Nieuws

Rode wijnen uit Côtes du Rhône: al een Beste Koop voor € 3,49

13 oktober 2020
Côtes du Rhône

Hoewel ze eeuwenlang in de schaduw hebben gestaan van bourgogne en bordeaux worden wijnen uit de Rhônevallei steeds meer gewaardeerd en is het aanbod in de wijnhandel groot en gevarieerd. Wij hebben enkele rode wijnen uit Côtes du Rhône getest die begin december ook zullen verschijnen in onze nieuwe gids "Wegwijs in wijn 2021".

De Côtes du Rhône is één van Frankrijks oudste wijngebieden. De Rhônevallei ligt in het zuidoosten van Frankrijk en strekt zich lang en smal (over zo’n 200 km langs zes departementen) uit langs de oevers van de Rhônerivier. De regio wordt opgedeeld in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. Van oudsher levert de regio vooral rode wijnen die wat lichter en fruitiger zijn, maar ook qua witte wijn, rosé en zoete wijn kun je er zeker je gading vinden.

Onze test

Voor deze test selecteerden we 24 rode wijnen uit de Franse wijnregio Côtes du Rhône, waaronder zes biologische wijnen. Enkele bekende herkomstbenamingen (AOP) van de geselecteerde wijnen zijn Côtes du Rhône Villages, Vacqueyras, Cairanne en Beaumes-de-Venise. Gebruikte druivenrassen zijn bijna uitsluitend blends van grenache en syrah, afgewisseld met carignan, mourvèdre, cinsault of marselan. De meeste wijnen zijn van de meest recente oogstjaren 2018 en 2019. De wijnen zijn te koop bij de grote supermarktketens of bij wijnhandelaars voor prijzen tussen € 3,49 en € 14,95.

Rode wijnen uit Côtes du Rhône: resultaten

BISSON 2019
Bekijk onze testresultaten Exclusieve toegang voor abonnees Wegwijs in Wijn
Referentieprijs
 3,49
CÔTES DU RHÔNE 2019
Bekijk onze testresultaten Exclusieve toegang voor abonnees Wegwijs in Wijn
Referentieprijs
 3,49
CROIX DE L'HERMITE 2018
Bekijk onze testresultaten Exclusieve toegang voor abonnees Wegwijs in Wijn
Referentieprijs
 3,49

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Geschiedenis

De geschiedenis van de wijnbouw langs de Rhônerivier gaat meer dan 2 000 jaar terug, vermoedelijk tot de tijd van de Grieken. Het Rhônedal is van oudsher een uitstekende verbindingsroute.

De oorsprong van de naam "Côtes du Rhône" ligt in het departement Gard, waar het in de 17e eeuw de naam was van een administratief district met befaamde wijnen. Toen al werd een reglement aangenomen om hun authentieke herkomst te beschermen en de kwaliteit te garanderen, en werden de wijnvaten gebrandmerkt met de letters "C.D.R.".

De naamsbekendheid groeide in de loop der eeuwen en werd geofficialiseerd door de toekenning van de Appellation d'Origine Protégée (AOP) Côtes du Rhône in 1937.

Klimaat en terroir

De regio wordt opgedeeld in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. Tussen beide gebieden bestaan duidelijke verschillen in bodem, klimaat en druivenrassen.

In het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heerst een gematigd continentaal klimaat, is de vallei smal en de hellingen steil, en bestaat de bodem voornamelijk uit graniet.

In het zuidelijke deel heerst een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel is het gebied meer heuvelachtig en bestaat de bodem uit verschillende grondsoorten zoals zand, kalk, klei en zandsteen.

Druivenrassen

De grote meerderheid van de geproduceerde wijnen zijn rood. Door verschillen in de geografische omstandigheden en door de wettelijke bepalingen voor de herkomstbenaming moeten de wijnbouwers een selectie maken.

In het noordelijke Rhônegebied gebruikt men vooral de krachtige tanninerijke syrah voor de rode wijnproductie, en viognier, marsanne en roussanne voor witte wijnen.

In het zuidelijk gedeelte, dat goed is voor het merendeel van de wijnproductie, is de grenache noir met voorsprong de belangrijkste soort. Andere belangrijke druiven voor rode wijn zijn carignan, cinsault, syrah, en mourvèdre, die veelvuldig gebruikt wordt als aanvullende druif. Voor witte wijnen wordt vooral beroep gedaan op grenache blanc, clairette en bourboulenc.

Wetgeving en wijnregio’s

De Rhônewijnen worden opgesplitst in categorieën. De instapcategorie draagt het kwaliteitslabel AOP Côtes du Rhône, een trapje hoger staat de AOP Côtes du Rhône Villages, al dan niet aangevuld met de naam van een gemeente.

De top van de regio wordt gevormd door de zogenaamde cru's: wijnen die alleen een gemeentenaam vermelden. De bekendste daarvan is Châteauneuf-du-Pape, maar ook Gigondas, Vacqueyras, Beaumes-de-Venise, Rasteau, Vinsobres, Cairanne, Lirac en Tavel (de laatste twee regio’s vooral gekend omwille van hun roséwijnen) zijn gekend.

Een aparte categorie zijn de jonge primeurwijnen ("jeunes appellations") die vanaf de derde donderdag in november verkocht mogen worden, zoals Costières de Nîmes. Ook bekend zijn de Vins doux naturels (VDN) of de zoete versterkte (dessert)wijnen zoals Muscat Beaumes-de-Venise en Rasteau.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

29 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/09/2021

Ik deel volledig deze mening!
Zelf ben ik geabonneerd op 3 magazines van Test-Aankoop, maar krijg geen toegang tot de resultaten van de wijntesten.... zeer spijtig....

Test Aankoop is de laatste jaren spijtig genoeg te commercieel geworden.
Als je maandelijks 26,50 EUR aan Test-Aankoop uitgeeft, dus een kleine 320 EUR per jaar, en je krijgt geen toegang tot deze wijnresultaten, is dit inderdaad om eens ernstig over na te denken....

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2021
, Gereageerd:

vind ik ook

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2021
, Gereageerd:

Hallo Eric, Joris en Sam, alle begrip voor het ongenoegen. Toch willen we aanstippen dat, gezien wij als onafhankelijke consumentenvereniging geen steun of subsidies ontvangen (we willen er ook geen omdat we onze onafhankelijkheid willen bewaren), we aangewezen zijn op onze abonnees om onze onderzoeken en acties te financieren. Bijgevolg is de toegang tot de artikels, koopwijzers en rekenbladen op onze website gelinkt aan het abonnement dat je bij ons hebt. Als er een koopwijzer gelinkt kan worden aan een lopende campagne,
kan het inderdaad gebeuren dat we deze tijdelijk openstellen voor alle consumenten. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/09/2021

Dag Allemaal, vind ik ook een perverse trek van Test Aankoop dat we alle resultaten van testen mogen kennen, maar niet die van de wijnen . .. Binnenkort geven ze misschien een autogids uit, en krijgen we de resultaten van auto-testen niet meer te zien !?!
Een abonnee van de Wijngids heeft echter de moed gehad de cirkel te doorbreken en een drietal wijnen aan te geven met hun evaluatie uit de test:
85 L'âme du terroir 2020 - Tavel-France 9.77€ - Cora / Match
84 Pinot grigo 2020 -Venezie-Italie 4.29€ - Lidl
81 Montinho sao Miguel 2020-Alentejano- Portugal 4.99€ - Delhaize
Groetjes!

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021

Zoveelste TA kafka verhaal.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/07/2021

eigenlijk is het toch jammer dat je als lid van TA op "exclusieve inhoud" kunt vastlopen.... toen ik gebeld werd om lid te worden van TA, zou ik meteen toegang krijgen. Ja.... een beetje toegang.... aan de telefoon ben ik dus niet belogen maar eigenlijk wel bedrogen. Praktijken waar TA toch tegen strijdt ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2021
, Gereageerd:

Dit ondervind ik ook.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

De toegang tot onze website is gelinkt aan de magazines waarop je bij ons een abonnement hebt. als je bijvoorbeeld een abonnement hebt op de magazines Test Aankoop, Budget & Recht en Test Gezond zal je hierdoor geen toegang tot de artikels en koopwijzers gelinkt aan Test Connect, Wijngids, Multitax en Test Aankoop Invest. Als je wil kan je ons je abonneenummer doorsturen via https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=admin zodat we jouw inschrijving en registratie voor de website kunnen nakijken.  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021
, Gereageerd:

Het is inderdaad spijtig dat ge een fortuin aan abonnementen moet uitgeven om van alles op de hoogte te mogen zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2021
, Gereageerd:

Hallo, met de abonnementsgelden worden oa onze onderzoeken en publicaties gefinancierd en kunnen we onze abonnees steeds toegang geven tot de meest actuele info en hen ook bijstaan met pasklare antwoorden en advies op hun vragen. Hiervoor zijn we elke abonnee dan ook zeer dankbaar. Je kan ons gerust je vragen stellen over allerhande onderwerpen via het contactformulier op onze site en dan bekijken we hoe we je kunnen verder helpen: https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai We gaan geen enkele vraag uit de weg, mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Waarom stuur je mij een E-mail over een Wittewijntest als ik de test niet mag inzien??

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

TA gebruikt al dezelfde marketingtruuks als deze die ze durft aanlagen bij grote merken!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Beste Bruno, Wim en Manu, we houden onze abonnees graag op de hoogte via mail van onze meest recente onderwerpen en uiteraard ook de meest recente publicaties zoals de witte wijn test. 

Test-Aankoop is een consumentenvereniging die werkt met een eigen budget. We kunnen onze zelfstandigheid behouden omdat we geen subsidies aanvaarden en alleen werken met financiering vanuit ons ledenbestand.

