Dossier

Hoe los je vochtproblemen in huis op?

09 september 2022

Condensatie? Regen die binnensijpelt via barsten of spleten? Opstijgend vocht? Als je vochtproblemen hebt in huis is dit niet alleen slecht voor je gezondheid en vermindert het je comfort, het verzwakt ook je isolatie en brengt schade toe aan de constructie. Een goede diagnose stellen is een eerste vereiste. We zetten je op weg.

Correct verluchten

Een nieuw behangpapier of een nieuw laagje verf aanbrengen zal weinig zoden aan de dijk zetten zolang je het vochtprobleem niet bij de wortel aanpakt. Dat betekent: de precieze oorzaak van het vocht identificeren en daarna op de juiste manier aanpakken. 

Als je de mogelijke oorzaak kunt vaststellen, ben je al een eind op weg om zelf de hand aan de ploeg te slaan of om op zijn minst een woordje te kunnen meepraten wanneer je firma’s over de vloer krijgt die gespecialiseerd zijn in vochtbestrijding.

Denk trouwens niet dat alleen oude woningen met vochtproblemen te kampen hebben. Ook recente woningen ontsnappen er niet aan. We benadrukken daarbij dat elke woning correct moet worden geventileerd. In nieuwbouwwoningen is dit intussen een wettelijke verplichting. Ventileren helpt je in de strijd tegen elk vochtprobleem en draagt er alvast toe bij om condensatieproblemen te voorkomen.