Dossier

Groen tuinieren met Luc Noël

24 juli 2012
groen-tuinieren-met-luc-noel

Ontdek in onze video handige tips van ervaren tuinier Luc Noël, en vermijd zo chemische producten in uw tuin.

Woekeren onkruid, mieren en slakken weelderig in uw tuin? Chemische producten zoals biociden en gewasbeschermingsmiddelen kunnen dan verleidelijk zijn om komaf te maken met dergelijke ongewenste elementen. Nochtans bestaan er andere, meer ecologische oplossingen.


 

Biociden en gewasbeschermingsmiddelen zijn niet onschuldig

Vermijd ze indien mogelijk. Gebruikt u ze toch, volg dan enkele voorzorgsmaatregelen.

  • Lees aandachtig de verpakking en de gebruiksaanwijzing, zodat u goed weet waarvoor het product bestemd is en hoe en wanneer u het moet gebruiken (eventueel met handschoenen en een veiligheidsbril). Houd u bij gewasbeschermingsmiddelen aan de aanbevolen termijn voor u weer groenten of fruit uit uw moestuin bereidt.
  • Koop slechts zoveel als nodig is, wat aangegeven wordt op de verpakking. Houd u aan de aanbevolen hoeveelheden. Gebruikt u te weinig, dan werkt de behandeling minder goed. Te veel kan uw gezondheid en het milieu schaden.
  • Verstuif geen gewasbeschermingsmiddelen of biociden in de buurt van kinderen of huisdieren. Hebt u een vijver, denk er dan aan om deze te beschermen.
  • Was uw handen grondig na elk gebruik.

Wat Test-Aankoop eist

  • Op alle producten die gevaarlijk kunnen zijn voor de gebruiker, zou moeten staan: "Niet gebruiken tijdens de zwangerschap of in aanwezigheid van jonge kinderen".
  • Fabrikanten van biociden zouden moeten worden verplicht om het nummer van het antigifcentrum op hun verpakkingen te vermelden: 070 245 245.
  • Er zou een verbod moeten komen op reclame en marketingmethodes om de consument meer van deze producten te doen kopen dan nodig, bijvoorbeeld door pakketaanbiedingen, acties, een gratis extra hoeveelheid.
  • Net als bij gewasbeschermingsmiddelen zou er bij biociden een duidelijk onderscheid moeten worden gemaakt tussen producten voor particulier en voor professioneel gebruik.