Nieuws

Wijn in tijden van corona

07 juli 2020
Nieuwe wijnresultaten

De Bordeaux-regio in Frankrijk staat uiteraard vooral gekend om zijn kwaliteitsvolle rode wijnen. Slechts een fractie van de wijnbouw gaat uit naar de productie van witte wijnen. Wij namen echter de proef op de som en hebben ook enkele witte wijnen uit de Bordeaux-streek getest. Deze wijnen zullen, naast de rode varianten, binnenkort verschijnen in onze gids Wegwijs in Wijn 2020.

Juli 2019: witte wijnen uit Bordeaux

Voor fijnproevers klinkt de naam “Bordeaux” als muziek in de oren. De regio is het kloppend hart van de Franse wijnbouw en haar vele topwijnen genieten wereldfaam. Bovendien is het totale wijngebeuren in Bordeaux een begrip en ook vaak de maatstaf voor kwaliteit. Gelukkig zijn er voor de wijnliefhebber ook nog betaalbare wijnen voorhanden met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Onze test

Voor deze test selecteerden we 24 witte wijnen uit de Bordeaux-regio in Frankrijk, waarvan twee biologische. Sommige geselecteerde wijnen hebben als specifieke herkomstbenaming Graves, Blaye Côtes de Bordeaux en Entre-Deux-Mers. De geteste wijnen, waarvan er bij slechts de helft de gebruikte druivenrassen wordt vermeld, zijn voornamelijk mengelingen van sauvignon blanc en sémillon, soms gecombineerd met muscadelle of sauvignon gris. Het merendeel van de wijnen is van de laatste oogstjaren: 2017 of 2018. De wijnen zijn te koop bij de grote supermarktketens of bij gespecialiseerde wijnhandelaars voor prijzen tussen € 4,19 en € 14,90.

Witte wijnen uit Bordeaux: onze resultaten

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Bordeaux

Geschiedenis

De wijngeschiedenis in Bordeaux gaat terug tot de eerste eeuw voor Christus, wanneer de Romeinen de Gallische nederzetting “Burdigala” veroveren en er de wijnbouw introduceren. Gedurende de volgende eeuwen beleeft de wijncultuur enkele opflakkeringen, maar vooral vele dalen door de verwoestende invallen van verschillende volkeren en enkele eeuwen van oorlogsgeweld. In het midden van de 18e eeuw beleeft Bordeaux zijn “belle époque”. Nieuwe oorlogen en de gevreesde druifluisramp maken een eind aan deze welvaart, en het duurt tot na de Tweede Wereldoorlog vooraleer de wijnproductie terug op gang komt.

Het wijnjaar 2018 bleek voor Bordeaux, na een historisch rampzalig 2017 met de laagste wijnoogst sinds meer dan een halve eeuw, opnieuw een goed jaar met een productie van 5,1 miljoen hectoliter. Het grote aantal zonuren tijdens de uiterst lange zomer droeg bij aan een buitengewone rijping van de druiven.

Klimaat en geografie

Bordeaux ligt aan de Atlantische Oceaan en aan de rivieren Garonne, Dordogne en Gironde, waardoor de temperaturen gematigd zijn. In de winter en het voorjaar is het er niet extreem koud, en in de zomer is het er zelden erg heet. Bovendien valt er voldoende neerslag. De bodem bestaat uit kalk, kiezel en klei. Vooral de kiezelhoudende onderlaag is relevant, aangezien die zorgt voor een perfecte drainage en de warmte tegelijkertijd vasthoudt, wat belangrijk is voor de laat rijpende druivenrassen.

Druivenrassen

Voor de productie van Bordeaux-wijnen worden zes hoofddruivenrassen gebruikt en vermengd (“assemblage”), namelijk drie rode en drie witte: cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc voor rood; sauvignon blanc, sémillon en muscadelle voor wit. Complementaire druivenrassen of “aanvullende druiven”, die in kleine hoeveelheden worden toegevoegd, zijn carménère, malbec en petit verdot voor rode wijn en colombard, merlot blanc, sauvignon gris en ugni blanc (Franse naam voor trebbiano) voor witte wijn.  

Wetgeving en wijnregio’s

De Bordeaux-regio, die door de vernoemde rivieren wordt onderverdeeld in een “linker- en rechteroever”, is nog steeds één van de grootste kwalitatieve wijngebieden ter wereld. Tegenwoordig telt de streek meer dan 60 herkomstbenamingen. Deze AOC-wijnen (Appellation d’Origine Contrôlée) worden op Europese schaal AOP (Appellation d’Origine Protégée) genoemd. 

Bij de hoogst gekwalificeerde wijnen staat naast de streek ook de gemeente vermeld. Enkele tot de verbeelding sprekende gemeentelijke appellaties zijn Pomerol, Saint-Émilion, Pauillac, Saint-Estèphe enz. Net daaronder situeren zich de appellaties die een subregio weergeven, zoals Entre-Deux-Mers, Graves, Médoc, Libourne enz.