Nieuws

Een lekker wit wijntje voor minder dan € 2

12 september 2022

Onze smaakpapillen leiden ons deze maand naar de witte wijnen uit Spanje en Portugal. Voor onze Beste Koop betaal je amper € 1,99, en maar liefst vier wijnen mogen zich terecht Beste van de Test noemen. Een beloftevolle selectie dus, die ook zal verschijnen in onze nieuwe gids Wegwijs in wijn 2023.

Of je nu Spaanse tapas serveert, of toch meer zin hebt in Portugese petiscos, wij weten alvast welke wijn je erbij kunt schenken. Wij testten 27 witte wijnen, waaronder 21 Spaanse en 6 Portugese wijnen, en vonden enkele lekkere exemplaren voor ieders budget. Alle wijnen zijn te koop in de grote supermarktketens of bij wijnhandelaars voor prijzen tussen € 1,99 en € 13,50.

Ook vijf biowijnen

Enkele bekende appellaties uit Spanje zijn Rueda, Rioja en Catalunya, uit Portugal kennen we vooral Douro en Vinho Verde. Het grote merendeel van de selectie is van de twee meest recente oogstjaren (2020 en 2021), waaronder veel Spaanse monocépages van verdejo en enkele Portugese blends van inheemse druivenrassen. Vijf wijnen zijn biologisch geproduceerd.

Spanje is al jaren met voorsprong het grootste wijnland ter wereld wat de beplante oppervlakte betreft, maar moet qua volume de duimen leggen voor Italië en Frankrijk. Het land kampt immers met een relatief lage opbrengst per hectare, te wijten aan het droge klimaat en de plaatsing van de wijnstokken (ver uit elkaar).

De sterkte van Portugese wijnen ligt dan weer in de veeleer kleinschalige, technologische wijnbouw en de grote verscheidenheid aan inheemse druiven van goede kwaliteit. Daarnaast staat Portugal uiteraard ook bekend voor zijn port en madeirawijn.

Meer weten over wijnlanden en -regio's?

64 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  3,49
70 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  3,99
73 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  3,99

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Geïnteresseerd in wijnen uit deze regio? Wij hebben voor de belangrijkste landen en regio’s een overzicht gemaakt van de geschiedenis, de wetgeving, de meest gebruikte druivenrassen en de invloed van het klimaat en de bodemsamenstelling. Neem zeker eens een kijkje in ons dossier.

Meer weten over wijnlanden en -regio's?