Nieuws

Rode wijnen uit Côtes du Rhône: al een Beste Koop voor € 3,49

13 oktober 2020
Côtes du Rhône

Hoewel ze eeuwenlang in de schaduw hebben gestaan van bourgogne en bordeaux worden wijnen uit de Rhônevallei steeds meer gewaardeerd en is het aanbod in de wijnhandel groot en gevarieerd. Wij hebben enkele rode wijnen uit Côtes du Rhône getest die begin december ook zullen verschijnen in onze nieuwe gids "Wegwijs in wijn 2021".

De Côtes du Rhône is één van Frankrijks oudste wijngebieden. De Rhônevallei ligt in het zuidoosten van Frankrijk en strekt zich lang en smal (over zo’n 200 km langs zes departementen) uit langs de oevers van de Rhônerivier. De regio wordt opgedeeld in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. Van oudsher levert de regio vooral rode wijnen die wat lichter en fruitiger zijn, maar ook qua witte wijn, rosé en zoete wijn kun je er zeker je gading vinden.

Onze test

Voor deze test selecteerden we 24 rode wijnen uit de Franse wijnregio Côtes du Rhône, waaronder zes biologische wijnen. Enkele bekende herkomstbenamingen (AOP) van de geselecteerde wijnen zijn Côtes du Rhône Villages, Vacqueyras, Cairanne en Beaumes-de-Venise. Gebruikte druivenrassen zijn bijna uitsluitend blends van grenache en syrah, afgewisseld met carignan, mourvèdre, cinsault of marselan. De meeste wijnen zijn van de meest recente oogstjaren 2018 en 2019. De wijnen zijn te koop bij de grote supermarktketens of bij wijnhandelaars voor prijzen tussen € 3,49 en € 14,95.

Rode wijnen uit Côtes du Rhône: resultaten

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Geschiedenis

De geschiedenis van de wijnbouw langs de Rhônerivier gaat meer dan 2 000 jaar terug, vermoedelijk tot de tijd van de Grieken. Het Rhônedal is van oudsher een uitstekende verbindingsroute.

De oorsprong van de naam "Côtes du Rhône" ligt in het departement Gard, waar het in de 17e eeuw de naam was van een administratief district met befaamde wijnen. Toen al werd een reglement aangenomen om hun authentieke herkomst te beschermen en de kwaliteit te garanderen, en werden de wijnvaten gebrandmerkt met de letters "C.D.R.".

De naamsbekendheid groeide in de loop der eeuwen en werd geofficialiseerd door de toekenning van de Appellation d'Origine Protégée (AOP) Côtes du Rhône in 1937.

Klimaat en terroir

De regio wordt opgedeeld in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. Tussen beide gebieden bestaan duidelijke verschillen in bodem, klimaat en druivenrassen.

In het noordelijke deel, van Vienne tot Valence, heerst een gematigd continentaal klimaat, is de vallei smal en de hellingen steil, en bestaat de bodem voornamelijk uit graniet.

In het zuidelijke deel heerst een warmer mediterraan klimaat met heel droge zomers en vaak een hevige mistralwind. In dit deel is het gebied meer heuvelachtig en bestaat de bodem uit verschillende grondsoorten zoals zand, kalk, klei en zandsteen.

Druivenrassen

De grote meerderheid van de geproduceerde wijnen zijn rood. Door verschillen in de geografische omstandigheden en door de wettelijke bepalingen voor de herkomstbenaming moeten de wijnbouwers een selectie maken.

In het noordelijke Rhônegebied gebruikt men vooral de krachtige tanninerijke syrah voor de rode wijnproductie, en viognier, marsanne en roussanne voor witte wijnen.

In het zuidelijk gedeelte, dat goed is voor het merendeel van de wijnproductie, is de grenache noir met voorsprong de belangrijkste soort. Andere belangrijke druiven voor rode wijn zijn carignan, cinsault, syrah, en mourvèdre, die veelvuldig gebruikt wordt als aanvullende druif. Voor witte wijnen wordt vooral beroep gedaan op grenache blanc, clairette en bourboulenc.

Wetgeving en wijnregio’s

De Rhônewijnen worden opgesplitst in categorieën. De instapcategorie draagt het kwaliteitslabel AOP Côtes du Rhône, een trapje hoger staat de AOP Côtes du Rhône Villages, al dan niet aangevuld met de naam van een gemeente.

De top van de regio wordt gevormd door de zogenaamde cru's: wijnen die alleen een gemeentenaam vermelden. De bekendste daarvan is Châteauneuf-du-Pape, maar ook Gigondas, Vacqueyras, Beaumes-de-Venise, Rasteau, Vinsobres, Cairanne, Lirac en Tavel (de laatste twee regio’s vooral gekend omwille van hun roséwijnen) zijn gekend.

Een aparte categorie zijn de jonge primeurwijnen ("jeunes appellations") die vanaf de derde donderdag in november verkocht mogen worden, zoals Costières de Nîmes. Ook bekend zijn de Vins doux naturels (VDN) of de zoete versterkte (dessert)wijnen zoals Muscat Beaumes-de-Venise en Rasteau.