Dossier

Een mooie grasmat

15 maart 2017
Onderhoud gazon

15 maart 2017

Ligt uw gazon er troosteloos en bleekjes bij? Wedden dat een uitgekiende maaiwijze en een regelmatige aanvoer van meststoffen wonderen kunnen doen.

 

Mos

De bestrijding van mos is een jaarlijks terugkerend probleem waarmee zowel elke beginnende als professionele tuinier te kampen krijgt. Dat het mos in onze contreien zo goed vergaat, heeft alles te maken met ons klimaat met veel regen en zachte winters. Ook schaduwrijke zones in combinatie met te arme, te compacte en te zure grond zijn bevorderlijk voor deze indringer die aan het begin van de lente opduikt, wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid stijgen. Wat valt ertegen te doen?

Chemische mosbestrijdingsmiddelen

U kunt een antimosproduct voor het gazon gebruiken. Korrels zijn het gemakkelijkst in gebruik, vloeibaar concentraat en poeder moeten worden opgelost of verdund in water. 

Na de behandeling moet u het afgestorven mos met een verticuteur uit het gazon verwijderen. De meeste antimosmiddelen zijn op basis van ijzersulfaat, dat als nadeel heeft dat het ook ander bodemleven doodt. Daarom moet u na afloop de bodem verrijken met compost, anders steekt het mos na verloop van tijd onvermijdelijk weer de kop op.

Ideaal is om ook wat nieuw graszaad te mengen met zand (speciaal voor het gazon, dus geen bouwzand) en dat in het gazon aan te brengen, zeker op plekken waar het gras sterk verdund is.

Ideaal is om daarna wat nieuw graszaad te mengen met zand (speciaal voor het gazon, dus geen bouwzand) en eventueel wat meststof en dat in het gazon aan te brengen, zeker op plekken waar het gras sterk verdund is.

Chemische mosbestrijdingsmiddelen zijn echter geen wonderoplossing om u op lange termijn van mos te ontdoen. U kunt nog andere maatregelen nemen, die vaak ook milieuvriendelijker zijn.

Kalk toevoegen

Een lichtzure bodem is belangrijk voor de groei van uw gras, maar een te hoge zuurtegraad is bevorderlijk voor mosvorming. Controleer de pH-waarde met behulp van een pH-meter (elektronische sonde of kleurstoffen) die u in de handel kunt krijgen. Een pH-waarde tussen 6 en 6,5 is ideaal. Daarboven krijgt gras het moeilijker om de nodige voedingsstoffen aan de grond te onttrekken. Kalk brengt de zuurtegraad opnieuw in evenwicht, hetgeen de groei van mos remt en uw gras genoeg voedingsstoffen verschaft.

Compost verspreiden

Mos gedijt op armere bodems. Het gebruik van compost is dan ook een erg goede oplossing om het gebrek aan micro-organismen in de grond te compenseren. Ideaal is om compost over de grond te verspreiden in een verhouding van 1 à 2 ton per 100 m², vóór u gras aanplant of de tuin aanlegt. Na die aanleg is het namelijk moeilijker om de bodemstructuur te verbeteren.

Aangepaste planten kiezen

Op schaduwrijke plaatsen zal mos het blijven halen van gras. Kies daar veeleer voor planten die in de schaduw gedijen, zoals bosaardbei, klimop, maagdenpalm, ooievaarsbek of gevlekte dovenetel. Planten, struiken en bomen die u een plaats geeft in functie van hun behoeften (type van bodem, vochtigheid, aantal uren zon, benodigde ruimte) zullen een grotere weerstand hebben en andere (ongewenste) planten zoals mos minder kans geven.

De bodem verluchten

Hoe beter de bodem verlucht is, hoe beter de wortels van uw gras kunnen groeien en hoe sterker uw gazon wordt. Mos houdt van slecht gedraineerde en compacte bodem. Door de afwatering te verbeteren en de bodem één keer per seizoen te verluchten, geeft u uw gras meer fut. Maak hiertoe met een mestvork gaten in de bovenlaag tot minstens 10 cm diep en beweeg de vork heen en weer. Zo krijgen de wortels de lucht en het water die ze nodig hebben.

Dode bladeren wegharken

Hark tijdens de herfst regelmatig de dode bladeren bijeen, zodat ze uw gazon niet verstikken en er zich geen mos onder de bladeren kan vormen.

Op de juiste manier maaien

Een erg kort gazon groeit minder goed en kan dus geen weerstand bieden tegen mos. Langer gras is levendiger en beter bestand tegen mos. 4 à 5 cm geldt als de ideale lengte.

 


Afdrukken Versturen via e-mail

Mos

Exclusief voor abonnees

Krijg toegang tot deze inhoud

Ontdek deze inhoud en veel meer 2 maanden lang voor slechts € 2!


Ik ontdek Test Aankoop voor slechts € 2!