Dossier

Je haag snoeien met de heggenschaar

06 mei 2020
heggenscharen

Eén of twee keer per jaar heeft je haag een snoeibeurt nodig. Een goede heggenschaar is daarbij je rechterhand. Lees uit welke modellen je kunt kiezen en hoe je er vlot en veilig een keurig gesnoeide haag mee verkrijgt.

 

Model en meslengte kiezen

Welke machine het meest geschikt is, hangt in de eerste plaats af van welk type van haag je hebt. Voor het snoeien van grove, taaie takken heb je een toestel met krachtige motor nodig en een zaagblad met tanden die voldoende breed uit elkaar staan. Een haag met fijne twijgjes krijg je het mooist geschoren als de zaagtanden dichter bijeengeplaatst zijn. 

De lengte van het zaagblad met de messen kies je het best in functie van de hoogte en breedte van je haag. 

Voor kleine, smalle hagen heb je genoeg aan een heggenschaar met een vrij kort zaagblad, vanaf 30 cm. Die zijn ook perfect handelbaar voor de doorsnee hobbytuinier.

Als je een brede haag hebt, opteer je beter voor een haagschaar met een langer scheervlak, desnoods tot 60 cm. Daarmee kun je de bovenkant van de haag in één beweging mooi gelijk kortwieken en ben je een pak sneller klaar. Nadeel is wel dat de machine iets minder goed te hanteren en in balans te houden is. Meer voor de ervaren tuinier dus.

Het is handig als het mes van de heggenschaar lang genoeg is om de bovenkant van de haag in één keer te scheren.