Nieuws

Wijn in tijden van corona

07 juli 2020
Nieuwe wijnresultaten

De Elzasregio in Frankrijk is een geliefde streek die jaarlijks vele toeristen trekt. De alom bekende "Route des Vins" en “Fêtes des Vins” dragen bij aan de bekendheid van Elzaswijnen. Ook wij hebben ons laten verleiden om enkele witte wijnen uit de Elzasregio te testen. Deze wijnen zullen volgende maand ook verschijnen in onze nieuwe gids Wegwijs in Wijn 2020.

Augustus 2019: witte wijnen uit de Elzas

Als je door de fraaie renaissancedorpjes van de Elzas rijdt, dan waan je je dikwijls in Duitsland. Niet zo gek, want jarenlang was dit gebied in Duitse handen. Ook de frisse en fruitige karakteristieke wijnen die hier worden gemaakt doen soms denken aan goede Duitse wijnen. Liefhebbers van fleurige dorpen, pittoreske straatjes met leuke vakwerkhuizen, lokale gastronomie en steile wijnhellingen vinden zeker hun gading in de Elzas.

Onze test

Voor deze test selecteerden we 25 witte wijnen uit de Elzasregio in Frankrijk, waarvan vier biologische wijnen. Alle wijnen hebben de basisappellatie Alsace. De gebruikte druivenrassen zijn de voor de regio typische gewurztraminer, riesling, pinot blanc en pinot gris. Op twee wijnen na werd de selectie aan wijnen geproduceerd tijdens de laatste twee oogstjaren 2017 en 2018. De wijnen zijn te koop bij de grote supermarktketens of bij erkende wijnhandelaars voor prijzen tussen € 4,85 en € 14,59.

Witte wijnen uit de Elzas: onze resultaten

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Elzas

Geschiedenis

De wijnbouw in de Elzas werd ooit meegebracht door de Romeinen, en kwam tot bloei ten tijde van de Merovingers en Karolingers. Tijdens de Middeleeuwen behoorden Elzaswijnen tot de meest prestigieuze wijnen van Europa. De wijnbouw bereikte zijn hoogtepunt in de 16e eeuw, maar deze welvaartsperiode werd verstoord door oorlog. Na de Eerste Wereldoorlog bloeide de wijnbouw weer op. Vanaf dan werden er alleen nog wijnen geproduceerd die uitsluitend zijn samengesteld uit geselecteerde druivenrassen. Na de Tweede Wereldoorlog ging men nog een stapje verder door het afbakenen van het aantal productiegebieden en het vaststellen van strenge voorwaarden voor vinificatie.

Klimaat en geografie

De Elzas (Alsace) ligt in het uiterste noordoosten van Frankrijk aan de grens met Duitsland, tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten. Er heerst een semi-continentaal klimaat met een warme lente, droge en zonnige zomer, lange en zachte herfst en koude winter. Door de ligging op de hellingen van de Vogezen profiteren de wijngaarden van veel zon en zeer weinig neerslag. Door de diverse bodemtypes (graniet, klei- en kalkbodems, löss, leisteen, zandsteen, mergel, vulkaanbodem, enz.) en het gunstige klimaat kunnen hier een groot aantal verschillende druivenrassen langzaam rijpen, waardoor de aroma’s zich goed kunnen ontwikkelen.

Druivenrassen

In de Elzas worden overwegend witte wijnen geproduceerd. De wijnen met karakteristieke fruitige aroma's worden vaak van één druivenras gemaakt (monocépages) en worden er meestal naar vernoemd. De vier "edele" druiven zijn riesling, muscat, pinot gris en gewurztraminer. Deze zijn uitsluitend toegestaan voor grand cru wijnen, en worden ook vaak gebruikt voor de vinificatie van zoete (dessert)wijnen. Verder vind je er ook pinot blanc, sylvaner en voor rode wijnen pinot noir.

Wetgeving en kwaliteitsaanduidingen

De basisherkomstbenaming van de Elzasregio is Alsace, waarbij naast de naam van het druivenras ook de naam van een gemeente of wijngaard vermeld kan worden op het etiket. Aan de wijnen met AOC Alsace Grand Cru (51 gebieden) worden strengere eisen gesteld, en zijn alleen riesling, gewurztraminer, pinot gris en muscat toegelaten als druivenrassen. Naast de droge en zoete witte wijnen die de Elzasstreek karakteriseren, worden er ook mousserende wijnen ("crémant d'Alsace") geproduceerd, vooral van pinot blanc, maar ook van pinot gris, pinot noir, riesling of chardonnay.

Binnen het systeem van de kwaliteitsaanduidingen kent men ook nog twee speciale types wijn waarbij enkel de "edele" druivenrassen worden gebruikt, namelijk de "vendanges tardives" (of "uitgestelde pluk") en de "sélections de grains nobles". De eerste soort wijnen wordt gemaakt van overrijpe druiven, terwijl de tweede soort gemaakt wordt van druiven die zijn aangetast door edele rotting (botrytis). Deze zoete (dessert)wijnen hebben door de hoge restsuikergehaltes een groot bewaarpotentieel, en worden voornamelijk geproduceerd in uitzonderlijke wijnjaren. Elzaswijnen worden, met uitzondering van de crémants, altijd gebotteld in kenmerkende smalle en langwerpige flessen ("flûte d’Alsace").