Nieuws

Nieuw getest: rode wijnen uit de Balkan en Marokko

07 oktober 2019
Elzas witte wijnen

07 oktober 2019
Spanje en Portugal worden aanzien als gevestigde waarden in de wijnwereld. Wij hebben enkele witte wijnen uit Spanje en Portugal getest die binnenkort ook zullen verschijnen in onze nieuwe gids Wegwijs in Wijn 2019.

Juli 2018: witte wijnen uit Spanje en Portugal

Spanje is qua beplante oppervlakte het grootste wijnland ter wereld. Portugal is bekend om zijn port en madeira, maar ook om zijn verscheidenheid aan inheemse druivensoorten.

Onze test

Voor onze test selecteerden we 26 witte wijnen (waaronder 4 biowijnen) ‒ waarvan 20 uit Spanje en 6 uit Portugal ‒ die verkrijgbaar zijn in de supermarkt of bij de wijnhandelaar. Het merendeel van de wijnen is afkomstig uit de bekende wijnregio’s van hun land van oorsprong: voor de Spaanse wijnen uit de regio’s Rueda, Rioja en Catalunya, en voor de Portugese wijnen uit de regio’s Douro en Alentejano bijvoorbeeld. De druivenrassen zijn voornamelijk verdejo en viura uit Spanje en onder andere viosinho, arinto, rabigato en antão vaz uit Portugal. De prijzen van deze geteste wijnen variëren tussen € 3,79 en € 15.

Witte wijnen uit Spanje en Portugal: onze resultaten

Om de testresultaten te bekijken van de Koopwijzer wijn moet je je abonneren op Test Aankoop en bijkomend op onze gids Wegwijs in Wijn. Bel voor meer informatie naar onze abonnementendienst:

02 542 32 00

Spanje

Statistieken

Er wordt aangenomen dat de eerste wijngaarden meer dan 2000 jaar geleden aan de zuidwestkust van Andalusië werden aangeplant onder het bewind van de Romeinen. Tegenwoordig is Spanje op basis van de beplante oppervlakte het grootste wijnland ter wereld, maar in volume slechts derde in het rijtje, door de talrijke droge gebieden. In 2017 produceerde het land een historisch dieptepunt van 33,5 miljoen hectoliter door strenge vorst en hittegolven.

Klimaat en terroir

Het klimaat waaraan de Spaanse wijnstokken blootgesteld worden, is zeer verscheiden. De invloed van de Atlantische Oceaan in het noordwesten, de Middellandse Zee in het oosten en de Sahara in het zuidoosten speelt hierbij een rol. In het zuiden worden druiven gekweekt op semi-onvruchtbare terroirs, terwijl in het noorden juist zeer neerslagrijke wijngaarden voorkomen. Op de hoogvlakte in Midden-Spanje (“Meseta” in het Spaans) kent men een continentaal klimaat met extreem koude en droge winters. Elk druivenras heeft zich aangepast aan deze verschillende klimatologische omstandigheden. Een typische opbouw van de bodem in vele Spaanse wijngaarden bestaat uit een bovenlaag van stenen (grind, kiezel, leisteen). Deze bovenlaag zorgt voor een verhoging van de temperatuur en bijgevolg dus voor een betere rijping. De onderliggende lagen bestaan uit een waterdoorlatende zandlaag en een kleilaag die het vocht vasthoudt in de grond.

Druivenrassen

De belangrijkste druiven zijn de rode tempranillo en de witte airén. Die laatste is de op twee na meest aangeplante druif ter wereld, maar is niet terug te vinden in de door ons geteste wijnen. De tempranillo wordt beschouwd als het visitekaartje van Spanje en is bij de geteste rode wijnen sterk vertegenwoordigd. Andere belangrijke druivensoorten zijn garnacha voor rode, en verdejo en viura voor witte wijnen.

Wetgeving en wijnregio’s

Ook in Spanje kent men een kwaliteitslabel voor wijnen, vergelijkbaar met A.O.C. in Frankrijk. Bij de Denominación de Origen (DO) markering wordt niet alleen de regio van herkomst aangegeven, maar grotendeels ook de kwaliteit. De allerbeste DO's krijgen de markering DOC (Denominación de Origen Calificada) waarmee de kwaliteit en goede wijntraditie extra benadrukt wordt. Verdere kwalificaties die voor Spaanse wijnen gebruikt worden zijn vino de la tierra, vino comarcal en vino de mesa. De termen crianza, reserva en gran reserva worden gebruikt om de rijping aan te duiden. Populaire wijnstreken in Spanje zijn onder andere Rioja, Catalunya en Castilla La Mancha.

Portugal

Statistieken

De sterkte van Portugese wijnen ligt in de kleinschalige wijnbouw en de grote verscheidenheid aan inheemse druiven van goede kwaliteit. Sedert de toetreding tot de EU is de export van Portugese wijnen in een stroomversnelling geraakt. Portugal bekleedt wereldwijd de 11de plaats met een productie van ongeveer 6,6 miljoen hectoliter in 2017, een stijging van 10 % ten opzichte van 2016. Behalve voor zijn port en madeira is Portugal (bestaande uit 12 wijnregio’s) intussen ook gekend voor zijn rijke tafelwijnen smakend naar fruit en specerijen, vooral afkomstig van de Dourovallei. In Alentejo in het zuiden maakt men eerder soepele fruitige wijnen.

Klimaat en terroir

Portugal heeft een gematigd en hoofdzakelijk maritiem klimaat. Portugal is een relatief smal, maar van noord naar zuid zeer uitgestrekt land. Bijgevolg is het temperatuurverschil en de hoeveelheid neerslag tussen een wijnstreek in het noorden en het zuiden zeer aanzienlijk. Ook de bodemsamenstelling is erg gevarieerd, maar doorgaans arm. De wijnregio van de Douro heeft vooral graniet en leisteen. Verder naar het zuiden gaat dit over naar leem, kalk, mergel en zand. Madeira kent een vulkanische bodem. 

Druivenrassen

Portugal is gekend voor zijn authentieke inheemse druivensoorten. Voor de productie van rode wijnen staan tinta roriz, touriga franca en touriga nacional vaak door elkaar op hetzelfde perceel. Voor de witte wijnen worden vaak blends van verschillende inheemse variëteiten geproduceerd, waaronder viosinho, verdelho, arinto, rabigato en antão vaz. 

Wetgeving en wijnregio’s

Portugal heeft een overzichtelijk systeem van gecontroleerde herkomstbenamingen ontwikkeld volgens Europees model. Portugal kent vier categorieën wijn: DOC, IPR, Vinho Regional en Vinho de Mesa. Bekende wijnregio’s met DOC-classificatie zijn Alentejo, Madeira en Douro.