Dossier

Schuurmachines: koopgids

22 maart 2013
elektrische-schuurmachines

Vroeger moest men schuren met gebruik van de spierkracht. Vandaag blijft handwerk vaak aangewezen voor ronde of ingewikkelde vormen. Maar om grotere vlakken op te schuren of veel materiaal af te schuren werken elektrische toestellen sneller en makkelijker. Maar welk type gekozen?

 

Aankoopgids

Bij aankoop van een schuurmachine let u op de volgende zaken.

  • Zoals bij alle toestellen zegt het opgegeven vermogen weinig: veel van het vermogen gaat toch als warmte verloren. Het kan wel een aanwijzing zijn voor de kracht van de toestellen binnen eenzelfde merk.
  • Een hoger gewicht kan de afname van het materiaal bij het schuren versnellen, al spelen ook de constructie van het toestel en het soort van schuurpapier een belangrijke rol. Een zwaargewicht is dan weer niet comfortabel om verticaal te houden, laat staan wanneer u boven het hoofd moet werken.
  • Het snoer moet op zijn minst 2,5 m lang zijn. Bij een te kort snoer zult u al snel een verlengkabel nodig hebben.
  • De bevestiging van het schuurpapier aan de schuurzool van het toestel kan op twee manieren: met beugels of clips bij de vlakschuurmachines, met de handige klittenbandhechting, beter gekend als velcro, bij de overige types.
  • Een regelbare snelheid is vooral bij de krachtige excentrische schuurmachines belangrijk om met een lagere snelheid bv. een verflaag op kunststof op te schuren zonder dat het schuurpapier dichtslibt. Ook om te polijsten, is een lagere snelheid aangewezen.
  • Een blokkeerknop zorgt ervoor dat u de aan/uitschakelaar niet voortdurend ingedrukt moet houden.
  • Behalve bij de kleine vlakschuurmachines en excentrische schuurmachines beschikt u over een tweede handgreep om het toestel stevig vast te houden.
  • Bij de kleine toestellen met driehoekige zool zijn er geen aparte handgrepen: u neemt het toestel met de behuizing vast. Vooraan is er wel een apart plekje om de tweede hand te plaatsen.
  • Hoe groter de materiaalafname door het toestel, hoe groter de nood aan stofafvoer: hetzij naar een stofzak (een papieren zak houdt het stof doorgaans beter binnen, terwijl linnen langer meegaat), hetzij naar een stofzuiger die via een adapter wordt aangesloten (de slang kan wel eens in de weg zitten tijdens de schuurklus).