Nieuws

Witte wijnen uit Languedoc

01 september 2020
Witte wijnen Languedoc

De Languedoc staat bekend als één van de meest dynamische wijnstreken van Frankrijk. Vroeger de “wijnschuur van Frankrijk”, vandaag geroemd om zijn kwaliteitsvolle wijnen tegen aanvaardbare prijzen. Wij hebben enkele witte Languedoc-wijnen getest die begin december ook zullen verschijnen in onze nieuwe gids Wegwijs in wijn 2021.

De Languedoc strekt zich uit langs de zuid-oostkust van Frankrijk tussen de Rhônevallei en de uitlopers van de Pyreneeën aan de Spaanse grens. Het is de grootste wijnstreek van Frankrijk en is op zijn eentje goed voor ongeveer een derde van de Franse wijnproductie. Hier zijn ook de oudste wijngaarden terug te vinden.

Van oudsher levert de Languedoc grote hoeveelheden (van voornamelijk rode) tafelwijnen, die zeer betaalbaar en van redelijke kwaliteit zijn. Vanwege het massale wijnaanbod tegen een lage prijs werd de regio in de 19de eeuw de “wijnschuur van Frankrijk” genoemd. Door de opkomst en concurrentie van goedkope wijnlanden als Chili en Argentinië, en de stijgende vraag naar kwaliteit, werd de Languedoc gedwongen om zichzelf opnieuw uit te vinden.

Ook de strengere wetgeving duwde de kwaliteit de laatste decennia omhoog. Gelukkig steeg de prijs niet evenredig, en vind je nog steeds een lekkere Languedoc-wijn zonder er veel voor te betalen.

Onze test

Voor deze test selecteerden we 25 witte wijnen uit de Franse wijnregio Languedoc, waaronder drie biologische. Meer dan de helft heeft Pays d’Oc (IGP) als herkomstbenaming, enkele andere Picpoul de Pinet (AOP). Gebruikte druivenrassen zijn veelal chardonnay, maar ook viognier en sauvignon blanc. Bijna alle wijnen zijn van het meest recente oogstjaar 2019 en zijn te koop bij de grote supermarktketens of gespecialiseerde wijnhandelaars voor democratische prijzen tussen € 3,49 en € 8,95.

Witte wijnen uit Languedoc: resultaten

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Geschiedenis

In de Languedoc zijn de oudste wijngaarden van Frankrijk terug te vinden. Ze bestaan al sinds de tijd van de Grieken, zo’n 2 600 jaar geleden. De wijnbouw in het gebied kende zijn hoogtepunt onder de Romeinen. Het wijnerfgoed werd, na een lange periode van verval door de val van het Romeinse Rijk, in ere hersteld tijdens de middeleeuwen door de cisterciënzers en de benedictijnen, die tal van abdijen bouwden in de streek.

Pas in de jaren ’70 en ’80 van de 20ste eeuw verdween het negatieve imago van de “massawijnen” uit de Languedoc, en werd er meer ingezet op kwaliteit dan op kwantiteit onder meer door overproductie tegen te gaan en kwaliteitsvolle druivenrassen te kiezen.

Klimaat en terroir

De meeste wijngaarden bevinden zich langs de kustlijn van de Middellandse Zee, waar het mediterraan klimaat zachte winters en warme droge zomers brengt. Er valt weinig maar soms hevige neerslag.

Het gebied is erg uiteenlopend met een gevarieerd landschap en terroir, afhankelijk van de ligging dichtbij de kust of meer in de heuvels. Languedoc is een warme streek waar de zon het suikergehalte in de druiven doet stijgen. Wijngaarden liggen vaak op grotere hoogte, waar het koeler is en de druiven dus trager kunnen rijpen.

Druivenrassen

De laatste decennia werd de wijnbouw in de regio met de ontwikkeling van mediterrane wijnstokvariëteiten grondig omgegooid. Traditioneel worden er in de regio meer rode wijnen geproduceerd.

Druivenrassen die er meermaals terug te vinden zijn, vaak ook in assemblages, zijn grenache noir, syrah, mourvèdre, carignan en cinsault voor rode wijnen, en grenache blanc, bourboulenc, piquepoul, marsanne en roussanne voor witte wijnen.

Wetgeving en wijnregio’s

De meest bekende AOP’s (appellation d’origine protégée) zijn Languedoc (sinds 2007 ter vervanging van Coteaux-du-Languedoc), Corbières, Minervois, Picpoul de Pinet en Faugères. De landwijn Pays d’Oc heeft een IGP certificaat (indication géographique protégée).

Ook bekend zijn de Vins doux naturels (VDN) of de zoete (dessert)wijnen, die voornamelijk gemaakt worden van de muscat-druif en verrijkt worden met alcohol (alcoholpercentage 15 tot 18 %).