Afwasmiddelen

Zo kies je het beste handafwasmiddel

Zelfs als je een vaatwasser hebt, zijn er nog borden, glazen of potten die met de hand moeten worden afgewassen. Niet alle afwasmiddelen maken op dezelfde manier schoon, dus welke moet je kiezen?

Stap-voor-stap gids
Server Error

Dosering

Op het etiket staat vaak de gebruiksaanwijzing met de dosering voor 5 liter water. Bij het gebruik van een afwasmiddel is het belangrijk de juiste dosering te kennen om verspilling te voorkomen en het milieu te respecteren. Voor twee identieke flessen, maar met verschillende concentraties, kunnen twee verschillende doseringen nodig zijn. Hoe geconcentreerder het afwasmiddel, hoe minder je ervan nodig hebt.
Terug naar boven

Opgelet voor claims zonder wetgeving

Laat je niet misleiden door de termen "geconcentreerd" of "ultrageconcentreerd", aangezien die niet door enige wetgeving zijn gereglementeerd en de fabrikant de termen kan gebruiken zonder de juistheid ervan aan te tonen. De definities verschillen per fabrikant en zijn gebaseerd op interne criteria. Deze termen komen niet overeen met een welbepaalde concentratie van oppervlakteactieve stoffen of droogextract die aanwezig moeten zijn.

Hetzelfde geldt voor de begrippen "super" of "ultra" ontvetter. Producten die alleen claimen ontvettend te zijn of geen enkele claim bevatten, kunnen soms doeltreffender zijn.

Terug naar boven

Samenstelling

Sommige verbindingen in detergentformules zijn schadelijker voor het milieu dan andere, omdat ze slecht biologisch afbreekbaar of giftig zijn, of gewoon omdat ze nutteloos zijn. Zo zijn bijvoorbeeld oppervlakteactieve stoffen in de samenstelling noodzakelijk voor de reiniging, terwijl bestanddelen als parfums en kleurstoffen overbodig zijn. Ze hebben geen reinigende functie en verbeteren de prestaties van het product niet. Integendeel, ze hebben een zeer negatief effect op het milieu en kunnen allergieën veroorzaken.

Bovendien draag je altijd het best handschoenen bij het afwassen, want de woorden "dermatologisch getest" of "huidvriendelijk" garanderen geen bescherming voor de handen. Het is daarom aan te raden de samenstelling van het product op de achterkant van de fles te bekijken. Verbindingen die als allergeen worden beschouwd, moeten worden vermeld zodra hun gehalte meer dan 100 mg/kg bedraagt. Je vindt ze gewoonlijk terug aan het einde van de lijst van ingrediënten. Sommige bewaarmiddelen hebben ook een aanzienlijk allergeen effect, zoals methylchloorthiazolinon (MCIT), methylisothiazolinon (MIT) en benzisothiazolinon (BIT). Ook al worden die verbindingen steeds vaker geweerd uit was- en afwasmiddelen, toch is het aangeraden waakzaam te blijven en de voorkeur te geven aan producten die deze stoffen niet bevatten.

Terug naar boven

Bijvullen om verspilling te voorkomen

In sommige supermarkten of winkels is het mogelijk alleen de vloeistof te kopen, als ecologisch en economisch alternatief voor het kopen van een nieuwe fles. Dat betekent dat je je container kunt bijvullen bij een automaat en zo de plasticvervuiling tegengaat.

Terug naar boven

Milieuvriendelijke afwasmiddelen

Voorkom waterverspilling (uit sommige kranen kan tot 12 liter per minuut lopen). Het is beter om de gootsteen te vullen en met de hand af te wassen als je maar een paar borden schoon te maken hebt.

Groene merken zijn steeds vaker in de winkelrekken te vinden. Kies bij voorkeur afwasmiddelen met het Europese Ecolabel, dat een goede reputatie geniet en strenge criteria hanteert met betrekking tot de samenstelling van de producten. Voor handafwasmiddelen met dit label gelden ook beperkingen inzake gebruik van allergene geurstoffen en bewaarmiddelen.

Kijk naast de bovenstaande milieutips ook naar ons label "Eco & Efficiënt", waarmee je producten kunt kiezen die aan onze milieucriteria voldoen én een goede afwasefficiëntie hebben.

Terug naar boven