Dossier

Laminaatvloeren

01 juni 2016
laminaatvloeren

Kliklaminaat leggen, kunt u gemakkelijk zelf doen. Op voorwaarde dat u het zorgvuldig hebt gekozen en de plaatsing goed hebt voorbereid.

De troeven van laminaat

Kies laminaat in functie van de kamer

Een vloer voor de kinderkamer moet bijvoorbeeld beter bestand zijn tegen vlekken, slijtage en sporen van bureaustoelwieltjes dan in de slaapkamer van de ouders. En in de hal is er natuurlijk veel meer passage dan in de woonkamer, waar grote ramen dan weer veel meer uv-straling doorlaten. En dan hebben we het nog niet over de badkamer! Raadpleeg onze tabel om het product te vinden dat overeenstemt met uw verwachtingen.

Bekijk onze video

Een laminaatvloer plaatsen ligt binnen het bereik van elke doe-het-zelver. Hoe deze klus aan te pakken, leert u het best aan de hand van deze video.

 

Laminaat is geen parket

Een laminaatvloer oogt vaak als parket, maar is het niet.

  • Bij parket is namelijk op zijn minst de toplaag in massief hout. Het is precies de tekening van het hout die zorgt voor een natuurlijk effect. Elke plank vertoont daarbij een nagenoeg unieke nerfstructuur.
  • Bij een laminaatvloer bestaat de toplaag uit een gedrukte papiertekening die wordt beschermd door een transparante toplaag. Vooral houttekeningen zijn gegeerd wegens de gelijkenis met echt parket, maar ook andere motieven zoals natuursteen, tegels en gepolijst beton zijn mogelijk. Het is precies een van de tendensen dat fabrikanten een steeds groter wordende verscheidenheid aan tekening aanbieden (glanzend én mat, met smallere delen of in tegelvorm, met een V-groef tussen de delen, met een zgn. microgroef in de bovenste laag om de textuur van echt hout nog beter te doen uitkomen …).

Vernieuwingen in de samenstelling

In sommige producten is de akoestische ondervloer in de delen verwerkt. Dat valt doorgaans duurder uit, maar levert volgens de tests van onze Duitse collega's geen betere resultaten op. Wel gaat de plaatsing sneller aangezien u alles in een keer kunt aanbrengen en de ondervloer niet eerst apart moet plaatsen. Als u liever zelf de ondergrond legt, weet dan dat er verschillende soorten bestaan naast het eenvoudige dampscherm (verplicht). Sommige bieden ook een thermische en/of een akoestische isolatie. U kunt natuurlijk ook verschillende soorten ondergrond op mekaar leggen, maar meet dan goed na of de laag niet te dik wordt zodat de deur niet meer open kan eens de laminaat er op ligt.

Fabrikanten proberen de delen ook vochtbestendiger te maken door de kern in pvc te vervaardigen, in plaats van MDF of HDF. Pvc is niet gevoelig voor vocht en water, waardoor dit soort laminaat geschikt is voor de badkamer.

De voordelen van kliklaminaat

Het tijdperk waarin de diverse delen van laminaatvloeren aan elkaar werden verlijmd, ligt voorgoed achter ons. De moderne laminaatvloer laat zich gewoon in elkaar klikken. Net zo voor de elf laminaatvloeren die we hebben getest. Dat biedt verschillende voordelen:

  • de plaatsing gaat sneller: u verliest geen tijd met het aanbrengen en, vooral, met het verwijderen van overtollige of gemorste lijm;
  • de laminaatdelen sluiten prima op elkaar aan, wat de uiteindelijke aanblik van de vloer ten goede komt (minder spleten, minder hoogteverschillen) en het er uniform uitziet;
  • de vloer is meteen na de plaatsing begaanbaar; u hoeft niet langer te wachten totdat de lijm is uitgehard. Zo hoeft u niet noodzakelijk alle meubilair uit de kamer te verwijderen; u kunt die op één helft van de ruimte samenbrengen en intussen de eerste helft van de laminaatvloer plaatsen. Vervolgens verhuist u het meubilair naar de pas gelegde helft om het resterende stuk van de kamer af te werken;
  • als u verhuist, kunt u de vloerlatten eventueel zelfs verwijderen en naar de nieuwe woning meenemen.