Nieuws

Groen afwassen of greenwashing?

Een groene flacon, misleidende opschriften, een zelf-toegewezen en weinig betrouwbaar label ... We zien heel wat "greenwashing" op verpakkingen van afwas- en vaatwasmiddelen. We lichten er twee producten uit die met onze ecologische voeten rammelen.

31 mei 2021

FINISH Powerball 0%

Het product doet zich voor als een groen product, maar het gaat hier niet om een milieukeurmerk. Bovendien biedt de vermelding “fosfaatvrij” geen toegevoegde waarde, aangezien fosfaten al sinds januari 2017 verboden zijn in vaatwasmiddelen. Alle producten zijn dus fosfaatvrij en die waarop het vermeld staat, zijn niet groener dan andere. Deze claim komt ook voor op de verpakking van twee andere producten die we hebben getest (Delhaize all in 1 en Kruidvat all in 1).

A.I.S.E. is geen erg betrouwbaar logo, aangezien het op vrijwillige basis wordt toegekend door detergentfabrikanten, die zich baseren op een handvest voor goede milieupraktijken op het vlak van de productie. De doelstellingen zijn echter zeer vaag en niet strikt genoeg. Uit onze tests blijkt dat de samenstelling en de verpakking van dit product beter kan. In feite is het de groene versie van de klassieke Finish, die alleen inspeelt op de doeltreffendheid. De fabrikant probeert de milieubewuste en verantwoordelijke consument dus voor zich te winnen met een product met ruimte voor verbetering. Het A.I.S.E.-logo is ook terug te vinden op enkele afwasmiddelen die we hebben getest, zoals Albert Heijn Original Ultra Ontvettend Afwasmiddel, Dreft Extra Hygiëne - Lime & Lemongrass en Dreft Original.

DREFT 100% Natuurlijke geur

Deze Dreft pakt uit met een 100 % natuurlijk parfum en plantaardige oppervlakte-actieve stoffen, terwijl het product ook allergene geurstoffen bevat, zoals citral en limoneen (stoffen die giftig zijn voor in het water levende organismen).

Op de verpakking staat ook "dermatologisch goedgekeurd". Nochtans bevat dit product twee allergenen. Waarschijnlijk zal de fabrikant daar tegen inbrengen dat de dermatologische goedkeuring enkel betrekking heeft op bergamot en gember. Maar dat maakt niet uit, want het is geen officiële en dus een misleidende vermelding. De variant Dreft Extra Hygiëne - Lime & Lemongrass bevat vreemd genoeg geen allergenen en behaalt een betere milieuscore, terwijl daar geen milieu- of gezondheidsclaims op staan.

Te veel logo's en labels

Momenteel zijn er meer dan 200 milieukeurmerken in gebruik in de EU en meer dan 450 wereldwijd. Sommige van die groene labels zijn betrouwbaar (zoals het Europese Ecolabel), maar andere niet, onder meer doordat ze door de fabrikanten worden toegekend en niet door een onafhankelijke instantie worden gecontroleerd. Het eenvoudigste zou volgens ons en andere consumentenorganisaties zijn om alle misleidende milieuclaims te verbieden en strikte voorwaarden in te voeren om gemakkelijker de betrouwbare labels te kunnen onderscheiden. Dat is natuurlijk een hele opgave, omdat het zowel om de ingrediënten kan gaan als om de verpakking, dierenwelzijn, bepaalde stoffen of aanbevelingen voor milieuvriendelijke wasgewoonten in een brede marketingcontext. Bovendien is er soms sprake van “greenwashing”. Dit wil zeggen dat de fabrikant gebruikmaakt van valse groene claims om de consument temisleiden. Een praktijk die wij ten stelligste veroordelen.

Het product dat bij je past

Of je nu meer of minder ecologisch bewust bent, in onze koopwijzer vind je alle geteste afwasproducten en kun je vergelijken welk product het best bij je past.

Naar de koopwijzer