Dossier

Herfstonderhoud in de tuin

27 oktober 2015
Herfstonderhoud in de tuin

Voor de winter begint, neemt u uw tuin het best nog één keer volledig onder handen. We geven u enkele nuttige tips om uw haag en gazon te onderhouden.


De zomer is nu wel definitief achter de rug, dus vraagt uw tuin (en uw gereedschap) nog een laatste onderhoudsbeurt vooraleer het winter wordt. Enkele tips zullen u daarbij helpen. 

Haagschaar vraagt likje olie

Kijk het mes even na om te zien of het nog scherp genoeg is en of het niet is beschadigd. Laat het eventueel door een specialist bijslijpen. Als u uw haag geschoren hebt, dan maakt u het mes het best proper en brengt u er wat olie op aan. U kunt er wat olie op spuiten, of er met een doek met olie overheen gaan. Bij veel toestellen kunt u ook olie aanbrengen in de opbergkoker, zodat het mes wordt geolied wanneer de haagschaar wordt opgeborgen. De opbergkoker moet dan wel verticaal aan de wand kunnen hangen. Na het tuinonderhoud bergt u het toestel het best op in een droge, vorstvrije ruimte.

Hebt u een haagschaar op benzine, dan hebt u meer onderhoudstaken te vervullen: de bougie nakijken, schoonmaken, bijstellen en/of vervangen, de olie vervangen, de luchtfilter en carburator zuiver maken. Opbergen doet u ook best in een droge en niet al te koude ruimte.

Als u een toestel op batterij hebt, dan doet u er goed aan om het toestel af en toe volledig te ontladen en terug op te laden, dat is bevorderlijk voor de prestaties. Denk er ook aan dat de capaciteit kan verminderen bij zeer hoge of lage temperaturen en hoge vochtigheid, dus berg het toestel op op een relatief droge en koele plaats. 

Kalk-, zuurstof- en stikstofkuur voor uw gazon

Om te weten waar uw gazon nood aan heeft, neemt u het best een grondmonster. Een testkit is te koop bij de meeste tuincentra. Als uw bodem te zuur blijkt, dan strooit u het best wat kalk op uw gazon. Het ideale tijdstip daarvoor is maart. 

In oktober kunt u eventueel een laatste keer bemesten, bijvoorbeeld met een speciale (stikstofvrije) herfst- of wintermeststof. Deze zorgt ervoor dat het gazon goed afgehard de winter in gaat en stimuleert het wortelstelsel. 

Als de winter weer voorbij zal zijn, omstreeks maart, kunt u het gras dan beginnen voeden, d.w.z. dat u stikstof moet toevoegen. Hiervoor hebt u de keuze tussen kunstmest en organische meststoffen. Kunstmest werkt snel, omdat de planten meteen de juiste voedingsstoffen krijgen, maar werkt ook wel minder lang en voegt niets extra's toe aan de bodem. Organische meststof is samengesteld uit natuurlijke (plantaardige of dierlijke) grondstoffen, en moet eerst worden afgebroken in mineralen voordat hij kan worden opgenomen. 

Dit afbraakproces vindt plaats in de bodem, waardoor het bodemleven wordt bevorderd en de structuur verbetert. De voedingsstoffen worden in dit geval ook geleidelijker afgegeven aan het gras. Belangrijk nog: als u kalk hebt gestrooid, wacht dan drie weken vooraleer u ook kunstmest strooit. Deze twee werken namelijk negatief op elkaar in. Organische mest mag tegelijkertijd worden aangebracht als kalk. 

Maaien en verticuteren

Zo lang het gras blijft groeien, moet u het - ook in het najaar - af en toe nog bijmaaien. Dit jaar zal dat misschien nog één of hoogstens enkele keren zijn. Zorg ervoor dat het mes van de maaier altijd goed geslepen is. Een mes in slechte staat rukt het gras uit in plaats van het te maaien. Let er bij die laatste beurt ook op dat u het gazon zeker niet te kort maait. Een centimeter of vier, of zelfs nog net iets hoger.

Om te zorgen dat uw gazon voldoende licht en lucht krijgt, kunt u gaan verticuteren, d.i. met een verticuteerhark- of machine door de grasmat en de bodem "snijden". Zo verwijdert u de viltlaag die mogelijk is gevormd door grasresten en mos. Het best doet u dit in het voorjaar, maar als de bodem een dichte structuur heeft, zoals leem of veen, als er veel op het gazon wordt gelopen of gespeeld of als er plekken zijn die opnieuw zullen moeten worden ingezaaid, kan het nodig zijn om dit nogmaals in het najaar doen. Ook verwijdert u het best de bladeren die gevallen zijn. Als deze blijven liggen, "stikt" het gazon en krijgt mos meer kans.