Dossier

Vervuiling in huis

18 maart 2021
vervuiling-huis

De buitenlucht is niet zo schoon als zij lijkt, maar met de lucht in huis is het helaas nog erger gesteld.

Mijten

Mijten zijn geleedpotigen die zich onder meer voeden met huidschilfers, haar en schimmels. In onze woningen kunnen een twintigtal soorten voorkomen. Ze nestelen zich bij voorkeur in matrassen, kussens, gordijnen en tapijten.

Wat is het probleem?

Mijten kunnen allergische reacties en irritaties veroorzaken, zoals verkoudheden, huidproblemen en astma-aanvallen. In België is minstens 10% van de bevolking allergisch voor mijten, meer bepaald voor de proteïnen in hun uitwerpselen. De verschillende soorten mijten die in een woning kunnen voorkomen, produceren allemaal meer dan tien stoffen waarop u allergisch kunt reageren. De problemen duiken meestal pas ’s avonds of ’s nachts op, wanneer u zich dicht bij de allergenen bevindt.

Het risico op zo’n allergie is enerzijds genetisch bepaald en anderzijds afhankelijk van de mate waarin u in contact komt met mijten. Een persoon wiens ouders allergisch zijn, zal sneller een allergie ontwikkelen, net zoals dat het geval is met iemand die vaak in contact komt met mijten.

Wat te doen?

Mijten verwijderen uit uw woning is geen sinecure. Door de vochtigheid en de temperatuur in uw woning onder controle te houden, kunt u de hoeveelheid mijten binnen de perken houden. Beperk de temperatuur in uw slaapkamer tot 16 à 18 °C, in de woonkamer tot 21°C. De vochtigheid blijft bij voorkeur onder 60 %. Besteed eveneens de nodige aandacht aan de keuze van uw bed en beddengoed en kies bijvoorbeeld voor een anti-allergene overtrek met ritssluiting. Daar mijten zich in een stoffige omgeving nestelen, is een goede verluchting en hygiëne uiteraard ook van groot belang. Reinig daarom wekelijks meubels en vloeren, zodat het aantal mijten tot een minimum beperkt blijft.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies