Dossier

Strooizout en andere gladheidbestrijdingsmiddelen

15 december 2016
strooizout

15 december 2016

Bij de eerste sneeuwvlokken naar strooizout grijpen is eigenlijk niet nodig. Er bestaan immers heel wat andere manieren om te vermijden dat u – of voorbijgangers – voor uw deur onderuit gaan. Wij zetten de voor- en nadelen van verschillende gladheidbestrijdingsmiddelen op een rijtje.

Inleiding

De winter gaat normaal gezien gepaard met sneeuw en ijzel. Om met de auto op weg te kunnen, moet u misschien wel de toegang tot de garage en de stoep ruimen. U bent trouwens wettelijk verplicht om er voor te zorgen dat de stoep voor uw huis niet glad is, om valpartijen te vermijden. Maar welke producten doen de sneeuw doeltreffend smelten, zonder het milieu al te veel te belasten?

De strooimiddelen kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: zouten en antislipmiddelen.

Zouten zijn corroderende stoffen die op middellange termijn de diverse types ondergrond (beton, asfalt, hout, metaal) en voertuigen kunnen aantasten. Bovendien schaden ze het milieu. Ze vervuilen de ondergrond en de ondergrondse waterbekkens doordat ze in de grond dringen en in de waterlopen belanden. Zodoende kunnen ze een effect hebben op de groei van planten en bomen. Ook bepaalde diersoorten zijn erg gevoelig voor een hoog zoutgehalte in het water, zoals amfibieën (salamanders, kikkers, padden). Bepaalde maritieme planten gedijen net langs waterlopen die verzilt zijn en kunnen daar een heuse plaag worden.

Gezien de impact op het milieu gebruikt u beter enkel zout indien echt nodig en op het juiste moment. 

Brandwonden en irritatie bij dieren

Zouten kunnen ook irritatie veroorzaken aan de poten van huisdieren. Als uw kat of hond eraan likt, krijgt hij zout binnen en kan hij zijn wonden verergeren. Na een winterse wandeling doet u er dan ook goed aan om zijn poten grondig af te spoelen.

Het is ook ten stelligste aan te raden om handschoenen te dragen als u zout strooit en het steeds buiten het bereik van kinderen te bewaren.

Er zijn immers al gevallen vastgesteld van brandwonden die optraden na langdurige blootstelling aan strooizout. Als u het goedje in uw ogen krijgt, spoel ze dan gedurende 15 minuten spoelen onder een zachte waterstraal. Mocht u een beperkte hoeveelheid inslikken, maak uw mond dan goed schoon met een nat washandje, spoel grondig en drink voldoende water. Neem bij een grotere hoeveelheid zout of verteringsproblemen (braken, buikpijn) meteen contact op met het Antigifcentrum (070 245 245).

Eerst ruimen, dan strooien

De meest milieuvriendelijke manier om sneeuw te verwijderen is met een schop. Als dat niet volstaat, kunt u de oprit, doorgangen en voetpaden beter vrijmaken met antislipmiddelen. In tegenstelling tot zout hebben die geen corroderende werking of negatieve impact op het milieu. Ze vergen echter meer “spierkracht”, want u moet het zand, de kiezeltjes of de houtsnippers nadien wegvegen. Als de uitgang van uw garage op een helling ligt, kunnen deze producten ontoereikend zijn bij ernstige ijzel. In dat geval biedt zout soelaas… Maar vergeet ook niet dat winterbanden een groot verschil kunnen maken, niet alleen op uw oprit, maar ook op de weg. Preventief zout gebruiken bij een plotse temperatuurdaling of voor een sneeuwstorm kan dan weer nuttig zijn, omdat er een laag pekel wordt gecreëerd die voorkomt dat u er achteraf meer van moet gebruiken. Die pekel (een mengeling van zout en water) zorgt ervoor dat sneeuw en ijs zich niet kunnen vasthechten op uw oprit. Op die manier kunt u de sneeuw dus gemakkelijker ruimen.

Weinig keuze in de winkels

De supermarkten verkopen voornamelijk vooral dooizout. Als u zand, kiezel of houtkrullen wilt aankopen dan vindt u dat gemakkelijk in de grote doe-het-zelfzaken terug. 


Afdrukken Versturen via e-mail