Dossier

Verven

05 mei 2020
verven

Kies voor een verf met een hoog dekvermogen en een goede hechting, elasticiteit en afwasbaarheid. Neem ook de tijd om de schilderklus goed voor te bereiden. Het voorbereidende werk is immers minstens zo belangrijk als het verven zelf.

Nieuwe muren en plafonds

 • Wees niet te gehaast om pleisterwerk of metselwerk te verven: het kan zes maanden duren voordat die door en door droog zijn, wat onontbeerlijk is voor een goed resultaat. Wanden in gipskartonplaten (type Gyproc) mag je verven zodra de voegnaden droog zijn (24 uur na de plaatsing).
 • Vul de gaten en barsten zorgvuldig met vulmiddel. Na droging verwijder je eventuele oneffenheden met een schuurblokje. 
 • Om een goede hechting van de verf te verzekeren, is het nodig om het te verven oppervlak goed af te stoffen (bv. met een lichtjes vochtige doek).
 • Op muren en plafonds die nog nooit zijn geverfd, is het aangewezen om een grondlaag (primer) aan te brengen, bij voorkeur van hetzelfde merk als de verf, ofwel een eerste laag met verdunde verf.

Reeds geverfde muren en plafonds

 • Het is altijd delicaat om verschillende soorten verven over elkaar heen aan te brengen (bv. een emailverf en een acrylverf), zonder de vorige lagen op een passende manier te behandelen.
 • Een oppervlak herschilderen met een verf van hetzelfde type vormt geen probleem, op voorwaarde dat je het oppervlak goed reinigt. Was het dus af om al het stof te verwijderen en om vooral te ontvetten. Gebruik hierbij een detergent of nog een sopje lauw water met ammoniak (een glas ammoniak per emmer). Als je detergent gebruikt, is het aangewezen om goed te spoelen. Met een ammoniaksopje is dat niet nodig, maar in dat geval moet je de ruimte waarin je werkt, goed verluchten en moet je handschoenen en een masker dragen; ammoniak is immers irriterend voor huid en luchtwegen. Laat alles goed drogen.
 • Wanneer de oude verflaag gaat krijten en sporen nalaat op de handen wanneer je erover wrijft, is het aangewezen om een fixerende primer aan te brengen alvorens te herschilderen.
 • Ook als er vlekken op het oppervlak zitten, breng je eerst een fixerende primer aan op het hele oppervlak (bv. voor roetvlekken op een schoorsteen). Ofwel kunt u vooraf enkel op de vlekken enkele lagen verf aanbrengen. Op die manier vermijd je dat je achteraf al te veel lagen zult moeten aanbrengen over het hele oppervlak om de vlekken weg te stoppen.

Metaalverf

 • Metaalverf kan op basis van solvent of op waterbasis zijn gemaakt. Meestal is er geen grondlaag nodig als je op staal schildert. Op non-ferrometalen zoals aluminium wordt er soms wel een primer aangeraden.
 • Metaalverf is visceuzer dan andere soorten verf, maar een goede metaalverf vloeit toch voldoende uit om borstelstrepen te doen verdwijnen.
 • Om het metaal tegen weer en wind te beschermen en roest te voorkomen, zijn meestal twee, drie of zelfs meer lagen verf nodig.
 • Om metaal dat roest vertoonde te herschilderen, moet je altijd eerst het roest verwijderen, het metaal schuren en stof- en vetvrij maken.

Verf aanbrengen

Het verfverbruik hangt sterk af van de aard en de staat van de ondergrond. Doorgaans geven de hoeveelheden die op de verpakking zijn aangegeven een idee van de hoeveelheid benodigde verf. Maar beter nog kan je afgaan op het dekvermogen dat we in onze koopwijzer hebben berekend en dat aangeeft hoeveel m² je kunt verven met een liter verf. Houd er rekening mee dat die hoeveelheid per laag wordt gegeven en dat op oppervlakken die nog nooit zijn geschilderd, in de eerste laag veel meer verf gaat dan in de volgende.

 • Leg al het benodigde materiaal klaar alvorens te beginnen: roller, borstel voor de randen, verfbak en verdeelrooster voor de roller, roerstok, bankje, eventueel een haak voor de verfpot en vodden.
 • Bescherm vloer, deuren en ramen, meubels enz. tegen verfspatten. Bedek ze bv. met een groot stuk karton of oude lakens.
 • Verlucht goed de ruimte terwijl u aan de slag bent en zo mogelijk ook achteraf, om zoveel mogelijk de dampen van de solventen te verwijderen, die ook, zij het in mindere mate, aanwezig zijn in watergedragen verven.
 • Werk in vlakken van ongeveer 1 m². Verf met de borstel eerst de randen. Breng meteen daarna verf op met de roller over de rest van het vlak; maak hierbij kruiselingse bewegingen. Werk zo vlak per vlak verder.
 • Verwijder verfvlekken meteen met een vochtige doek.
 • Volg nauwgezet de droogtijd die is aanbevolen tussen twee lagen: het is niet omdat een verf droog aanvoelt wanneer je er met de hand over strijkt dat hij al overschilderbaar is.

Het juiste materiaal

Voor watergedragen verf of vernis gebruik je het best een viltrol (voor acrylverf en –vernis) of een flockrol. Een veloursrol is minder geschikt. Een mousserol (moltopreenrol) kan eventueel ook, maar is meer geschikt voor solventgedragen verf of vernis. De moffen en stelen met handvat, veelal in verschillende afmetingen verkrijgbaar, kun je doorgaans apart kopen en onderling vervangen. Waar moet je op letten?

 • Smalle of dunne rollen zijn vooral geschikt voor kleine oppervlakken zoals meubelpanelen. Bredere of dikkere rollen zijn handiger voor grote oppervlakken.
 • De lengte van de steel bepaalt mee het arbeidscomfort. Een korte steel is perfect om meubels, deuren enz. te verven. Om bijvoorbeeld een plafond of radiator te verven, kan een langere steel handiger zijn.
 • Hoe korter de haren van de rol of hoe fijner de structuur van de mousse, hoe gladder en beter de afwerking van de lakverf zal zijn.
 • Om de verf zonder strepen uit te strijken, kies je het best een rol met afgeronde kanten. Een rol met rechte buitenkanten levert zuivere randen op. 
 • Nieuwe rollen, behalve die met mousse (moltopreen), kunnen bij het eerste gebruik haren verliezen. Dat kun je beperken of vermijden door ze in helder water te wassen en enkele uren te laten drogen voor gebruik. Gebruik ze ook niet voor de eindlaag, zodat je eventueel losgekomen haren nog kunt wegschuren tussen het aanbrengen van de diverse lagen in.
 • Breng de verf regelmatig aan door harder te drukken naarmate de rol minder verf bevat.
 • Flock- en mousserollen reinigen is lastig, zeker als je ze voor solventgedragen verven of vernissen hebt gebruikt. Het is dus gemakkelijker om de moffen weg te gooien, vooral omdat ze hard kunnen worden en dan een minder verzorgd resultaat kunnen opleveren.
 

Ons oordeel over enkele verfsystemen

Klassieke roller

De traditionele rol vergt geen voorbereiding en de verf is gemakkelijk bij te vullen. Het resultaat heeft een goede textuur en afwassen is makkelijk. Vooral aanbevolen voor het schilderen van (binnen)muren.

Speedy roller

Het assembleren van de Speedy Roller is niet eenvoudig. Ook het vullen van het toestel gaat niet zo vlot. Het resultaat is bovendien niet super. Ook het schoonmaken is tijdrovend. Dit verfsysteem kunnen we niet aanraden.

Verfspuit met ingebouwde compressor

Na een snelle start begint het apparaat toch op de armspieren te werken. Met deze spuit moet je evengoed verschillende lagen aanbrengen. Ook wassen is arbeidsintensief. Mogelijke toepassingen: klein precisiewerk.

Verfspuit met uitwendige compressor

Deze verfspuit liet een goede indruk na. Je voelt amper het gewicht op je schouder en het is ergonomisch. Dit systeem kan vooral nuttig zijn voor grote oppervlakken zoals (buiten)muren.

Paint pad

De paint pad geeft de verf een textuur die zo onregelmatig is dat je vaak over dezelfde plek moet strijken, zonder ooit een perfecte finish te bereiken. Door het kleine reservoir moet je bovendien vaak verf bijvullen. De paint pad is wel makkelijk te hanteren. Geschikt voor kleine, gladde oppervlakken.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/03/2021

Ik vind "geen enkele tests" op Gevelverf/buiten! Zie ik dat verkeerd of is er werkelijk op Testaankoop hierover "NIETS" te vinden! Spijtig!

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/09/2021
, Gereageerd:

Dag Jeff, ik ga dit even intern vragen en dan koppel ik terug naar jou zodra ik meer weet. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/07/2020

Ik vraag me af waarom de TRIMETAL verven niet werden getest. Deze kwamen vroeger wel voor bij een test van (muur)verven op waterbasis.

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/05/2020

Is er ook een test op houtverf (verf voor houten ramen)?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/02/2021
, Gereageerd:

ik heb dezelfde vraag: test voor houtverf buiten

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/08/2019

volgens mijn schilder staat Mathijs op de eerste plaats. wat nu???

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/09/2021
, Gereageerd:

Omdat uw schilder een percentje meer heeft op die verf, of omdat hij nooit gehoord heeft van testen van verf, of omdat hij zoals ik nu met de ellendige zoekrobot van Testaankoop met de zelf door hen voorgestelde zoekbegrippen een vroegere test van bepaalde verven niet meer terugvindt. Er wordt tegenwoordig ook weinig nog getest maar vooral "thema's" behandeld en bladvulling met grote foto's gebruikt: de essentie nl. de "test" zijn ze nogal kwijtgespeeld.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/09/2021
, Gereageerd:

Dag Herman, stuur ons gerust via het contactformulier op onze site (link:https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai )  je vragen en opmerkingen door, we helpen je dan graag verder. Of bel ons op via het algemene nummer 02 542 32 32 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u), ook dan zullen we niet nalaten je op weg te helpen en je de nodige uitleg te verschaffen of door te sturen op je emailadres. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/10/2019
, Gereageerd:

Een schilder heeft meestal een procent op de verf die hij aankoopt in die winkel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

31/08/2019

mijn schilder beweert dat verven Mathijs op de eerste plaats staat bij testaankoop. blijkt van niet.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies