Nieuws

Witte wijnen uit Spanje en Portugal

04 augustus 2020
witte wijnen spanje portugal

Na een korte coronabreak pikken we onze maandelijkse wijntesten weer op. Volgende stop: twee landen die aanzien worden als gevestigde waarden in de wijnwereld, namelijk Spanje en Portugal. Wij hebben enkele witte wijnen uit deze landen getest die later dit jaar ook zullen verschijnen in onze nieuwe gids Wegwijs in wijn 2021.

Al jarenlang is Spanje qua beplante oppervlakte met voorsprong het grootste wijnland ter wereld, maar in volume slechts derde in het rijtje, na Italië en Frankrijk. Spanje heeft immers een relatief lage opbrengst per hectare, te wijten aan het droge klimaat in grote delen van het land en het feit dat de wijnstokken er vaak ver uit elkaar staan. Door ongunstige weersomstandigheden lag het oogstvolume in 2019 maar liefst 25 % lager dan in het - weliswaar uitzonderlijke - oogstjaar 2018.

De sterkte van Portugese wijnen ligt dan weer in de eerder kleinschalige en technologische wijnbouw (het bekleedt wereldwijd de elfde plaats met een wijnproductie van zo’n 6,7 miljoen hectoliter in 2019) en de grote verscheidenheid aan inheemse druiven van goede kwaliteit. Daarnaast is Portugal uiteraard ook gekend om zijn port en madeira.

Onze test

Voor deze test selecteerden we 25 witte wijnen, waarvan 18 uit Spanje (o.a. 4 biologische wijnen) en 7 uit Portugal. De Spaanse wijnen komen uit de wijnregio’s Rueda, Rioja en Tierra de Castilla, terwijl enkele Portugese wijnen geproduceerd werden in de welbekende streken Vinho Verde, Douro en Alentejano.

Bijna alle wijnen zijn van het meest recente oogstjaar: 2019. De wijnen zijn te koop bij de grote supermarktketens of bij gespecialiseerde wijnhandelaars voor prijzen tussen € 4,19 en € 12.

Witte wijnen uit Spanje en Portugal: resultaten

CASTILLO DE LIRIA 2019
Bekijk onze testresultaten Exclusieve toegang voor leden Wegwijs in Wijn
Referentieprijs
 4,19
ALANDRA 2019
Bekijk onze testresultaten Exclusieve toegang voor leden Wegwijs in Wijn
Referentieprijs
 4,35
MURVIEDRO 2019
Bekijk onze testresultaten Exclusieve toegang voor leden Wegwijs in Wijn
Referentieprijs
 4,74

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Spanje

Geschiedenis

De eerste wijngaarden zouden meer dan 3 000 jaar geleden aan de zuidwestkust van Andalusië zijn aangeplant. De Spaanse wijnen behoorden een tijd tot de meest verhandelde goederen van het Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika. De Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog brachten mindere tijden met zich mee.

Tegenwoordig is Spanje op basis van de beplante oppervlakte het grootste wijnland ter wereld, maar in volume slechts derde in het rijtje, door een relatief lage opbrengst per hectare, mede door de talrijke droge gebieden.

Klimaat en terroir

Het klimaat waaraan de Spaanse wijnstokken worden blootgesteld, is zeer divers. De invloeden van de Atlantische Oceaan in het noordwesten, de Middellandse Zee in het oosten en de Sahara in het zuidoosten spelen hierbij een rol.

In het zuiden worden druiven gekweekt op semi-onvruchtbare terroirs, terwijl er in het noorden juist zeer neerslagrijke wijngaarden te vinden zijn. Op de hoogvlakte in Midden-Spanje kent men een continentaal klimaat met extreem koude en droge winters. De bodemsamenstelling is erg gevarieerd, maar doorgaans arm met weinig organisch materiaal.

Druivenrassen

De vele druiven die in Spanje verbouwd worden, zijn - op enkele internationale variëteiten na - allemaal inheems. Elk druivenras heeft zich aangepast aan de verschillende klimatologische omstandigheden.

De belangrijkste druiven zijn de rode tempranillo en de witte airén. De tempranillo wordt beschouwd als het visitekaartje van Spanje, terwijl de airén een van de meest aangeplante druiven ter wereld is. Andere belangrijke druivensoorten zijn garnacha (grenache) en bobal voor rode, en verdejo en viura (macabeo) voor witte wijnen. 

