Dossier

Schimmel in huis

24 juli 2007
schimmel-in-huis

Schimmels in uw woning duiden op een veel te hoog vochtgehalte en onvoldoende verluchting. Maar let op: deze ongewenste gasten zijn niet enkel schadelijk voor uw woning, maar ook voor u. Bepaalde schimmels kunnen immers gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral bij zwangere vrouwen, kleine kinderen en oudere personen… Hoe kunt u schimmel bespeuren en bestrijden?

Welke risico's voor de gezondheid?

Schimmel in huis kan gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Sommige schimmels kunnen immers problemen veroorzaken zoals irritaties, verergering van astma, allergische reacties (huidontsteking, neusverkoudheid, chronische bronchitis) en overgevoeligheid. Hoofdpijn, vermoeidheid en geheugenverlies kunnen eveneens voorkomen. Zwangere vrouwen, jonge kinderen en ouderen, evenals personen met gezondheidsproblemen aan de luchtwegen of een verzwakt immuunsysteem lopen nog meer risico als zij aan deze schimmels worden blootgesteld.

Hoe kunt u ze opsporen?

De meeste woningen zijn besmet met schimmels van het type Cladosporium, Aspergillus, Stachybotrys, Penicillium, Alternaria, Chaetomium. Schimmel kan eender welke kleur hebben: zwart, wit, rood, oranje, geel, blauw of paars. Zo vormt de Stachybotrys kleine zwarte of groenzwarte kolonies.
Een muffe of aardachtige geur verraadt de aanwezigheid van schimmels. Ze geven echter niet allemaal een geur af. Zelfs zonder geur getuigen vochtplekken, vochtigheid of tekenen van een waterlek van problemen met het vochtgehalte en is er een kans op het verschijnen van schimmels. Er kunnen ook vlekken in huis opduiken die niet toe te schrijven zijn aan schimmels. Zo kunnen vlekken op het tapijt dicht bij de elektrische radiator veroorzaakt worden door vervuiling van buitenaf die de woning binnendringt. Een ander voorbeeld zijn roetvlekken of –deeltjes, afkomstig van de rook van een kaars of een sigaret. Witachtige mousse op vochtige muren kan dan weer te wijten zijn aan muurkanker.

Wat kunt u doen?

U kunt de vorming van schimmels vermijden door onder meer de vochtigheidsgraad onder controle te houden, uw woning tamelijk droog te houden en handelingen te vermijden die veel vocht met zich meebrengen:
  • Verlucht uw huis 's morgens en 's avonds gedurende 10 à 15 minuten zodat het vocht buiten kan. 
  • Vergeet ook niet uw meubels te verluchten. 
  • Met behulp van een thermometer-hygrometer kunt u het vochtgehalte bepalen. Probeer dit onder de 50 % te houden bij een temperatuur van 20 °C. 
  • Herstel waterlekken in muren en plafonds. 
  • Droog uw wasgoed niet aan een wasdraad in huis, maar in de droogtrommel of u buiten aan een waslijn. 
  • Open tijdens en na uw douche of bad de badkamerramen. Een ventilatiesysteem kan ook helpen. 
  • Doe tijdens het koken een deksel op uw potten en pannen. 
  • Gebruik tijdens het koken ook altijd de afzuigkap. 
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

8 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/10/2021

Wij hebben vorige maand de spouwmuren late isoleren en gezien onze woning vrij open en hoog gelegen is merken wij duidelijk dat de woning vlugger verwarmd is.
De zolder ligt volledig dicht met 18 cm dik isolatie rotswol.
Ik denk dat wij goed gehandeld hebben.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021
, Gereageerd:

Absoluut, isoleren werpt zeker zijn vruchten af. Kijk gerust even in ons dossier na welke de mogelijkheden zijn om nog verder te isoleren! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021

Verwijderen van vochtvlekken op gevlinderde vloer in kelder ( binnengekomen regenwater ) ?.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/07/2021
, Gereageerd:

Beste Jean, ik heb je vragen voorgelegd aan onze experten en ze zouden je graag willen verder helpen. Is het mogelijk om ons via het contactformulier op onze site volgende informatie te verschaffen ? Alvast bedankt. 

- Wanneer is het huis gebouwd?

- Is de betonnen vloer van de kelder uit dezelfde periode of is die later gelegd en wanneer?

- Wat is het materiaal van de keldermuren en is er een externe bescherming tussen deze muren en de aarde of is er een andere constructie "tegen" deze keldermuren?

- Idealiter zouden we foto's nodig hebben van de vloer en de kelder en een plattegrond van waar de kelder zich in het huis bevindt.

- Het adres van onze abonnee om te zien of het huis in een vallei ligt of op grotere hoogte.

- Zijn deze vlekken nieuw of oud?

- Verschijnen ze alleen bij hevige regen of niet?

Deze elementen kunnen ons in staat stellen bepaalde oorzaken uit te sluiten. Link naar het contactformulier: https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/02/2021

Ik had in mijn badkamer voortdurend last van vochtplekken naast mijn raam. Vooral in de herfst en de winter waren deze aanwezig. Ik heb hier een vochtwerend middel op aangebracht die ik in een doe-het-zelf winkel vond. Hoewel, dankzij dit middel, de vochtplekken niet groter werden, kwamen er wel steeds nieuwe vochtplekken tevoorschijn.

Op een moment dat ik dat de oorzaak van het probleem van mijn buitenmuur kwam, maar na wat zoeken kwam ik op dit artikel terecht: www.vochtbestrijding-gids.be/.../. Sindsdien verlucht ik mijn badkamer veel meer en hebben we ondertussen ook een ventilatiesysteem laten installeren.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/12/2020

Wij wonen in een laag-energie appartement reeds meer dan 6 jaren.
De verluchting wordt geregeld via een D-ventlatietoestel.

In deze Coronatijden heb ik een CO2-meter aangeschaft om de luchtkwaliteit te meten.
Blijkt dat de luchtkwaliteit in onze slaapkamer op een tweetal uren duidelijk slecht werd. (meer dan 1500 ppm CO2) De luchtverversing staat reeds op 50% ingesteld, nog meer leidt tot geluidsproblemen.

Gelet op onze specifieke situatie slagen wij erin om de CO2 - meting overal rond of onder de 800 ppm te houden. (bv deuren open zetten,..)

We vinden dat dit duidt op een slechte implementatie van de verluchting en vragen ons af of we de bouwheer na 6 jaren nog om een aanpassing kunnen vragen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2020

0% btw op isolatie zou veel beter zijn dan premies

Meld je aan om toegang te krijgen.

18/09/2020
, Gereageerd:

zeer goed idee

Community