Dossier

Snoerloze schroefboormachines

31 januari 2013
snoerloze-schroefboormachines-n701703

Steeds meer snoerloze boormachines zijn uitgerust met een Li-ion-batterij. Toch zijn de nieuwe toestellen als dusdanig niet per se beter dan die van de vorige generatie. Enkele vaststellingen.

Beperkt in het boren

Het maximumtoerental van snoerloze boormachines ligt een stuk lager dan bij de boormachines die op netspanning werken: vaak halen de snoerloze hooguit tussen 1 000 en 1 700 toeren per minuut, terwijl die op netspanning toppen scheren van 2 500 tot 3 000 toeren per minuut. En een hoge snelheid is bij een aantal boorklussen van belang, zeker om met fijne boortjes snel en doeltreffend te kunnen werken. Dat blijkt vooral bij de zwaarste boorklussen, bv. in metaal. Wie dus zwaar een veel moet boren, is beter af met een model op netspanning. Tenminste als ter plaatse netspanning aanwezig is.

Klopboren? Ja, tot 8 mm

Sommige snoerloze boormachines zijn uitgerust met een hamermechanisme. Daardoor kunt u ermee klopboren in beton en harde steen. Dat mechanisme werkt goed, maar verwacht er toch niet te veel van. De meeste toestellen kunnen in beton of harde steen gaten tot 8 mm maken, wat voor veel toepassingen oké is. Om grotere gaten te maken, zult u echter vaak veel geduld moeten oefenen of is de klus ronduit te hoog gegrepen.

Bij uitstek geschikt om te schroeven

De verdiensten van dit soort toestellen liggen vooral op het vlak van schroeven. Daarvoor kennen ze hun gelijke niet. De onderlinge verschillen komen vooral tot uiting bij het zwaardere schroefwerk, bv. bij het indraaien van grotere schroeven (6 x 80 en 8 x 80 mm).

Li-ion-batterij zet opmars voort

Steeds meer snoerloze boormachines zijn uitgerust met een Li-ion-batterij. Toch zijn de NiCd-batterijen niet van het toneel verdwenen. Die hebben doorgaans wel last van zelfontlading. Dat is minder het geval bij de Li-ion-exemplaren, al zijn er toch een aantal die er ook mee kampen.

De capaciteit is belangrijk

Belangrijk is niet het voltage maar de capaciteit van de batterij. De meeste modellen hebben er een van hooguit 1,5 Ah. Batterijen met dubbel zoveel capaciteit (3 Ah) scoren duidelijk het best op het vlak van autonomie. Zo kunnen de toestellen met de beste batterij in onze tests ruim 100 gaten boren of 175 schroeven indraaien.

Een tweede batterij?

Een tweede (bijgeleverde) accu kan nuttige diensten bewijzen bij langdurige klussen. Als de ene batterij leeg is, steekt u gewoon de andere in het toestel om verder te werken en kunt u tegelijk de eerste batterij weer opladen. De beste batterijen zijn overigens in hooguit 60 à 70 minuten volledig opgeladen.