Dossier

Welke kattenbakvulling voor je kat?

19 juli 2022

Kattenbakvulling moet vooral onderhoudsvriendelijk zijn en ook in de smaak vallen bij je kat. Daarom onderzochten wij ze qua samenstelling, absorptievermogen, klontvorming, afgifte van stof enzoverder. We geven enkele tips voor de keuze, het schoonmaken en het verversen van de kattenbak.

Welke kattenbakvulling is de beste?

Er zijn heel wat merken en soorten kattenzand of kattenbakkorrels verkrijgbaar. Hoe maak je dan de juiste keuze? Door ze objectief te beoordelen op hun voornaamste eigenschappen. Dat is wat wij hebben gedaan met onze laatste test. De juiste kattenbakvulling moet:

  • urine absorberen
  • geurtjes vasthouden
  • onderhoudsvriendelijk zijn
  • zo weinig mogelijk stof afgeven

Wij hebben in het lab 20 soorten vulling voor de kattenbak getest.

Vergelijk en kies de beste kattenbakvulling

Hoe hebben we de kattenbakvulling getest?

Goede technische beoordelingen en de beste scores in de labtests zijn niet voldoende: de gebruiker moet de kattenbakvulling ook weten te appreciëren. Daarom hebben meer dan 300 vrijwilligers aan ons onderzoek deelgenomen en onze vragenlijst ingevuld. 44 van hen hebben naast hun gebruikelijke kattenbakvulling twee andere producten uit onze selectie uitgeprobeerd. Samen met hun kat maakten zij de vergelijking. Want het dier bepaalt in grote mate mee hoe het baasje denkt.

De juiste kattenbakvulling kiezen

Cruciaal is dat het kattengrit de kat kan bekoren en voor het baasje gemakkelijk schoon te maken is. Behalve de essentiële criteria die in het lab aan bod kwamen, zijn er andere factoren waar de testpersonen belang aan hechten: de kattenbakvulling mag niet te duur zijn en niet aan de pootjes van de kat blijven kleven, ze moet composteerbaar zijn of geschikt voor het GFT en mag niet te zwaar om te dragen zijn.

Hoe vaak moet je een kattenbak schoonmaken?

De ene kat is al properder dan de andere in zijn kattenbak. Sommige graven een kuil of maken lawaai voor ze hun behoefte doen. Maar ze zijn alle gesteld op een propere bak. Daarom is het belangrijk om hem dagelijks schoon te maken (uitwerpselen uitscheppen) en regelmatig te verversen. Anders ligt het niet per se aan de kattenbakvulling dat je huisdier zijn bak links laat liggen en zijn behoefte elders doet.

Specifieke gevoeligheden

Geen van de geteste kattenbakvullingen kon unaniem bekoren, noch bij de katten, noch bij hun baasjes. Elke soort heeft voor- en tegenstanders. Net als jij heeft je huisdier zijn eigen voorkeuren . Lees dus ons dossier en baseer je op onze testresultaten voor je een keuze maakt. Bedenk wel: de beste kattenbakvulling is deze die bij je kat in de smaak valt. Als je op een andere wilt overstappen, doe je dat beter stap voor stap, zodat je kat eraan kan wennen. Zo kun je een tweede kattenbak plaatsen of geleidelijk aan meer nieuwe kattenbakvulling bij de oude mengen.

Meer weten over kattenbakvulling?