Dossier

Je haag snoeien met de heggenschaar

06 mei 2020
heggenscharen

Eén of twee keer per jaar heeft je haag een snoeibeurt nodig. Een goede heggenschaar is daarbij je rechterhand. Lees uit welke modellen je kunt kiezen en hoe je er vlot en veilig een keurig gesnoeide haag mee verkrijgt.

 

Heggenscharen met uittrekbare steel

Heb je een hoge haag, dan komt extra bereik van pas en kan een telescopische heggenschaar een optie zijn. Dat is een haagschaar met een uittrekbare steel waardoor je van op de begane grond de hoge gedeelten van je haag kunt trimmen. Je hebt dus geen ladder of steiger nodig, en je hoeft je ook niet te bukken om de onderkant te snoeien.

Om de toppen van een hoge haag gelijk af te scheren kun je het zaagblad van een telescopische heggenschaar in een hoek draaien.

Een haagschaar met uitschuifbare steel vergt wel wat spierkracht, evenwicht en behendigheid. De meeste telescopische machines hebben op het verlengstuk van de steel een verdikte handgreep, sommige een volwaardig tweede handvat, waarmee je de stang stevig in de hand houdt. Hoe verder je de steel kunt uitschuiven en hoe langer het zaagblad is, hoe moeilijker te hanteren de machine wordt. Het is daarom sterk aanbevolen de machine aan een schouderriem (meestal meegeleverd) te dragen.