Dossier

Heggenscharen

30 juni 2015
heggenscharen

U hebt ze maar enkele keren per jaar nodig. Maar dan zijn ze maar beter messcherp en tegelijk uitgerust met alle veiligheidsvoorzieningen om de klus tot een goed einde te brengen.

 

Welk type?

  • Een elektrisch toestel volstaat ruimschoots voor de doorsnee amateurtuinier. Bovendien zijn elektrische modellen maar half zo zwaar als een benzinemodel, behoeven ze weinig onderhoud, zijn ze minder lawaaierig en een stuk goedkoper. Natuurlijk moet u de elektrische kabel verdragen, die wel eens in de weg kan zitten, en moet er een stopcontact in de buurt zijn.
  • Een benzinemodel is dan weer een pak zwaarder en maakt het lastiger werken. Anderzijds kan er geen kabel in de weg zitten en kunt u zelfs bij vochtig weer aan de slag. Bovendien zijn benzinemodellen krachtiger, waardoor het werk sneller opschiet.
  • Ook bij modellen op accu blijft de elektrische (verleng)kabel achterwege. Wel kosten die toestellen doorgaans een pak meer dan hun elektrische broertjes. Ze wegen ook wat zwaarder waardoor ze iets moeilijker te maneuvreren zijn. En natuurlijk kunnen ze maar net zolang scheren als hun batterij het volhoudt.  Opladen duurt vaak veel langer dan de tijd dat u ermee kunt werken. Aangezien reservebatterijen zelden worden meegeleverd, riskeert u dus uw klus een poos te moeten onderbreken of zelfs uit te stellen als uw batterij leeg is.