Nieuws

Witte wijnen uit Italië: nog geen € 5 voor onze Beste koop

18 augustus 2023
italiaanse witte wijn

Italië blijft één van de belangrijkste wijnlanden ter wereld. Om je zwoele zomeravonden op te frissen hebben wij 25 Italiaanse witte wijnen getest. Voor onze Beste koop met een topscore van 80 op 100 betaal je amper € 4,49, lekker én voordelig voor je barbecue of tuinfeest.

In onze test van witte wijnen uit Italië vonden wij al een Beste koop voor € 4,49 met een mooie eindscore van 80 op 100. Twee wijnen kregen de eer om Beste van de test te zijn, met een score van 88 op 100. Voor deze flessen betaal je wel wat meer, zo'n € 12 tot € 13.

25 Italiaanse witte wijnen getest

De 25 geteste wijnen, waarvan drie biologische, zijn afkomstig uit verschillende wijnregio’s, waaronder Toscane, Sicilië, Apulië en Umbrië. Alle wijnen zijn van de meest recente oogstjaren 2022 en 2021. Druivenrassen luisteren onder andere naar de namen vermentino, pinot grigio, pecorino en verdicchio

Alle geteste wijnen zijn te koop bij de grote supermarktketens of bij wijnhandelaars voor prijzen tussen € 3,99 en € 14,99.

Divers en toonaangevend wijnland

Door de hoge wijnproductie en export, de alomtegenwoordigheid van wijngaarden en het enorme scala aan inheemse druivensoorten, is Italië een toonaangevend wijnland. Sinds enkele jaren is het ook de grootste wijnproducent ter wereld.

Labotechnisch gezien zagen we weinig problemen met de geteste wijnen, en ook qua smaak wisten er meerdere ons proefpanel te bekoren.

Beoordelingscriteria en methodologie

Alle wijnen werden individueel en blind geproefd door ons panel van wijnexperten. Zij beperken zich niet tot een globale quotering van de wijn, maar geven ook een “organoleptische” beschrijving van het uitzicht, het aroma en de smaak van de wijn.

Daarnaast werden de wijnen onderworpen aan een aantal analyses in een erkend wijnlaboratorium. Om de samenstelling, kwaliteit en houdbaarheid van de wijnen te evalueren, werd het alcoholgehalte, suikergehalte, zuurheid en de aanwezigheid van bewaarmiddelen zoals sulfiet en sorbinezuur onderzocht. 

Zo testen wij wijn

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Testaankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

61 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  3,99
80 Topkwaliteit
Beste
koop
Referentieprijs  4,49
68 Goede
kwaliteit
Referentieprijs  4,49

Unieke Italiaanse druivensoorten

In Italië beperkt de wijnbouw zich niet tot enkele bevoorrechte regio’s, integendeel. Wie door Italië rijdt, komt overal wijngaarden tegen. Italië telt niet minder dan 20 wijnstreken, van Piëmonte in het noorden tot Sicilië in het zuiden. Elke streek is uniek en kent zijn eigen klimaat en terroir, wat voor een immense variëteit aan wijnen zorgt.

Geen enkel land ter wereld kent bovendien zoveel oorspronkelijke druivensoorten als Italië. Veel van deze soorten komen zelfs alleen in Italië voor.

Wil je meer informatie over dit wijnland? Wij hebben voor de belangrijkste wijnlanden en wijnregio’s een overzicht gemaakt van de geschiedenis, de wetgeving, de bekendste wijnregio’s, de meest gebruikte druivenrassen en de invloed van het klimaat en de bodemsamenstelling. Neem zeker eens een kijkje in ons dossier.

Lees meer over wijn uit Italië