Dossier

Schuurmachines: koopgids

22 maart 2013
elektrische-schuurmachines

Vroeger moest men schuren met gebruik van de spierkracht. Vandaag blijft handwerk vaak aangewezen voor ronde of ingewikkelde vormen. Maar om grotere vlakken op te schuren of veel materiaal af te schuren werken elektrische toestellen sneller en makkelijker. Maar welk type gekozen?

 

Diverse types

Bandschuurmachine

Dit is een lawaaierig, groot en zwaar toestel met een krachtige motor die een "eindeloze" schuurband tegen hoge snelheid rond twee rollen laat draaien. De bandschuurmachine is bijzonder geschikt om snel een grote hoeveelheid materiaal af te nemen, maar een fijne afwerking moet u er niet van verwachten. Het zijn de duurste schuurmachines, zowel in aankoop als in het gebruik; de schuurbanden kosten immers veel geld.

Toepassingen: om veel materiaal af te nemen, ruw voorbereidend schuurwerk uit te voeren, hout in vorm te brengen, geschilderde oppervlakken (zonder lijsten) volledig van verf te ontdoen.

 

 

De bandschuurmachine is bijzonder geschikt om snel een grote hoeveelheid materiaal af te nemen.

Vlakschuurmachine

De vlakschuurmachine heeft een rechthoekige zool die snelle, kleine cirkelvormige bewegingen maakt (ongeveer 10 000 per minuut). Hierdoor kan ze schuren zonder krassen te maken. Ze is echter niet geschikt om veel materiaal af te nemen noch om harde of warmtegevoelige materialen, zoals lijmresten of vernis, te schuren. In hoeken schuurt ze tot op zowat 1 mm van de rand.

Toepassingen:om een geschilderd oppervlak te schuren alvorens een nieuw laagje verf aan te brengen, om hout te schuren alvorens het te schilderen, te vernissen of te boenen, eventueel om in de hoeken te
schuren.

De vlakschuurmachine schuurt zonder krassen te maken.

Excentrische schuurmachine

Haar zool is rond en haar beweging combineert die van de vlakschuurder, wat een fijne afwerking mogelijk maakt, en een draaiende beweging rond een as, wat toelaat om sneller veel materiaal af te nemen. Met een flexibele rubber zool in plaats van de gebruikelijke harde zool kan de excentrische schuurmachine ook gewelfde oppervlakken schuren. En als u de zool door een polijstschijf vervangt, kunt u er mee polijsten. De ronde zool maakt het toestel anderzijds ongeschikt om in hoeken te schuren.

Toepassingen:om een geschilderd oppervlak te schuren alvorens een nieuw laagje verf op te brengen, om hout te schuren alvorens het te schilderen, te vernissen of te boenen, om gewelfde oppervlakken te
schuren (bv. koetswerk van een auto), om te polijsten.


Met een excentrische schuurmachine verkrijgt u een fijne afwerking.

Handpalmschuurder met ergonomische handgreep

Dit is het kleine broertje van de vlakschuurmachine, met een nagenoeg gelijkwaardig vermogen. De kleine rechthoekige, bijna vierkante zool maakt dezelfde kleine cirkelvormige bewegingen, maar nog sneller. U kunt ermee in hoeken schuren tot op zowat 0,5 mm van de randen. De vorm van de handgreep past in de handpalm. Daar het toestel zeer licht is, is het ook geschikt om in de hoogte te werken. De hoeveelheid materiaal die wordt afgenomen, is vergelijkbaar met wat de minst krachtige vlakschuurders afnemen. Daar dit toestel zowat even veel kost als een vlakschuurder, wordt het als vrij duur beschouwd.

Toepassingen: voor de afwerking, om in de hoogte en in smalle ruimten te schuren waar grotere schuurmachines niet bij kunnen. Alleen nuttig voor wie veel klust.


De handpalmschuurder is het kleine broertje van de vlakschuurmachine.

Schuurmachine met driehoekige zool

Dit type toestel dat soms ook "deltaschuurder" wordt genoemd, heeft een zool die speciaal ontworpen is om in hoeken te schuren. De zool kan vaak worden vervangen door een accessoire met een driehoekig of zeshoekig plaatje dat uitsteekt ten opzichte van het toestel en waarvan een of beide zijden met schuurpapier kan worden uitgerust, naargelang het model. Op sommige modellen kunt u ook een krabber monteren. De capaciteit om materiaal af te nemen is vergelijkbaar met die van een vlakschuurder.

Toepassingen: hoofdzakelijk voor de afwerking, in het bijzonder in hoeken, op plaatsen die weinig toegankelijk zijn, om te schuren tussen de spijlen van een trapleuning of tussen de delen van bv. een luik of
zonneblind.


Dit toestel is speciaal ontworpen om in hoeken te kunnen schuren.

Multifunctionele schuurmachine

Dit is vaak een combinatie van een excentrische, delta- en vlakschuurmachine.

Toepassingen: om te schuren in enge, smalle ruimten, om te schuren tussen de spijlen van een trapleuning of tussen de delen van bv. een luik of zonneblind.


De multifunctionele schuurmachine combineert de mogelijkheden van diverse schuurmachines.