Dossier

Je haag snoeien met de heggenschaar

06 mei 2020
heggenscharen

Eén of twee keer per jaar heeft je haag een snoeibeurt nodig. Een goede heggenschaar is daarbij je rechterhand. Lees uit welke modellen je kunt kiezen en hoe je er vlot en veilig een keurig gesnoeide haag mee verkrijgt.

 

Veiligheidsvoorzieningen

Werken met een heggenschaar is niet zonder gevaar. Daarom brengen fabrikanten een aantal veiligheidsvoorzieningen aan op de machines.

  • Je moet de haagschaar met twee handen vasthouden en twee schakelaars tegelijk ingedrukt houden om ze in werking te houden. Zodra je een van beide loslaat, bv. om een geklemd stuk tak uit het zaagblad te verwijderen, stopt de motor.
  • Alle heggenscharen zijn verplicht uitgerust met een mesrem. Die moet ervoor zorgen dat de messen ogenblikkelijk, d.w.z. in minder dan een seconde, stilvallen zodra de gebruiker een van de schakelaars heeft gelost.
  • De voorste hand van de gebruiker wordt met een handbeschermer veilig afgescheiden van de snijdende messen en vallende takken. Bij sommige modellen moet je de handbeschermer wel nog zelf monteren.
  • Heggenscharen worden doorgaans geleverd met een koker om het zaagblad van de heggenschaar in te stoppen wanneer je ze wegdraagt en opbergt.

Voor de veiligheid moet je als gebruiker je beide handen gebruiken om het toestel aan de praat te houden.