Dossier

Grasmaaiers: kijk uit voor de verlengkabel

23 februari 2021
grasmaaier met kabel

Pvc-kabels zijn niet geschikt voor gebruik in de tuin, ook al worden ze verkocht onder de benaming "tuinhaspel".

Elektrische grasmaaiers hebben een stopcontact op het toestel, maar geen kabel. En zelfs als ze een kabel zouden hebben, zou die te kort zijn en zou u toch een verlengkabel nodig hebben. Maar niet elke verlengkabel is geschikt voor uw grasmaaier.

Vooral pvc, weinig rubber

Een rondgang in doe-het-zelfzaken leert dat het aanbod aan verlengkabels vooral kabels met een beschermend omhulsel in pvc omvat, te herkennen aan de letters VV in de referentiecode op de kabel en/of op de verpakking. Het probleem met pvc is echter dat het zeer temperatuurgevoelig is. Hoe langer de temperatuur, hoe minder soepel en hoe stijver pvc wordt.

Bij felle vriestemperaturen kunnen er bij het oprollen van de kabel - zeker als die van mindere kwaliteit is - barstjes in de mantel opduiken of pvc kan dan kraken als er iemand zijn voet op zet. Als u de kabel in de zomer laat liggen, vormt dit op zich geen probleem. Maar wanneer u de kabel het hele jaar in bv. een tuinhuisje bewaart, kan hij in de winter wel aan soepelheid inboeten en uiteindelijk sneller beschadigd raken. Kortom, dit soort kabels is niet geschikt voor gebruik buitenshuis.

Voor gebruik in de tuin is een rubber kabel - in de code aangeduid met RN - aangewezen, ook al vindt u die niet gemakkelijk en is hij ook duurder dan een exemplaar in pvc.

Overigens verkopen doe-het-zelfzaken meer dan eens verlengkabels in pvc onder de benaming "tuinhaspel". Die benaming suggereert dat de haspel geschikt is voor buitengebruik. Hoewel het gebruik van het woord "tuin" niet verboden is, wordt de consument toch op het verkeerde been gezet.

Opvallende kleur

Een felle, opvallende kleur voor de verlengkabel is meegenomen, zodat u hem goed ziet liggen om te vermijden dat u er met de grasmaaier over rijdt. Sommige kabels zijn groen (om het aspect "tuin" te benadrukken?) of geel (wat verwijst naar industrieel materiaal). Pvc-kabels zijn vaak ook oranje, wat eigenlijk de typische kleur is voor kabels van polyurethaan (code BQ), die van een uitstekende kwaliteit zijn.

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

10 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/10/2021

Aanbevelng voor stadstuintje met grasopp. 20 m2 ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

20/10/2021
, Gereageerd:

Hallo, welk model je het best kiest, hangt vooral af van je budget (de prijzen variëren van € 500 tot € 2 600), de grootte van je tuin en het soort van gazon (lang gras, hobbelige of hellende ondergrond, aantal obstakels). Behalve twee modellen die ernstige veiligheidsproblemen vertonen, trekken alle geteste robotmaaiers zich overal uit de slag. Meer info vind je nog hier: https://www.test-aankoop.be/woning-energie/doehetzelf-tuin/dossier/robotmaaiers ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/09/2021

welke grasmaaiers enkel electrisch, zijn aan te reden voor een tuinperceel van 15 are in 3 delen onderverdeeld.
Mijn huidig machine powerplus is wegens defect aan snelle vervanging toe
Graag een spoedig antwoord.
Mvg
L. Verboven

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/09/2021
, Gereageerd:

Dag Lodewijk, volgens onze testresulaten zou dat opnieuw dat merk kunnen zijn, de POWERPLUS POWPG10240 is als beste van de test eruit gekomen en zou aan je eisen kunnen voldoen. Meer info vind je nog hier: https://bit.ly/3jPMKyh  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

24/08/2021

Is er een test gedaan met zitmaaiers?

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/08/2021
, Gereageerd:

Jammer genoeg is er momenteel geen relevante test beschikbaar, ik geef uw vraag alleszins door als suggestie. Sorry dat we u deze keer niet van dienst konden zijn. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/06/2021

Heeft een grasmaaier op batterij ook een zelftrekkende modus? Of moet men hem duwen?

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/07/2021
, Gereageerd:

Dag Marcel, dat hangt af van merk en model...

 Beide filters (op batterijen én zelftrekkend) zijn opgenomen in onze productselector. Er zijn 4 modellen die beide functies combineren:

https://www.test-aankoop.be/woning-energie/doehetzelf-tuin/test/koopwijzer-grasmaaiers/resultaten?filter=NW10060_type~batterijmaaiers%7CNW10073_zelftrekkend~1

 Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/03/2021

Hallo, heb nu mijn 3de grasmaaier op accu. Gazon grootte 200 m2 wat niet zo groot is. Maar ideaal om met een accu te werken. De 2 laatste waren va het merk Boch en zeer tevreden. Ook gekocht met een 2de gratis accu 36V. Levensduur van de accu’s ongeveer 2,5 jaar.Met wekelijks afrijden tijden seizoen. De laatste maaier heb ik nu toch 9 jaar en 1 bijbestelde accu. De accu’s zijn de laatste jaren veel verbeterd. Nu verkoopt Boch ook grasmaaiers met 18Volt accu’s. Ben ook op Amazon gaan kijken naar deze grasmaaiers en daar staan deze te koop voor 185€ zonder en 215€ met 4 Aph wat uitzonderlijk goedkoop is tegenover de originele site van Boch. Er staat er ook een grasmaaier met een 36V accu en lader voor 250€. Ik maak geen reclame maar, weeral veel goedkoper dan op de site om andere winkels. Indien mijn 2 accu’s het gaan opgeven dit jaar weet ik wat te doen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/03/2021

Dus als ik het goed voor heb, dan zijn kabels met BQ code ook een goed alternatief voor buitenkabels? Indien zo, dan waarom dat niet gewoon in het begin reeds vermelden, nu ontstaat er toch verwarring.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies