Nieuws

Witte wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland: Beste koop voor zo'n € 3

26 juli 2023

Zin in een fris wijntje? Wij hebben 23 witte wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland getest, zodat jij weet welke fles je bij een zomers aperitief kunt schenken. Voor de allerbeste fles uit onze test tel je € 14,50 neer, maar voor onze Beste koop betaal je nauwelijks een drietal euro.

Traditiegetrouw testen wij elk jaar een selectie wijnen uit verschillende wijnlanden van de Nieuwe Wereld. Beginnen doen we met de wijnlanden Australië en Nieuw-Zeeland, landen die bekend staan om hun innovatieve technieken en kwaliteitsvolle wijnen.

Labotechnisch gezien zagen we weinig problemen met de geteste wijnen, en ook qua smaak wisten er een paar ons proefpanel te bekoren. Voor zo'n € 3 vind je al een prima wijntje, voor de Beste van de test moet je wat dieper in de buidel tasten.

23 witte wijnen uit Australië en Nieuw-Zeeland getest

Na een grondig marktonderzoek hebben wij 16 witte wijnen uit Australië en 7 uit Nieuw-Zeeland getest, waarvan één biologische wijn.

Het merendeel van de Australische wijnen komt uit de wijnregio South Eastern Australia, terwijl de wijnen uit Nieuw-Zeeland grotendeels geproduceerd werden in Marlborough.

De meeste geteste wijnen bestaan uit de druivenrassen chardonnay of sauvignon blanc, en oogstjaren variëren tussen 2018 en het meest recente oogstjaar 2022.

Alle geteste wijnen zijn te koop bij de grote supermarktketens of bij wijnhandelaars voor prijzen tussen € 3,19 en € 14,95.

68 Goede
kwaliteit
Beste
koop
Referentieprijs  3,19
61 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  3,19
68 Goede
kwaliteit
Referentieprijs  4,99

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Testaankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Innovatie en goede kwaliteit

Australië en Nieuw-Zeeland hebben tijdens de laatste decennia een belangrijke plek veroverd op de wijnkaart. Weinig andere landen hebben hun oppervlakte aan wijngaarden en hun wijnexport de afgelopen jaren zo zien groeien als deze twee relatief jonge wijnlanden.

Het zijn dan misschien niet de grootste wijnlanden op wereldschaal (eind 2021 stonden Australië en Nieuw-Zeeland respectievelijk op de 5e en 15e plaats wereldwijd wat betreft wijnproductie), ze zijn wel bekend om hun technische en innoverende wijnbouwexpertise, en de wijnkwaliteit is zeer betekenisvol.

Wil je meer informatie over deze twee wijnlanden? Wij hebben voor de belangrijkste wijnlanden en wijnregio’s een overzicht gemaakt van de geschiedenis, de wetgeving, de bekendste wijnregio’s, de meest gebruikte druivenrassen en de invloed van het klimaat en de bodemsamenstelling. Neem zeker eens een kijkje in ons dossier.

Lees meer over wijn uit Australië en Nieuw-Zeeland