Tips

Hoe tapijten, vloerkleden en matten schoon te maken

25 juli 2023
Tache de café sur un tapis - koffievlek op tapijt

Van dagelijkse voetafdrukken tot haren van huisdieren, wijn- en koffievlekken, tapijten en vloerkleden kunnen alles aan. Als het tijd is om schoon te maken, hebt u de keuze uit een wasbeurt of een schoonmaakbeurt aan huis. Meer informatie over schoonmaaktips.

Reinigen van tapijten en vloerkleden voor een langdurige verzorging

Het reinigen van tapijten en vloerkleden begint best al op de dag dat je ze koopt. Bewaar deze instructies en volg ze nauwkeurig op voor een goede verzorging. 

  • Stofzuig ten minste eenmaal per week om je tapijten en vloerkleden schoon te houden.   
  • Voor een grondige reiniging veeg je de stofzuigerborstel meerdere keren over elk te stofzuigen gebied. Met twee of drie borstelbewegingen krijg je een goed schoonmaakresultaat.   
  • Gebruik op moeilijk bereikbare plaatsen de stofzuigeraccessoires voor een grondigere reiniging. Bijvoorbeeld onder meubilair dat je niet kan verplaatsen of in de hoeken van kamers, waar stof zich meestal het meest ophoopt.   
  • Tapijten en vloerkleden kunnen worden gestofzuigd zodra ze zijn neergelegd. Als er in het begin veel haar verloren gaat, maak je dan geen zorgen, dit is normaal en het beschadigt het materiaal niet.   
  • Sommige resten, zoals haar van huisdieren of naaigaren, zijn moeilijk op te zuigen. Als je dit probleem hebt, kan je voor deze situaties een stofzuiger kopen met effectievere zuigaccessoires. Raadpleeg de prestaties van de sledestofzuigers, steelstofzuigers en robotstofzuigers die we getest hebben in onze vergelijker. Let wel, robotstofzuigers hebben moeite met het grondig reinigen van tapijten. Daarom raden we ze niet aan voor dit type oppervlak.

Probeer na het stofzuigen, als je tapijt bevlekt is, zoveel mogelijk vlekken te verwijderen voordat je een reinigingsmiddel aanbrengt. Begin met ze weg te schrapen als ze vast zijn, zoals chocolade of modder. Vervolgens kan je een ontvetter of een in warm water verdund reinigingsmiddel gebruiken om de vlekken te verminderen. Na deze voorreiniging volgt de ultieme reiniging.    

Voor een écht grondige hygiëne kan je je tapijt onder handen laten nemen door een professional of naar een wasserij brengen. Je kan er ook voor kiezen om deze thuis te reinigen, door een van de vele producten te kiezen die beschikbaar zijn op de markt.

Hoe kies ik mijn stofzuiger ?

Zelfgemaakte tapijtreinigingsproducten   

Als je de voorkeur geeft aan zelfgemaakte producten, dan zijn hier enkele suggesties. Marseillezeep is bijvoorbeeld uitstekend om koffievlekken te verwijderen en koud water is de beste manier om bloedvlekken te bestrijden. Witte zeep werkt heel goed voor het reinigen van bio-inkt en modder. Deze laatste is namelijk een van de makkelijkst te verwijderen vlekken. Voor een van de hardste vlekken - was - adviseren wij terpentijn (een soort thinner) te gebruiken.