Nieuws

Nieuw getest: rode wijnen uit de Balkan en Marokko

07 oktober 2019
Elzas witte wijnen

07 oktober 2019
Zuid-Afrika is met een wijntraditie van meer dan drie eeuwen één van de oudste wijnlanden in de Nieuwe Wereld. Alle wijnstijlen worden er geproduceerd. Wij hebben enkele Zuid-Afrikaanse witte wijnen getest die ook zullen verschijnen in onze gids Wegwijs in Wijn 2019.

Maart 2018: witte Zuid-Afrikaanse wijnen

Zuid-Afrika produceert ongeveer 4% van de wereldproductie, waardoor het land de 9de grootste wijnproducent ter wereld is.

De totale oppervlakte aan wijngaarden bedraagt er ongeveer 100 000 hectare, die zich over 800 kilometer lengte uitstrekt van de Atlantische tot de Indische Oceaan. Bijna even groot als de wijnstreek Bordeaux of het wijnland Duitsland. 

Van de meer dan 10 miljoen hectoliter wordt ongeveer 79,6 % gebruikt voor wijnproductie, 11,1 % voor brandy, 5,7 % voor versterkte wijn en 3,6 % voor druivensap. De totale wijnbouw bestaat uit 55 % witte en 45 % rode druivensoorten, met chenin blanc (18,2 %) als de grootste aanplant in wit en cabernet sauvignon (11,8 %) in rood.

Onze test

We hebben 26 witte wijnen uit Zuid-Afrika uitgebreid getest die voornamelijk afkomstig zijn van wijngebieden in de zuidwesthoek van het land, gelegen in de Westelijke Kaapprovincie nabij Kaapstad. Hier zorgen verkoeling en voldoende neerslag door invloed van de oceaan voor ideale omstandigheden voor het produceren van wijn. De prijzen van deze geteste wijnen variëren tussen € 3,49 en € 12,75.

Witte Zuid-Afrikaanse wijnen: onze resultaten

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Geschiedenis

Hoewel er al 360 jaar wijn wordt verbouwd, wordt Zuid-Afrika als wijnland ironisch genoeg tot de 'Nieuwe Wereld' gerekend. Pas na de afschaffing van het apartheidsregime en de stopzetting van de internationale handelsboycot in 1990, brak het land internationaal door als wijnproducent.

Zuid-Afrika probeert nu de achterstand in te halen, wat goed lukt door de vele jonge wijnmakers die in het buitenland ervaring en kennis opgedaan hebben. Bijzonder aan de Zuid-Afrikaanse wijnbouw is de combinatie van de traditie van de Oude Wereld (Europa) en de moderne technieken en nieuwe wijnstijl van de Nieuwe Wereld

Klimaat en geografie

Door het mediterraan klimaat dat geschikt is voor wijnbouw, is Zuid-Afrika het enige Afrikaanse wijnland van betekenis. Het klimaat is koeler dan in gebieden die rond 34 graden ten zuiden van de evenaar liggen. Dit komt doordat de koelere Atlantische Oceaan en de warmere Indische Oceaan hier samenkomen. Bovendien loopt er een koude golfstroom vanaf de zuidpool langs de westkust die een matigende invloed heeft op de temperatuur.

Zuid-Afrika heeft geen extreem hete zomers, en de winters zijn er mild en bijna vorstvrij. Jaarlijks valt er voldoende neerslag (vooral tussen mei en augustus), waardoor irrigatie niet nodig is. Daarenboven zorgen de verschillende bergketens, uitgestrekte valleien en een heet woestijnachtig hinterland, in combinatie met een gevarieerde bodemstructuur en vele microklimaten voor zeer diverse wijnstijlen. In tegenstelling tot in Europa, begint het wijnseizoen in september en vindt de oogst plaats rond februari.

Druivenrassen

In Zuid-Afrika worden overwegend internationale druivensoorten verbouwd. Tot enkele decennia geleden werd er voornamelijk witte wijn gemaakt maar de laatste jaren is er een merkbare ommezwaai. Witte druivensoorten worden geleidelijk vervangen door edele rode rassen zoals cabernet sauvignon en syrah (shiraz). 

Momenteel zijn ongeveer 55% van de wijngaarden aangeplant met witte druivensoorten. Chenin blanc is de meest geteelde druif (18,2%), lokaal ook “steen” genoemd, en zorgt voor het volledige palet aan witte wijntypes van droog tot zoet, van mousserend tot versterkt. Sauvignon blanc uit de koele regio’s geniet internationaal een goede reputatie. Andere veel gebruikte witte soorten: colombard, chardonnay en muscat d’Alexandrie of hanepoot. Viognier is één van de witte variëteiten waarvan de aanplant de laatste jaren flink is toegenomen.

De belangrijkste druivenrassen voor de rode wijnen zijn cabernet sauvignon, shiraz, merlot en pinotage. De pinotage is de specialiteit van Zuid-Afrika, een kruising tussen de pinot noir en de cinsaut (hermitage), ontwikkeld in 1925.

Wetgeving en wijnregio’s

Lange tijd ontbrak er een regelgeving of wet die beperkingen oplegde aan de wijnbouwers en die voor een eigenheid van de wijnen zorgde. 

Door de oprichting van de wijnwetgeving “Wine of Origin” in de jaren 70, het Zuid-Afrikaanse systeem voor herkomstbenaming, moesten wijnen voortaan voorzien zijn van een certificatiezegel. Hierdoor wordt de juistheid van de informatie op het wijnetiket gegarandeerd zoals herkomst, druivensoort en oogstjaar.

Er zijn 6 wijnregio's benoemd waarvan de wijnen de erkende titel "Wine of Origin" op het etiket mogen weergeven:

 • Coastal Region (met bekende districten zoals Stellenbosch, Paarl, Darling, Franschhoek, etc.);
 • Breede River Valley (Worcester en Robertson); 
 • Olifants River; 
 • Klein Karoo;
 • Cape South Coast (Walker Bay en Overberg); 
 • Boberg. 

Deze wijnregio’s bestaan vervolgens uit een wijngaard (“single vineyard”), één of een samenwerking van boerderijen (“estate”), een afgebakend wijnbouwgebied (“ward”), een ruimer afgebakend herkomst gebied (“district”) of een combinatie of delen van districten (“region”).

Als aanvulling op deze indeling is er in 1993 nog een indeling gemaakt in vijf geografische eenheden:

 • Western Cape (verreweg de belangrijkste); 
 • Northern Cape; 
 • KwaZulu-Natal; 
 • Limpopo; 
 • Eastern Cape.