve stof. U kiest het best in functie van de plaats waar u de mieren wilt bestrijden.