Dossier

Grasmaaiers: kijk uit voor de verlengkabel

23 februari 2021
grasmaaier met kabel

Pvc-kabels zijn niet geschikt voor gebruik in de tuin, ook al worden ze verkocht onder de benaming "tuinhaspel".

Elektrische grasmaaiers hebben een stopcontact op het toestel, maar geen kabel. En zelfs als ze een kabel zouden hebben, zou die te kort zijn en zou u toch een verlengkabel nodig hebben. Maar niet elke verlengkabel is geschikt voor uw grasmaaier.

Vooral pvc, weinig rubber

Een rondgang in doe-het-zelfzaken leert dat het aanbod aan verlengkabels vooral kabels met een beschermend omhulsel in pvc omvat, te herkennen aan de letters VV in de referentiecode op de kabel en/of op de verpakking. Het probleem met pvc is echter dat het zeer temperatuurgevoelig is. Hoe langer de temperatuur, hoe minder soepel en hoe stijver pvc wordt.

Bij felle vriestemperaturen kunnen er bij het oprollen van de kabel - zeker als die van mindere kwaliteit is - barstjes in de mantel opduiken of pvc kan dan kraken als er iemand zijn voet op zet. Als u de kabel in de zomer laat liggen, vormt dit op zich geen probleem. Maar wanneer u de kabel het hele jaar in bv. een tuinhuisje bewaart, kan hij in de winter wel aan soepelheid inboeten en uiteindelijk sneller beschadigd raken. Kortom, dit soort kabels is niet geschikt voor gebruik buitenshuis.

Voor gebruik in de tuin is een rubber kabel - in de code aangeduid met RN - aangewezen, ook al vindt u die niet gemakkelijk en is hij ook duurder dan een exemplaar in pvc.

Overigens verkopen doe-het-zelfzaken meer dan eens verlengkabels in pvc onder de benaming "tuinhaspel". Die benaming suggereert dat de haspel geschikt is voor buitengebruik. Hoewel het gebruik van het woord "tuin" niet verboden is, wordt de consument toch op het verkeerde been gezet.

Opvallende kleur

Een felle, opvallende kleur voor de verlengkabel is meegenomen, zodat u hem goed ziet liggen om te vermijden dat u er met de grasmaaier over rijdt. Sommige kabels zijn groen (om het aspect "tuin" te benadrukken?) of geel (wat verwijst naar industrieel materiaal). Pvc-kabels zijn vaak ook oranje, wat eigenlijk de typische kleur is voor kabels van polyurethaan (code BQ), die van een uitstekende kwaliteit zijn.