Dossier

Verven

24 februari 2015
verven

24 februari 2015

Kies voor een verf met een hoog dekvermogen en een goede hechting, elasticiteit, afwasbaarheid en vochtbestendigheid. Neem ook de tijd om de schilderklus goed voor te bereiden. Het voorbereidende werk is immers minstens zo belangrijk als het verven zelf.

Nieuwe muren en plafonds

 • Wees niet te gehaast om pleisterwerk of metselwerk te verven: het kan zes maanden duren voordat die door en door droog zijn, wat onontbeerlijk is voor een goed resultaat. Wanden in gipskartonplaten (type Gyproc) mag u verven zodra de voegnaden droog zijn (24 uur na de plaatsing).
 • Vul de gaten en barsten zorgvuldig met vulmiddel. Na droging verwijdert u eventuele oneffenheden met een schuurblokje. 
 • Om een goede hechting van de verf te verzekeren, is het nodig om het te verven oppervlak goed af te stoffen (bv. met een lichtjes vochtige doek).
 • Op muren en plafonds die nog nooit zijn geverfd, is het aangewezen om een grondlaag (primer) aan te brengen, bij voorkeur van hetzelfde merk als de verf, ofwel een eerste laag met verdunde verf.

Reeds geverfde muren en plafonds

 • Het is altijd delicaat om verschillende soorten verven over elkaar heen aan te brengen (bv. een emailverf en een acrylverf), zonder de vorige lagen op een passende manier te behandelen.
 • Een oppervlak herschilderen met een verf van hetzelfde type vormt geen probleem, op voorwaarde dat u het oppervlak goed reinigt. Was het dus af om al het stof te verwijderen en om vooral te ontvetten. Gebruik hierbij een detergent of een speciaal wasproduct (type St.-Marc) of nog een sopje lauw water met ammoniak (een glas ammoniak per emmer). Als u detergent gebruikt, is het aangewezen om goed te spoelen. Met een ammoniaksopje is dat niet nodig, maar in dat geval moet u de ruimte waarin u werkt, goed verluchten en moet u handschoenen dragen; ammoniak is immers irriterend voor huid en luchtwegen. Laat alles goed drogen.
 • Wanneer de oude verflaag gaat krijten en sporen nalaat op de handen wanneer u erover wrijft, is het aangewezen om een fixerende primer aan te brengen alvorens te herschilderen.
 • Ook als er vlekken op het oppervlak zitten, brengt u eerst een fixerende primer aan op het hele oppervlak (bv. voor roetvlekken op een schoorsteen). Ofwel kunt u vooraf enkel op de vlekken enkele lagen verf aanbrengen. Op die manier vermijdt u dat u achteraf al te veel lagen zult moeten aanbrengen over het hele oppervlak om de vlekken weg te stoppen.

Metaalverf

 • Metaalverf kan op basis van solvent of op waterbasis zijn gemaakt. Meestal is er geen grondlaag nodig als u op staal schildert. Op non-ferrometalen zoals aluminium wordt er soms wel een primer aangeraden.
 • Metaalverf is visceuzer dan andere soorten verf, maar een goede metaalverf vloeit toch voldoende uit om borstelstrepen te doen verdwijnen.
 • Om het metaal tegen weer en wind te beschermen en roest te voorkomen, zijn meestal twee, drie of zelfs meer lagen verf nodig.
 • Om metaal dat roest vertoonde te herschilderen, moet u altijd eerst het roest verwijderen, het metaal schuren en stof- en vetvrij maken.

Verf aanbrengen

Het verfverbruik hangt sterk af van de aard en de staat van de ondergrond. Maar doorgaans geven de hoeveelheden die op de verpakking zijn aangegeven, een goed idee van de hoeveelheid benodigde verf. Houd er rekening mee dat die hoeveelheid per laag wordt gegeven en dat op oppervlakken die nog nooit zijn geschilderd, in de eerste laag veel meer verf gaat dan in de volgende.

 • Leg al het benodigde materiaal klaar alvorens te beginnen: roller, borstel voor de randen, verfbak en verdeelrooster voor de roller, roerstok, bankje, eventueel een haak voor de verfpot en vodden.
 • Bescherm vloer, deuren en ramen, meubels enz. tegen verfspatten. Bedek ze bv. met een groot plastic zeil of oude lakens.
 • Verlucht goed de ruimte terwijl u aan de slag bent en zo mogelijk ook achteraf, om zoveel mogelijk de dampen van de solventen te verwijderen, die ook aanwezig zijn in watergedragen verven.
 • Werk in vlakken van ongeveer 1 m². Verf met de borstel eerst de randen. Breng meteen daarna verf op met de roller over de rest van het vlak; maak hierbij kruiselingse bewegingen. Werk zo vlak per vlak verder.
 • Verwijder verfvlekken meteen met een vochtige doek.
 • Het is niet nodig om borstels en rollers te reinigen telkens wanneer u het werk even stillegt. U hoeft ze alleen maar te wikkelen in een plastic zak die u met een elastiek afsluit en waarvan enkel de steel uit de zak steekt. U wint zo tijd, water en… een niet onaardige hoeveelheid verf.
 • Volg nauwgezet de droogtijd die is aanbevolen tussen twee lagen: het is niet omdat een verf droog aanvoelt wanneer u er met de hand over strijkt dat hij al overschilderbaar is.

Het juiste materiaal

Voor watergedragen verf of vernis gebruikt u het best een viltrol (voor acrylverf en –vernis) of een flockrol. Een veloursrol is minder geschikt. Een mousserol (moltopreenrol) kan eventueel ook, maar is meer geschikt voor solventgedragen verf of vernis. De moffen en stelen met handvat, veelal in verschillende afmetingen verkrijgbaar, kunt u doorgaans apart kopen en onderling vervangen. Waar moet u op letten?

 • Smalle of dunne rollen zijn vooral geschikt voor kleine oppervlakken zoals meubelpanelen. Bredere of dikkere rollen zijn handiger voor grote oppervlakken.
 • De lengte van de steel bepaalt mee het arbeidscomfort. Een korte steel is perfect om meubels, deuren enz. te verven. Om bijvoorbeeld een plafond of radiator te verven, kan een langere steel handiger zijn.
 • Hoe korter de haren van de rol of hoe fijner de structuur van de mousse, hoe gladder en beter de afwerking van de lakverf zal zijn.
 • Om de verf zonder strepen uit te strijken, kiest u het best een rol met afgeronde kanten. Een rol met rechte buitenkanten levert zuivere randen op. 
 • Nieuwe rollen, behalve die met mousse (moltopreen), kunnen bij het eerste gebruik haren verliezen. Dat kunt u beperken of vermijden door ze in helder water te wassen en enkele uren te laten drogen voor gebruik. Gebruik ze ook niet voor de eindlaag, zodat u eventueel losgekomen haren nog kunt wegschuren tussen het aanbrengen van de diverse lagen in.
 • Breng de verf regelmatig aan door harder te drukken naarmate de rol minder verf bevat.
 • Het is niet nodig om borstels en rollers te reinigen telkens als u het werk even stillegt. Wikkel ze eenvoudigweg in een plastic zak die u met een elastiek afsluit en waarvan enkel de steel uit de zak steekt. Zo wint u tijd, water en een niet onaardige hoeveelheid verf.
 • Flock- en mousserollen reinigen is lastig, zeker als u ze voor solventgedragen verven of vernissen hebt gebruikt. Het is dus gemakkelijker om de moffen weg te gooien, vooral omdat ze hard kunnen worden en dan een minder verzorgd resultaat kunnen opleveren.


Afdrukken Versturen via e-mail