Ongeluk met giftige stof? Deze code helpt je uit de brand

Sinds 1 januari 2021 moet er een UFI-code op de etiketten van onder andere wasmiddelen, schoonmaak- en tuinproducten worden aangebracht. Dit soort middelen bevatten namelijk vaak irriterende en zure stoffen die bijzonder gevaarlijk kunnen zijn als ze worden ingeslikt of in contact komen met de slijmvliezen en de huid. In 2020 heeft het Antigifcentrum meer dan 12.000 oproepen ontvangen over blootstelling aan dit soort huishoudchemicaliën.
Een doeltreffende code
Mocht er onverhoopt een ongeluk gebeuren, bel dan meteen het Antigifcentrum op 070 245 245 (24 uur per dag bereikbaar). Het is hierbij van belang om de verpakking van het betrokken product bij de hand te houden. De nieuwe UFI-code op de verpakking bestaat uit 16 tekens en is bedoeld om het Antigifcentrum onmiddellijk van de juiste informatie te voorzien.
Als men weet welke giftige stoffen het product in kwestie bevat, bespaart men tijd en kan er bij een ongeval het meest geschikte advies worden gegeven. Bovendien heeft de arts dankzij de UFI-code via een databank rechtstreeks toegang tot informatie over de chemische stoffen in het product, de toxiciteit ervan en de behandeling die thuis of in het ziekenhuis moet worden toegepast.
Fabrikanten hebben tot 2025 de tijd om hun oude producten aan de normen aan te passen. Je zult dus geen UFI-codes aantreffen op producten die vóór deze datum op de markt zijn gebracht. Alleen producten die in 2021 nieuw op de markt worden gebracht, zullen voorlopig deze nieuwe code bevatten.
Op welke producten kan de UFI-code worden gevonden?
De UFI-code is te vinden op de volgende producten
- Reinigingsproducten;
- Wasmiddelen;
- Luchtverfrissers en geurkaarsen;
- Doe-het-zelf producten, verf, lijm, hechtmiddelen voor coatings;
- Producten voor de tuin (meststoffen, bestrijdingsmiddelen, enz.);
- Drogisterijproducten (bleekmiddel, zuren, enz.);
- Producten voor zwembaden;
- Vullingen voor elektronische sigaretten;
- Inkt en toners voor printers.
De UFI-code is echter niet van toepassing op cosmetica, lichaamsverzorgingsproducten en geneesmiddelen, aangezien deze onder andere Europese wetgeving vallen.
De code is te vinden op de verpakking van het product, vlak bij de gevarensymbolen.
Ben je geïnteresseerd in duurzame producten?
Er zijn nog andere etiketten op alledaagse producten, zoals waspoeder, die iets zeggen over de milieueffecten en de samenstelling ervan. Ontdek welke dat zijn door onze vergelijking van wasmiddelen voor lichte en gekleurde kleding en onze vergelijking van wasmiddelen voor zwarte kleding te bekijken.