Nieuws

Wijn in tijden van corona

07 juli 2020
Nieuwe wijnresultaten

Traditiegetrouw testen wij elk voorjaar een selectie wijnen uit de Nieuwe Wereld. Eerste halte: Zuid-Afrika. Wij hebben enkele witte Zuid-Afrikaanse wijnen getest die later dit jaar ook zullen verschijnen in onze nieuwe gids Wegwijs in wijn 2021.

Maart 2020: witte wijnen uit Zuid-Afrika

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Met een wijnbouwgeschiedenis van meer dan drie eeuwen is Zuid-Afrika één van de oudste wijnlanden in de Nieuwe Wereld. Door enerzijds traditie in ere te houden en anderzijds moderne wijnbouwtechnieken toe te passen, wordt het land vaak aanzien als de brug tussen de Oude en de Nieuwe Wereld. 

Zuid-Afrika is verantwoordelijk voor zo'n 4 % van de wereldwijde wijnproductie, waardoor het land de achtste grootste wijnproducent is ter wereld. Afgelopen jaar was Zuid-Afrika het enige grote wijnproducerende land dat voor het tweede jaar op rij een lager dan gemiddeld productievolume registreerde. Door aanhoudende periodes van droogte was de oogst (9,7 miljoen hectoliter) één van de laagste van de laatste decennia.

De totale oppervlakte aan wijngaarden bedraagt er ongeveer 100 000 hectare, die zich over 800 kilometer lengte uitstrekt van de Atlantische tot de Indische Oceaan. Bijna even groot dus als de wijnstreek Bordeaux of het wijnland Duitsland. 

Onze test

Voor de test selecteerden we 26 witte wijnen uit Zuid-Afrika, waarvan twee biologische wijnen. Ongeveer de helft is afkomstig van wijngebieden in de zuidwesthoek van het land, de zogenaamde Western Cape regio, nabij Kaapstad. De andere geteste wijnen werden geproduceerd in andere bekende wijnregio’s zoals Stellenbosch, Robertson en Swartland.

De gebruikte druivenrassen zijn voornamelijk chenin blanc en chardonnay. Het grote merendeel van de wijnen werd geproduceerd tijdens het meest recente oogstjaar 2019. De wijnen zijn te koop bij de grote supermarktketens of bij gespecialiseerde wijnhandelaars voor prijzen tussen € 3,49 en € 12,99.

Zuid-Afrikaanse witte wijnen: resultaten

Geschiedenis

Hoewel Zuid-Afrika al meer dan 360 jaar wijn verbouwt, wordt als wijnland ironisch genoeg tot de "Nieuwe Wereld" gerekend. Pas na de afschaffing van het apartheidsregime en de stopzetting van de internationale handelsboycot in 1990 brak het land internationaal door als wijnproducent.

Klimaat en geografie

Doordat het gematigd mediterraan klimaat zeer geschikt is voor wijnbouw, is Zuid-Afrika het enige Afrikaanse wijnland van betekenis. Het klimaat is er koeler dan in andere gebieden die rond 34 graden ten zuiden van de evenaar liggen. Dit komt doordat de koelere Atlantische Oceaan en de warmere Indische Oceaan hier samenkomen. Bovendien loopt er een koude golfstroom vanaf de zuidpool langs de westkust die een matigende invloed heeft op de temperatuur.

Zuid-Afrika heeft geen extreem hete zomers, en de winters zijn er mild en bijna vorstvrij. Jaarlijks valt er voldoende neerslag (vooral tussen mei en augustus), waardoor irrigatie niet nodig is. Bovendien zorgen de verschillende bergketens, uitgestrekte valleien en een heet woestijnachtig hinterland, in combinatie met een gevarieerde bodemstructuur en vele microklimaten, voor zeer diverse wijnstijlen. Vanwege de ligging op het zuidelijke halfrond, begint het wijnseizoen er in september en vindt de oogst plaats rond februari.

Druivenrassen

In Zuid-Afrika worden overwegend Franse druivensoorten verbouwd. Tot enkele decennia geleden werd er voornamelijk witte wijn gemaakt, maar de laatste jaren is er een ommezwaai merkbaar. Witte druivensoorten worden geleidelijk aan vervangen door edele rode rassen zoals cabernet sauvignon en syrah (shiraz).

Momenteel is ongeveer iets meer dan de helft van de wijngaarden aangeplant met witte druivensoorten. Chenin blanc – lokaal ook “steen” genoemd – is daarbij de meest geteelde druif en zorgt voor het volledige palet aan witte wijntypes van droog tot zoet, van mousserend tot versterkt. Sauvignon blanc uit de koele regio’s geniet internationaal een goede reputatie. Andere veel gebruikte witte soorten zijn colombard, chardonnay en muscat d’Alexandrie of “hanepoot”. Viognier is één van de witte variëteiten waarvan de aanplant de laatste jaren flink is toegenomen.

De belangrijkste druivenrassen voor de rode wijnen zijn cabernet sauvignon, shiraz, merlot en pinotage. Pinotage, een kruising tussen de pinot noir en de cinsaut (“hermitage”), is dé specialiteit van Zuid-Afrika.

Wetgeving en wijnregio’s

Lange tijd ontbrak er een regelgeving die beperkingen oplegde aan de wijnbouwers en die voor een eigenheid van de wijnen moest zorgen. Door de oprichting van de wijnwetgeving in de jaren ’70 moesten wijnen voortaan een certificatiezegel dragen. Hierdoor werd de juistheid van de informatie op het wijnetiket gegarandeerd, waaronder herkomst, druivensoort en oogstjaar.

Zes wijnregio's mogen de erkende Zuid-Afrikaanse herkomstbenaming "Wine of Origin" (of afgekort WO) op het etiket weergeven: Coastal Region (met bekende districten zoals Stellenbosch, Paarl, Darling, Franschhoek enz.), Breede River Valley (Worcester en Robertson), Olifants River, Klein Karoo, Cape South Coast (Walker Bay en Overberg) en Boberg.

Als aanvulling hierop is er in 1993 nog een indeling gemaakt in vijf geografische eenheden: Western Cape (verreweg de belangrijkste), Northern Cape, KwaZulu-Natal, Limpopo en Eastern Cape.