Dossier

Grasmaaiers: koopgids

23 februari 2021
grasmaaiers-n379042

Met het geschikte model van grasmaaier gaat de maaiklus ongetwijfeld een stuk sneller en vlotter. We zetten u op weg naar de juiste keuze.

Elektrisch, op benzine, op batterij of met de hand?

Elektrische grasmaaiers starten vlot, vergen weinig onderhoud, maken minder lawaai en zijn goedkoper dan benzinemodellen. Die laatste hebben dan weer het voordeel dat er geen kabel in de weg kan zitten en dat ze een grotere maaibreedte bieden. Bij de grasmaaiers op benzine is er bovendien een ruim aanbod aan zelftrekkende modellen. Al bij al zijn elektrische grasmaaiers meer geschikt voor kleine tuinen en minder voor tuinen met veel bomen, bloemperken en andere hindernissen. In grote tuinen is een benzinemodel dan weer onontbeerlijk. Modellen op batterij hebben dezelfde voordelen als de elektrische maaiers, maar slepen geen kabel achter zich aan. Daartegenover staat wel dat het maaibereik afhangt van de batterijautonomie en ze zijn duurder. Handmaaiers zijn goedkoop, milieuvriendelijk en wendbaar, maar voor de aandrijving moet u zelf zorgen. U kunt het gras ook laten maaien door een robotmaaier. Daarbij kunt u kiezen tussen de automatische en de niet-automatische variant. Bij de eerste bakent u de te maaien oppervlakte af met een elektrische kabel en kunt u een programma instellen, waarna de maaier zelf terugkeert naar het oplaadstation. Een niet-automatische maaier kunt u niet instellen. Hij werkt totdat de batterij leeg is, waarna u hem zelf in het stopcontact moet steken.

Welk materiaal voor het chassis?

Staal roest. Aluminium is hiertegen beter bestand maar zal uiteindelijk toch last krijgen van corrosie door het zure gras. Gietijzer is dan weer zwaar terwijl kunststof gevoelig is voor schokken, verkleurt en bij het verouderen makkelijker breekt. Kortom, het ideale materiaal bestaat niet. Maar u kunt de levensduur van uw grasmaaier toch wat verlengen: raap de keitjes en stukjes hout op die op het gazon liggen alvorens aan de maaiklus te beginnen. Verwijder na elke maaibeurt ook alle maaiafval van het chassis en het mes om vroegtijdige corrosie en slijtage te vermijden.

Welke maaihoogteregeling?

Het gebeurt dat u de maaihoogte moet aanpassen, bv. in het begin van het seizoen of na lange afwezigheid. het handigst is een centrale regeling, waarbij u de 4 wielen in één beweging verstelt met een knop of een hendel. In andere gevallen gebeurt de aanpassing per as of per wiel. Uiteraard moet de verstelmogelijkheid zelf ook gebruiksvriendelijk zijn. Als u de wielen volledig moet demonteren om ze te verstellen, is de klus omslachtiger dan wanneer u gewoon telkens een hendel moet bedienen.

Opvangbak of -zak?

Een zak in versterkt nylon is lichter en minder groot om weg te bergen dan een kunststof bak, maar soms moeilijker te ledigen en te reinigen.
Om de bak of zak vlot te ledigen en te reinigen, is een ruime opening van de zak of bak handig. Soms voorzien fabrikanten in een extra uitsparing of een tweede opening.
Bij een bak met onderaan een uitlopend stuk dat in de afvoeropening van het chassis past, loopt u minder risico dat er gras op de grond valt wanneer u de bak wegneemt om die te legen.

De duwboom: verstelbaar en opklapbaar?

Wanneer u de hoogte van de duwboom kunt aanpassen aan uw eigen gestalte of die van (een) andere gebruiker(s), is dat een extra stukje comfort.
Ook handig als u weinig opbergruimt hebt of wanneer u de maaier moet meenemen in de auto, is een opklapbare duwboom. Let wel: u kunt niet alle opklapbare duwbomen even ver inklappen.

Met of zonder mesrem?

Bij sommige benzinemaaiers kunt u het mes doen stoppen zonder de motor uit te schakelen. Op die manier hoeft u het toestel niet opnieuw in gang te trekken nadat u de zak of bak hebt geledigd. En u kunt de motor ook laten draaien om bv. over een grindpad te rijden. Handig meegenomen voor bv. ruglijders.

Mulchen?

Bij het mulchen wordt het maaisel niet opgevangen maar op het gazon achtergelaten. Door ontbinding vormt het daar humus en zo organische meststof. Tegelijk droogt het gazon minder snel uit. Dat is echter alleen doeltreffend als de grasmaaier het maaisel goed versnippert en gelijkmatig over het gazon uitstrooit. Daarom moet de afvoeropening voor het grasmaaisel in het chassis worden afgedicht, met bv. een ingebouwde klep of een aparte stop; het maaisel blijft dan langer onder het chassis rondzweven, waar het verder wordt verkleind. Soms kunt u een speciaal dubbel mulchmes monteren dat het gras nog korter en/of beter zou versnipperen. Uit tests blijkt zo'n mes evenwel niet altijd betere resultaten te geven dan een gewoon mes.