Dossier

Je haag snoeien met de heggenschaar

06 mei 2020
heggenscharen

Eén of twee keer per jaar heeft je haag een snoeibeurt nodig. Een goede heggenschaar is daarbij je rechterhand. Lees uit welke modellen je kunt kiezen en hoe je er vlot en veilig een keurig gesnoeide haag mee verkrijgt.

 

Op elektriciteit, benzine of batterij

  • Een elektrische heggenschaar volstaat ruimschoots voor de hobbytuinier. Bovendien zijn elektrische modellen maar half zo zwaar als een benzinemodel, vragen ze weinig onderhoud, zijn ze minder lawaaierig en een stuk goedkoper. Natuurlijk zit je met de stroomkabel, die wel eens in de weg kan zitten, en moet er een stopcontact in de buurt zijn.
  • Een heggenschaar aangedreven door benzine is een pak zwaarder, waardoor het lastiger werken wordt. Anderzijds moet je geen rekening houden met een kabel die in de weg kan zitten en kun je zelfs bij vochtig weer aan de slag. Haagscharen op benzine zijn ook krachtiger, waardoor het werk sneller opschiet.
  • Ook bij heggenscharen op accu blijft de elektrische (verleng)kabel achterwege. Wel kosten die toestellen doorgaans een pak meer dan hun elektrische broertjes. Ze wegen ook wat zwaarder waardoor ze iets moeilijker te maneuvreren zijn. En natuurlijk kunnen ze maar net zolang scheren als hun batterij het volhoudt. Opladen duurt vaak veel langer dan de tijd dat je ermee kunt werken. Aangezien reservebatterijen zelden worden meegeleverd, riskeer je dus je snoeisessie een poos te moeten onderbreken of zelfs uit te stellen als de batterij leeg is.