Dossier

Schuurmachines: koopgids

22 maart 2013
elektrische-schuurmachines

Vroeger moest men schuren met gebruik van de spierkracht. Vandaag blijft handwerk vaak aangewezen voor ronde of ingewikkelde vormen. Maar om grotere vlakken op te schuren of veel materiaal af te schuren werken elektrische toestellen sneller en makkelijker. Maar welk type gekozen?

 

Kies het juiste schuurpapier

Het oppervlak, de grootte van de klus en de categorie van schuurmachine bepalen welk soort schuurpapier u moet gebruiken.

Het juiste nummer

De kleur van het papier heeft weinig te betekenen. Kies het correcte schuurpapier op basis van het getal dat verwijst naar de korrelgrootte, d.i. de afmeting van de schuurdeeltjes. Voor hout gaat dit van 30 tot 400. Hoe hoger het getal, hoe fijner de korrel. Om veel materiaal te verwijderen, zoals bij onbewerkt hout, begint u het best met een grove korrel (bv. korrel 60) en gebruikt u vervolgens steeds fijner schuurpapier voor een gladde afwerking naar wens. Voor het verwijderen van oude verflagen gebruikt u het best middelgrof schuurpapier (180 tot 320). Een te grove korrel kan het hout beschadigen.

Klem- of velcrosysteem

Schuurmachines met velcrobevestiging kunnen meestal enkel worden gebruikt met duurdere schuurvellen van hetzelfde merk. Een machine met papierklemmen kan worden gebruikt met een veel goedkoper universeel schuurpapier. Het volstaat om het papier op maat van de schuurzool te knippen en te perforeren.