Nieuws

Serveer de beste schuimwijn voor nog geen € 11

03 december 2020

Ook al lijken er dit jaar door de coronacrisis misschien minder redenen om te vieren, toch helpen we je graag een handje bij het uitkiezen van de lekkerste bubbels voor jouw eindejaarsfeesten. In de supermarkt vonden we al een Beste van de Test voor € 10,99, en een Beste Koop voor € 5,99.

Naar jaarlijkse gewoonte gingen wij op zoek naar de lekkerste bubbels. Wij lieten 27 schuimwijnen blind proeven door een expertenpanel: 5 champagnes, 9 cava’s, 5 prosecco’s en 8 crémants d’Alsace, allemaal verkrijgbaar bij de grote supermarkten. Voor de Beste van de Test betaalden we € 10,99, onze Beste Koop haal je al in huis voor amper € 5,99.

Schuimwijnen of mousserende wijnen zijn wijnen waarin zich koolzuurgas bevindt, waardoor bubbels ontstaan. Ze worden vaak als aperitief geserveerd omdat het koolzuurgas de maag stimuleert. Hoewel de meeste schuimwijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van rode wijn en rosé. Ook de zoetheid van de wijnen kan variëren van droog tot zoet.

Er is een groot onderscheid in de soorten schuimwijn door de verschillen in herkomst, gebruikte druiven, productiemethode en uiteindelijk ook de smaak. In ons dossier Schuimwijnen leer je meer over hoe deze wijnen worden gemaakt, en wat het verschil is tussen pakweg een prosecco, cava of crémant.

Naar ons dossier Schuimwijnen

Slagveld in Champagne

Door de huidige coronacrisis zijn horecazaken dicht, wordt er minder gefeest en zien mensen over het algemeen ook minder reden om iets te vieren, met als gevolg dat de champagnemarkt door corona volledig in elkaar gestort is. Een derde van de totale productie, of 100 miljoen flessen van de Franse bubbels, dreigen niet verkocht te raken en dat uit zich in lagere prijzen. Champagneliefhebbers die een slag willen slaan, houden dus maar beter de promo’s in de gaten.

Toch is het niet aan te raden om massaal champagne te hamsteren. De drank is niet gemaakt om te bewaren en blijft enkel lekker in geschikte omstandigheden, zoals een wijnkelder of wijnkoelkast. Net als andere schuimwijnen kan champagne het best binnen een jaar worden opgedronken, daarna verliest die aan frisheid.

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer schuimwijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00