Dossier

Biociden en pesticiden voor huishoudelijk gebruik: niet zonder risico

24 juli 2007
biociden-en-pesticiden-voor-huishoudelijk-gebruik-niet-zonder-risico

Producten om kruipende of vliegende insecten, knaagdieren, parasieten enz. te bestrijden zijn niet onschadelijk voor de gezondheid van de mens. Ze zijn dan ook te mijden. Gebruik je ze toch, doe dat dan in elk geval met mate.

Verdrijf ongedierte zonder vergif te gebruiken 

 • Weer ongedierte uit je woning. Zorg ervoor dat reten en kieren dicht zijn en plaats muggennetten, horren of vliegengordijnen om vliegende insecten buiten te houden.
 • Let op hoe je verlicht. Een verlichte ruimte zal de vliegen die zich in de aanpalende kamer bevinden, aantrekken. Vliegen en nachtvlinders worden minder door gele lampen aangetrokken dan door witte.
 • Laat geen vuilnis rondslingeren en reinig regelmatig de vuilnisbakken. Op die manier vermijd je dat vliegen zich erin voortplanten en dat insecten erop afkomen. Laat niet overal voeding liggen.
 • Om motten tegen te gaan moet je de kasten en de kleding voldoende reinigen. Kasten pak je het best minstens een keer per jaar aan, bij voorkeur in augustus als de eitjes van motten uitkomen. Bescherm kledij eventueel met een plastic hoes.
 • Vocht is een vijand. Bepaalde activiteiten (keuken, bad, washok …) produceren waterdamp, die op zijn beurt vocht kan creëren. Sommige insecten worden aangetrokken door vochtige omgevingen.
 • Stimuleer de natuurlijke jagers van insecten door hun schuilplaatsen en omgeving te beschermen. De egel voedt zich vooral met slakken en rupsen; de spitsmuis eet grote hoeveelheden insecten en slakken; de wezel is de vijand van veldmuizen en ratten; de vleermuis eet veel insecten; ook vele vogels zijn tuk op insecten; amfibieën (pad, kikker, watersalamander) voeden zich met wormen, slakken, insecten; hazelwormen en hagedissen eten insecten, slakken, rupsen, larven enz. Sommige insecten zoals lieveheersbeestjes, wespen or oorwurmen zijn zelf vleeseters. Ook spinnen vormen een bedreiging voor insecten.
 • Zie erop toe dat de diversiteit van planten behouden blijft of plant zelf bepaalde nuttige soorten. Sommige planten kunnen het ongedierte aantrekken of afstoten en op die manier ertoe bijdragen om op een natuurlijke manier vijanden op een afstand te houden. Zo trekt de Oost-Indische kers bladluizen aan. De geur van salie, rozemarijn, tijm, mosterd, peterselie en klaver houdt het koolwitje, slakken en huisjesslakken op een afstand.

Tips en elementaire voorzorgen

Mislukken je preventiemaatregelen niettemin en zit je met een schadelijk organisme opgescheept, dan moet je een goede keuze maken uit de beschikbare biociden. Uit voorzorg kies je ook dan beter voor een natuurlijke of mechanische oplossing.

 • Verwijder wespen door middel van een bord met bier of fruitsap.
 • Gebruik een vliegenvanger, een muizenval, niet-chemische vallen …
 • Indien je spuitbussen gebruikt, bedek dan voedingsmiddelen, keukengerei enz. en verlucht maximaal na het gebruik. Was je handen na elk gebruik.
 • Gebruik geen elektrische antimuggenmiddelen in slaapkamers en zeker niet in kinderkamers. Ook in andere kamers is het gebruik te mijden. Immers, zolang ze in het stopcontact zitten, verspreiden ze onophoudelijk de actieve stof in de omgevingslucht.
 • Sprays die hele fijne druppeltjes verspreiden, gebruik je bij voorkeur niet want de druppeltjes kunnen binnendringen in de longen. Verstuivers zijn minder gevaarlijk want de deeltjes die ze verpsreiden, zijn groter.
 • Check goed welke dosis nodig is. Een te geringe dosis kan de doeltreffendheid sterk doen verminderen, maar een te hoge dosis kan een nefaste impact hebben op het milieu en de gezondheid.
 • Bewaar de producten buiten het bereik van kinderen, bij voorkeur in een afgesloten kastje in een aparte ruimte. Het is ook belangrijk ze in hun eigen, goed afgesloten verpakking te bewaren. Het etiket moet goed leesbaar blijven.
 • Verkies waterige oplossingen boven oplossingen op basis van vluchtige solventen (afgeleiden van olie). Die laatste kunnen irritaties van huid en ogen veroorzaken.
 • Bij een ongeval moet je onmiddellijk een arts of het antigifcentrum (070 245 245) verwittigen en hun de verpakking of de bijsluiter van het product tonen.