Dossier

Laminaatvloeren

01 juni 2016
laminaatvloeren

Kliklaminaat leggen, kunt u gemakkelijk zelf doen. Op voorwaarde dat u het zorgvuldig hebt gekozen en de plaatsing goed hebt voorbereid.

Test van 11 laminaatvloeren

In april 2016 namen wij 11 laminaatvloeren onder de loep. De effectieve plaatsing ervan verliep bij alle vlot tot zeer vlot. Ook de andere resultaten waren overwegend positief, op enkele uitzonderingen na.


Conforme afmetingen

Bij vloeren zijn de afmetingen uiterst belangrijk. Een millimeter verschil in de hoogte kan al zichtbaar zijn. Als de latten niet even dik zijn of als de delen geen mooie rechte hoeken vertonen, zullen er spleten gapen waarin vuil en water hun weg kunnen vinden. En grote afwijkingen kunnen een vlotte plaatsing bemoeilijken. Gelukkig loopt het zo’n vaart niet. Wij konden in onze test slechts zeer geringe afwijkingen vaststellen, die een correcte plaatsing geenszins in het gedrang brengen.

Laat het laminaat vooraf acclimatiseren

De laminaatdelen moeten ongeveer 48 uur op voorhand acclimatiseren in het lokaal waar u de vloer zult leggen. Dat moet gebeuren in een gesloten verpakking. Meer dans eens staat die aanbeveling echter op de keerzijde van de plaatsingsinstructies, zodat u wel eerst een pak moet openen om de boodschap te zien. Vandaar: een verwittigd man …

Verschillen in slijt- en slagvastheid

Er bestaan pictogrammen die aangeven hoe sterk en duurzaam vloeren, dus ook laminaatvloeren, eigenlijk zouden moeten zijn. Maar belangrijker dan de klassenaanduiding is te weten hoe duurzaam de vloeren daadwerkelijk zijn. Zo moet de toplaag voldoende slijtvast zijn. Algemeen beschouwd, is die slijtvastheid goed tot uitstekend voor de door ons geteste producten.

Een mogelijke vijand van een laminaatvloer is een bureaustoel op wieltjes. De enige soort die sneller slijtagesporen vertoonde, is de Balterio Dolce. Wij raden aan om uw vloer steeds te beschermen en bv. een kunststof mat onder de bureaustoel te leggen.

De meeste vloeren uit de test zijn prima bestand tegen vallende voorwerpen.

Vocht en vlekken vermijden

De gevoeligheid voor water blijft de zwakke plek voor laminaat. Als de delen gedurende 24 uur aan water worden blootgesteld – dat zou bv. kunnen als het heeft binnengeregend via een openstaand raam – zullen ze doorgaans meer dan 10 % zwellen. Bovendien zal de aansluiting tussen de delen onder druk komen te staan. Dit soort zwelling is wel tijdelijk en zal na verloop van tijd grotendeels verdwijnen. Maar door contact met water wordt het laminaat brozer en dreigt het achteraf sneller beschadigd te raken. Bij de meeste laminaatvloeren konden vlekken gemakkelijk worden verwijderd en ze zijn ook erg uv-bestendig.