Geen enkele reclameboodschap, behalve die voor ons zelf, verschijnt in onze publicaties. Als je nu bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in deze witte wijn test, kan je ons gerust contacteren op het nummer van de abonnementendienst: 02 542 32 00 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). 

Zoals jullie weten, werken wij namelijk in volledige onafhankelijkheid, zowel op financieel, politiek of ideologisch vlak. Kenneth Hacquaert Wij zijn een vzw, winst maken is niet ons doel. Wij zijn er om de consument te informeren, te verdedigen en te vertegenwoordigen. Wij nemen geen subsidies aan en we willen er ook geen zodat de onafhankelijkheid niet in het gedrang komt. Daarom aanvaarden wij ook geen geld of gratis producten van bedrijven en doen wij geen onderzoeken op bestelling.

Door gebruik te maken van onze diensten, zal je merken dat je veel geld kan uitsparen.Je kan je bij ons informeren, advies inwinnen en bijstand vragen aan onze advocaten.

Onze drukkingsgroep; die het respect geniet van alle autoriteiten, politieke instellingen en (wereld)ondernemingen; is er zelfs meermaals in geslaagd om er wetsvoorstellen door te duwen.

En dat kunnen wij allemaal doen, dankzij onze abonnees. En om ons ledenbestand te kunnen vernieuwen en behouden, moeten wij ook gebruik maken van marketing. ^An 

 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Heb ik ook al gemerkt

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

U antwoordt niet op mijn vraag U ontwijkt de kwestie

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Dag Bruno, ik wil graag even herhalen dat we onze abonnees uiteraard op de hoogte willen houden van onze publicaties, ook via email, dat de links die in de mails zitten toegang geven tot de informatie die verbonden is aan je abonnement, en dat wanneer je op een link klikt die je geen toegang geeft, je, als het onderwerp je toch zou interesseren, met ons contact kan opnemen voor een aanpassing van je abonnement. 

Het is geen verplichting, het is een uitnodiging ...  en tevens een manier om onze schat aan informatie extra in de verf te zetten en aan te prijzen bij onze abonnees. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Nagel op de kop! Zoiets heet reklame...

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Franse materie wijn 2019 ipv schotelwater, awel de Cotes du Roussilon Villages 2019 aangeboden Colruyt 5,20Eu zomeractie ipv 5,95Eu vind ik nu wel is best verukkelijk!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020

Even ernstig blijven. Alle aspecten van druiventeelt, productie, botteling, transport, BTW, invoerrechten, marketing, distributie en winst(marge) voor de verdeler in acht genomen, kunnen nogal wat vragen gesteld worden, bedenkingen gemaakt worden bij de aanbevelingen en de verkoop van wijn beneden een prijs van 8,50€. Is daar een markt voor : jawel. Kan de wijn "goed" smaken : jawel. Wijn kopen tegen (dumping)prijzen doet de wijnboer pijn of krijg je hoofdpijn, of wordt soms de overproductie (kwaliteit?) "aan de man gebracht".

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Zeer goede wijnapp is vivino. Vertelt je veel over de wijn en de meest courante prijzen

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/02/2021
, Gereageerd:

Vivino is niets meer dan de zoveelste commerciële benadering van de potentiële kopers. Vivino is een site die zijn eigen wijnen op een subtiele manier verbloemt teneinde deze aan de man te brengen. Niets meer, niets minder.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Nee hoor, op Vivino staan heel veel verkeerde prijzen, o.a. van/door prijsopnames in restaurants. En eerst hebben ze jaren iedereen de app gratis laten gebruiken om dan nu de 'abonnees' bijna dagelijks te bestoken met 'promoties' waar heel veel prijzen 'opgetrokken' zijn!

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Ook mijn ervaringen met Vivino zijn helemaal niet positief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/02/2021
, Gereageerd:

Vivino is een app die ook wij bij Test Aankoop niet erg vertrouwen. De informatie, of het nu gaat om commentaar over degustatie of prijzen, is niet geverifieerd en is volgens ons dus niet betrouwbaar. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/04/2021
, Gereageerd:

Ik gebruik Vivino als app om mijn kelder te beheren en wijnen (oa door testaankoop getest) op mijn verlanglijst te zetten. Je kan dan filteren op verkooppunt terwijl je winkelt. Echt heel erg handig zeker om dan te zien of ze in promotie staan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2020
, Gereageerd:

Bordeaux wijnen ter plaatse gekocht = 7€
Bourgogne = 10 €
de Gigondas en Chateau neuf 8.50 €
Goedkoper is meer dan een koopje ! Het wijnjaar en de houdbaarheid vertellen veel
Wijnen van 2019 op fles is schotelwater !

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

2019 = schotelwater. Is er een reden voor zo'n radicale beoordeling?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

Waar koop je een Gigondas voor 8.50 € ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

De Cotes du Roussilon 2019, Colruyt 5,20Eu nu promotieaanbod -15% ipv 5,95Eu is nochthans een volwaardige wijn met immens veel materie ipv schotelwater

Community

Doe je mee ?

test

Gerelateerde discussies