Dossier

Vochtbestrijding

18 februari 2019

Condensatie? Regen die binnensijpelt via barsten of spleten? Opstijgend vocht? Als je vochtproblemen hebt in huis is dit niet alleen slecht voor je gezondheid en vermindert het je comfort, het verzwakt ook je isolatieniveau en brengt schade toe aan de constructie. Helaas bestaan zelden snelle, goedkope oplossingen.

Condensatieproblemen

Heb je te maken met vaak en langdurig beslagen ruiten, vochtvlekken met vage contouren en soms schimmel? Komen de vlekken enkel aan de binnenkant van de muur of het plafond voor, vooral aan de (koude) noord-noordoostzijde, bij voorkeur in de winter, wanneer het koud weer is? Dan wijst dit op een probleem van condensatie.

 

Condensatie kunt u aanpakken door goed te ventileren.

Ventileren

Een goede ventilatie, bij voorkeur door permanent te verluchten, kan de condensatie fel verminderen of al helemaal doen verdwijnen. Goed ventileren vergt wel meer dan even het raam openzetten of enkele minuten een ventilator laten draaien. Je huis heeft nood aan een niet noodzakelijk sterke, maar wel constante luchtstroom.

Minder damp produceren

Een gezin van 4 personen produceert dagelijks gemiddeld zo’n 10 liter aan waterdamp door te douchen, baden, koken, wassen, strijken, ademen… Vermijd om nog méér vocht te produceren. Droog bijvoorbeeld geen linnen in huis, maar doe dat buiten of in een trommeldroger. En gebruik geen petroleumkachel in huis.

Koude wanden voorkomen

Je kunt de temperatuur van de wanden verhogen door te stoken. Zo laat je de temperatuur in een bewoonde kamer liever niet onder de 10°C duiken, zeker bij vochtig weer. Jekunt ook koude wanden voorkomen door te isoleren. Een schuin dak isoleren ligt in veel gevallen binnen het bereik van de doe-het-zelver. Bij een plat dak en bij muren is dat een ingewikkelder verhaal en is doorgaans de tussenkomst van een vakman vereist. De beste oplossing daarbij is isoleren van buitenaf (dus niet langs de binnenkant), vooral als je condensatieproblemen wilt vermijden.