Wetgeving en wijnregio’s

Ook in Spanje kent men een kwaliteitslabel voor wijnen, vergelijkbaar met AOP in Frankrijk. Bij het Denominación de Origen (DO)-label wordt niet alleen de regio van herkomst aangegeven, maar grotendeels ook de kwaliteit. De allerbeste DO’s voldoen aan nog striktere voorwaarden en krijgen de herkomstbenaming DOP (Denominación de Origen Protegida), waarmee de kwaliteit en goede wijntraditie extra wordt benadrukt.

Andere kwalificaties die voor Spaanse wijnen gebruikt worden, zijn Vino de la Tierra, Vino Comarcal en Vino de Mesa. De termen “crianza”, “reserva” en “gran reserva” duiden de duur van de rijping op houten vaten aan (“crianza” het minst lang, “gran reserva” het langst). Populaire wijnstreken in Spanje zijn onder andere Rioja, Cataluña en Castilla-La Mancha.

Portugal

Geschiedenis

Ook de Portugese wijnbouw bestaat al zeer lang. Vooral door toedoen van de Romeinen werd wijnbouw gemeengoed in Portugal. In het begin van de 20ste eeuw kregen de eerste wijngebieden een herkomstbenaming.

Sinds de toetreding tot de EU in 1986, is de export van Portugese wijnen in een stroomversnelling geraakt. Wat Portugese wijnen zo bijzonder maakt, is de combinatie van klassiek (het gebruik van unieke inheemse druivenrassen) en modern (gesofisticeerde vinificatiemethoden).

Uiteraard is Portugal (bestaande uit 12 wijnregio’s) ook bekend voor zijn portwijnen en madeira.

Klimaat en terroir

Portugal heeft een gematigd en hoofdzakelijk maritiem klimaat. Portugal is een relatief smal, maar van noord naar zuid zeer uitgestrekt land. Bijgevolg is het temperatuurverschil en de hoeveelheid neerslag tussen een wijnstreek in het noorden en het zuiden van het land zeer aanzienlijk.

Ook voor dit Zuid-Europees land geldt dat de bodemsamenstelling erg gevarieerd is, maar doorgaans vrij arm.

Druivenrassen

Portugal is gekend voor zijn authentieke inheemse druivensoorten, veelal met exotisch aandoende namen. Voor de productie van rode wijnen staan touriga franca, touriga nacional en tinta roriz vaak door elkaar op hetzelfde perceel. Bij de witte druivensoorten komen vaak assemblages voor van meerdere inheemse variëteiten zoals viosinho, verdelho, arinto, rabigato en antão vaz.

Wetgeving en wijnregio’s

Portugal heeft een overzichtelijk systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ontwikkeld volgens Europees model. Portugal kent vier categorieën wijn: DOP, IPR, Vinho Regional en Vinho de Mesa. Bekende wijnregio’s met DOP-classificatie zijn Alentejo, Vinho Verde en Douro.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

5 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020

Even ernstig blijven. Alle aspecten van druiventeelt, productie, botteling, transport, BTW, invoerrechten, marketing, distributie en winst(marge) voor de verdeler in acht genomen, kunnen nogal wat vragen gesteld worden, bedenkingen gemaakt worden bij de aanbevelingen en de verkoop van wijn beneden een prijs van 8,50€. Is daar een markt voor : jawel. Kan de wijn "goed" smaken : jawel. Wijn kopen tegen (dumping)prijzen doet de wijnboer pijn of krijg je hoofdpijn, of wordt soms de overproductie (kwaliteit?) "aan de man gebracht".

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Zeer goede wijnapp is vivino. Vertelt je veel over de wijn en de meest courante prijzen

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2020
, Gereageerd:

Bordeaux wijnen ter plaatse gekocht = 7€
Bourgogne = 10 €
de Gigondas en Chateau neuf 8.50 €
Goedkoper is meer dan een koopje ! Het wijnjaar en de houdbaarheid vertellen veel
Wijnen van 2019 op fles is schotelwater !

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

2019 = schotelwater. Is er een reden voor zo'n radicale beoordeling?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

Waar koop je een Gigondas voor 8.50 € ?

Community

Test, beoordeel, deel

test

Gerelateerde discussies