Dossier

Bespaar honderden euro's met leidingisolatie

28 oktober 2022
isolatie

Geen enkele isolerende ingreep is rendabeler dan je leidingen te isoleren. Je kunt er jaarlijks honderden euro's mee besparen. Daardoor heb je je kosten in minder dan een jaar terugverdiend.

Hoeveel bespaar je met leidingisolatie?

De verwarmingsleidingen in huis lopen over ettelijke meters tussen de ketel en de radiatoren. Volgens onze berekeningen kan er in onverwarmde ruimten jaarlijks (een equivalent van) gemiddeld 12 à 14 liter stookolie verloren gaan per meter niet-geïsoleerde leiding van 28 mm diameter. Dat komt neer op een verlies van € 16 per meter leiding als je met stookolie verwarmt en € 32 per meter leiding als je met aardgas verwarmt. Uiteraard hangen de verliezen ook af van de diameter van de verwarmingsleidingen. Bij een leiding met een diameter van 48 mm ligt het verlies drie keer hoger dan bij leidingen van 22 mm.

Isoleren is dus de boodschap. In alle omstandigheden mag je ervan uitgaan dat je de investering in leidingisolatie er in hooguit 1 jaar al zult hebben uitgehaald.

Frequente vragen 

Welk materiaal om je leidingen te isoleren?

Binnen het jaar haal je er de investering uit, maar wat gebruik je om je leidingen te isoleren? Isolatieschalen bieden een snelle en nette oplossing.

Hoe begin je aan het isoleren van je leidingen?

Niet elke leiding is even makkelijk te isoleren. Toch zijn hier oplossingen voor. Lees hier meer over hoe je je leidingen kan isoleren.

Waarom warmwaterleidingen isoleren?

Heeft het zin om naast je andere leidingen, je warmwaterleidingen te isoleren? Dit hangt af van de circulatie van je water. Lees hier of het nuttig is om je warmwaterleiding te isoleren.