Nieuws

Welke Belgische witte wijn kon ons charmeren?

15 februari 2021

In de schaduw van ons imago als bierland kende de wijnbouw in België de laatste tien jaar een stevige groei. Door gunstigere klimatologische omstandigheden, een toenemende wijnbouwoppervlakte met meer geschikte druivenrassen en de expertise van een stijgend aantal wijnbouwers, verovert België stilletjesaan een plaats op de wereldwijnkaart. Wij deden de test!

De wijnsector in België zit duidelijk in de lift. Ons land is een jong maar continu groeiend wijnland. In een tiental jaren tijd kende de wijnbouwoppervlakte en de wijnproductie in ons land een sterke expansie, tot een recordproductie van bijna 2 miljoen liter in het topjaar 2018. Door late voorjaarsvorst en zonnebrand en hagelbuien tijdens de zomermaanden verminderde de productie in 2019 naar ongeveer 1,5 miljoen liter. Voor 2020 zijn nog geen exacte cijfers beschikbaar, al blijkt het volume opnieuw licht te dalen, maar de kwaliteit blijft behouden door het warme voorjaar en het hoog aantal uren zonneschijn tijdens de zomer.

Het gaat hierbij vooral om schuimwijn (46%) en witte wijn (39%). Rode (13%) en roséwijn (2%) nemen een kleiner aandeel in. Volgens cijfers van de FOD Economie verbouwden er in 2019 zo’n 154 wijnbouwers meer dan 441 hectare aan wijngaarden in België. In 2020 zou het areaal wijngaarden zelfs nog toegenomen zijn tot 615 hectare.
Behalve de professionele en semiprofessionele wijnbouwers telt ons land ook nog een heel aantal gepassioneerde amateurwijnbouwers. De Belgische wijnbouwers verkopen hun wijnen vooral ter plaatse en leven van het wijntoerisme. Niettemin vind je ondertussen al heel wat wijnen bij de wijnhandelaar of via online webshops, en ook bij de grootwarenhuizen en restaurants sijpelen de tricolore flessen binnen.

Voor meer info over de wijnbouw in België, kan je terecht in ons dossier over Belgische wijn.

Naar het dossier Belgische wijnen

67 Goede
kwaliteit
Referentieprijs  8,88
77 Topkwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  8,90
81 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Beste
Koop
Referentieprijs  9,99

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00